Βέβαια, ο Βέγγος που ρωτούσε το περίφημο: «- Μήπως ξέρεις από βέσπα;», κατέληξε μέσα στα μπάζα – καί δεν θέλω να καταλήξω κι εγώ! 🙂

Λοιπόν, το θέμα είναι το εξής:

Γράφουμε, γράφουμε, γράφουμε εδώ διάφορα πράγματα, όμως κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος (ή, τέλος πάντων, δεν φαίνεται να είναι εύκαιρος) να κάνει το επόμενο λογικό βήμα. Επειδή, όμως:

  • το παρόν ιστολόγιο είναι κάτι σαν σημειωματάριο (γιά να καταγράφονται αξιόλογες ιδέες), κι όχι βιβλιοθήκη διδακτορικών κι ερευνητικών εργασιών,
  • έχω εξηγήσει απειράκις ότι δεν μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου,
  • πλέον δεν υπάρχει χρόνος,

τότε, αν θέλω / θέλουμε να συνεχιστεί η έρευνα (μέχρι συμπερασμάτων, στα οποία θα στηριχτούμε ως νέα παγιωμένη γνώση), ανοίγονται δύο δρόμοι:

  • Είτε αναλαμβάνει (μ’ εμένα, ή χωρίς εμένα) τα υπόλοιπα μιά ομάδα Ελλήνων με πατριωτικά φρονήματα με διάφορες ειδικότητες (ένας μαθηματικός, ένας προγραμματιστής, κτλ), καί με καλό εξοπλισμό σε όργανα εργαστηρίου.
  • Είτε προχωράω μόνος μου (η έρευνα τελικά είναι μάλλον μοναχικός δρόμος…), αλλά θέλω ισχυρώτατα εργαλεία (καί δή, τζάμπα), που αντικαθιστούν όλα τα παραπάνω προαπαιτούμενα.

Τα εργαλεία αυτά, τώρα, -φαίνεται πως- είναι το εξής ένα: η Τεχνητή Νοημοσύνη.

. . . . . . . . . . .

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ήδη υπάρχουν εργαλεία ΤΝ on-line, καί μάλιστα τζαμπέ. Η Γκούγκλ, ας πούμε, έχει ένα (έστω καί -όπως γράφει- ακόμη σε φάση σχηματισμού του), το οποίο χρησιμοποιεί κι η ίδια. Ιδανικό!… εκ πρώτης όψεως.

Είναι, όμως, ιδανικό;

Θα ήταν, αν εκπλήρωνε αυτό που θέλω.

Τί θέλω εγώ, τώρα; πώς το εννοώ ότι θα χρησιμοποιήσω ΤΝ σαν εργαλείο; Ως εξής:

Θέλω η ΤΝ να είναι συνδεδεμένη με όποιες on-line βιβλιοθήκες υπάρχουν, να της βάζω κριτήρια καί να μου ξετρυπώνει βιβλιογραφία (αποσπάσματα κειμένων καί εικόνες), καί στο τέλος να μπορεί μου υπολογίζει (πάλι με κριτήρια) πχ πότε έγινε σύνοδος Άρη / Δία / Κρόνου στα προχριστιανικά χρόνια. Όπως καί να μου βγάζει έτοιμα διαγράμματα σε ό,τι ζητήσω.

Όλ’ αυτά αποτελούν πάγιες ανάγκες της έρευνάς μου· κι αν ικανοποιούνται, δεν χρειάζεται πλέον να μπεί κανείς άλλος στον κόπο να ψάχνει το παραπέρα στις ιδέες μου.

[Ίσως, βέβαια, καί να μην αξίζουν τέτοιας συνεργασίας οι περισσότεροι «εκεί έξω». (Ειδικά οι αγενείς.)]

Τέλος πάντων, το ψάξιμο που έκανα με οδήγησε στο συμπέρασμα πως: οι ΤΝ που κυκλοφορούν έτοιμες στο Διαδίκτυο, είναι εργαλεία, που μάλλον απευθύνονται σε όσους διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα στο Διαδίκτυο, ώστε να στέλνουν στοχευμένη διαφήμιση στους πελάτες τους, κτλ παρόμοια. Δεν μου κάνει αυτό.

