Δίκαιο της Θάλασσας
Εσωτερικά, Χωρικά και Εξωτερικά Ύδατα – ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα

 

Γράφει ο Παλαιός

 

(Α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πολλή κουβέντα γίνεται στις μέρες μας για το αν υπάρχουν και πόσο μεγάλα είναι τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων που ευρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ελλάδος, έτσι που έγινε πλέον τόσο κοινότυπο, που ακόμα και η κάθε κουτσή Μαρία σε κάποιο κατσάβραχο, άκουσε περί ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας, έστω και αν ποτέ δεν έμαθε τι διάολο είναι αυτά, και ούτε βεβαίως κατάλαβε περί τίνος πρόκειται.

Έτσι αφού πρώτα όλα τα πολιτικά σούργελα διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι τίποτα τέτοιο δεν υπάρχει και καλά θα κάνουμε να το ξεχάσουμε … στην συνέχεια κάποια στιγμή, ως διά μαγείας μας προέκυψε ότι κολυμπάμε στα πετρέλαια .. τόσο που να σκεφτόμαστε για το αν πρέπει να ρίξουμε καμμιά γκασμαδιά μήπως και κάνει μπράφ κανάς πίδακας από δαύτο.

Βέβαια κανείς ψαγμένος ή υποψιασμένος δεν περίμενε να μάθει από προδότες αν η Ελλάδα διαθέτει ή όχι τέτοιο πλούτο, παρά μόνο άν ήταν τελείως αδαής ή κάποιο από τα ηλίθια χαπακιασμένα μόμολα της Ελλαδικής «κενωνίας», αφού θα έπρεπε να μην γνωρίζει καθόλου Ιστορία, καθώς και να μην διαθέτει ούτε κουκούτσι μυαλό για να μπορεί να σκεφτεί το πως ένας ναυτικός λαός όπως οι Έλληνες με τι στεγανοποιούσαν για χιλιάδες χρόνια τα πλοία τους, να μην έχει διαβάσει κλασσικούς συγγραφείς που περιγράφουν σε ποιές περιοχές, από που και πως οι Έλληνες έβγαζαν πίσσα, να μην έχει ακούσει για τον Πρίνο, να μην έχει ιδέα που είναι το Κερί Ζακύνθου, ούτε να άκουσε ποτέ ότι εκεί ακόμη και οι Γερμανοί την Κατοχή βγάζαν πετρέλαιο με την μανιβέλα, να μην ξέρει