Γιατί, όμως, ρωτάω δημοσίως, μήπως τελικά βρώ αυτό που θέλω; (Αν καί δεν φαίνεται να υπάρχει κι άλλη μορφή ΤΝ διαθέσιμη Διαδικτυακώς, καί δή δωρεάν.)

Διότι γνωρίζω ότι ένας από τους καλύτερους φυσικούς όλων των εποχών (δεν θα σας πω όνομα) πλέον (φαίνεται πως) έχει στερέψει από έμπνευση, καί μαζί με την ερευνητική του ομάδα απευθύνεται σε -ειδικής χρήσεως- ΤΝ, γιά να του σχεδιάσει τα επόμενα πειράματα.

[Πώς το γνωρίζω; το δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφο «εξειδικευμένου» εντύπου / ιστοχώρου, καί το διάβασα. Τρομερό εργαλείο το Διαδίκτυο!… Αν δεν υπήρχε, θά ‘πρεπε να έχω προσωπική γνωριμία μ’ αυτόν, ώστε να ξέρω ποιός είναι καί τι σκαλίζει. Τρέχα γύρευε, δηλαδή.]

Όθεν, παρακαλείται όποιος αναγνώστης ξέρει κάτι σχετικό, να ρίξει μιά υπόδειξη.

. . . . . . . . . . .

Τα παραπάνω, όμως, οδηγούν στην επισήμανση μεγίστου κινδύνου από τη χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου, μπροστά στον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε το κορόϊδο. Πώς έχουν κάποια χημικά μιά νεκροκεφαλή έξω απ’ το μπουκάλι τους; ακριβώς αυτό!

Στην περίπτωση του συναδέλφου φυσικού,

[…ο οποίος σκαλίζει τομέα πολύ επικίνδυνο γιά το μέλλον της ανθρωπότητας, νομίζοντας ότι πάει να κάνει καλό – η συνήθης παγίδα, στην οποία πέφτουν ακόμη καί άτομα των επιστημών με iq πάνω από 170… καί, δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να του το επισημάνω… Μονάχα σε ιδιαίτερη συνομιλία από κοντά καί χωρίς κινητά, αλλά πού να βρεθούμε καί πώς;!]

η ΤΝ θα του επιτρέψει να δεί πράγματα δυνητικώς επικίνδυνα, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τα έβλεπε. Κι αν αυτός δεν μπορεί να καταλάβει τις φοβερές καί τρομερές προοπτικές υπέρ παλιανθρώπων, που ανοίγουν οι ανακαλύψεις του, μπορούν κάλλιστα να τις καταλάβουν οι παλιάνθρωποι χρηματοδότες των ερευνών.

[Μή σου πω ότι ακριβώς αυτοί τις έχουν σχεδιάσει κιόλας τις έρευνες!… Θέτουν τα ερωτήματα μεταξύ τους, καί μετά βάζουν τα «έξυπνα» ακαδημαϊκά χαμστεράκια να ψάχνουν τις απαντήσεις… γνωρίζοντας πως (δυστυχώς) κανένα χαμστεράκι δεν θ’ αναρωτηθεί πού πάνε οι ανακαλύψεις του – καί με ποιές άλλες συνδυάζονται, καί με ποιόν τελικό σκοπό.]

Στη δική μου περίπτωση, τώρα, ο κίνδυνος είναι: τα ερωτήματα, που θα ρίξω στην ΤΝ ως ζητούμενα, να τα δούν καί μάτια που δεν πρέπει.

Καί φυσικά θα τα δούν (το γνωρίζω άριστα), διότι: (α) ουδείς σου χαρίζει τέτοια εργαλεία δωρεάν (γιατί; στ’ όνειρό του σ’ έβλεπε; ή σου τα χρωστούσε; ), καί (β) όλες οι δωρεάν Διαδικτυακές παροχές εργαλείων στοχεύουν ακριβώς στο να «τρυγήσουν» ιδέες. Ακόμη καί τα «χαζά» ιστολόγια – είπαμε, κανείς δεν κάνει δαπάνες της τάξεως των 20 μυρίων ντάλλαρζ γιά ξεκίνημα (καί τουλάχιστον μισού μυρίου τρεχόντων εξόδων ανά μήνα), γιά να στήσει υποδομή (ισχυρών) υπολογιστών καί (γρήγορων) δικτύων καί να σου δώσει εσένα τζάμπα χώρο να εκφραστείς, αν δεν περιμένει να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα. (Κι αυτό το κάτι είναι υπερπολύτιμες -γι’ αυτόν- ιδέες καί απόψεις φόρα-παρτίδα, που αλλοιώς δεν θα τις ήξερε· ούτε κάν θα τις υποψιαζόταν.)

Πιό φανερό αυτό στο φατσομπούκ, που πουλάει τα δεδομένα των χρηστών του. Καί ακόμη πιο φανερό (ωσάν ξελιγωμένος πορνόγερος, που βλέπει όμορφη γυμνίστρια, καί κινδυνεύει να του φύγει η μασέλα απ’ τα σάλια που του τρέχουν) γίνεται στις χοντροκομμένες προσπάθειες να βρεθούν καί να «καπαρωθούν» έξυπνα πιτσιρίκια, μέσα από διαφόρους διαγωνισμούς υπολογιστών, ρομποτικής, εφευρέσεων, κτλ κτλ.

. . . . . . . . . . .

Εάν, όμως, γνωρίζω τον κίνδυνο, τότε γιατί πάω να χαϊδέψω (γούτσου-γούτσου-γούτσου!!!) το μάμπα;

Διότι έχω τον τρόπο.

Κι αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος των πονηρών κρατούντων: ο αποσπασματικός. (Είπαμε, τα όπλα τους εναντίον τους! Βλέπε Διαδίκτυο.)

Αυτά που κάνουν αυτοί στους επιστήμονές τους (που δεν τους λένε όλη την αλήθεια γιά το τί θέλουν τις συγκεκριμένες έρευνες, που τους αναθέτουν), θα κάνω κι εγώ στην τζαμπέ on-line ΤΝ τους: κάποια πράγματα (από μένα, δικά μου) θα τα δούν, κάποια άλλα σαφώς όχι. (Κυρίως τα συμπεράσματα.) Οι πληροφορίες που θέλω να λάβω, μετά θα υποστούν επεξεργασία στο μυαλό μου – κι ασ’ τους ν’ αναρωτιούνται πού το πάει αυτός ο μυστήριος! 🙂 (Όχι, ούτε είναι / θα είναι πάντα προφανές πού το πάω, ούτε θα το καθιστώ προφανές.)

Επαναλαμβάνομαι σε κουραστικό σημείο, αλλά ίσως πρέπει:

  • Δεν μετράνε οι γνώσεις από μόνες τους.
  • Δεν μετράει η εξυπνάδα από μόνη της.
  • Δεν μετράει η μνήμη απο μόνη της.
  • Δεν μετράει η έμπνευση από μόνη της.
  • Δεν μετράει ούτε η σοφή κρίση από μόνη της.

Αλλά μετράει μονάχα ο συνδυασμός των ανωτέρω!

Άλλως τε, είναι πολύ γοητευτικό να βρείς αντίπαλο στα μέτρα σου…

…καί είπαμε πολλές φορές πως, αν θέλεις να κάνεις το καλό γιά τη σημερινή εξαθλιωμένη ανθρωπότητα, καί να τα βάλεις με το «μαύρο» σύστημα, οι μάχες πρώτα είναι μάχες μυαλών.

. . . . . . . . . . .

Όθεν, επαναλαμβάνω την παράκληση: αν ξέρει κάποιος αναγνώστης να υπάρχει μιά ΤΝ σαν αυτή που θέλω, ευπρόσδεκτος να ρίξει μιά υπόδειξη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!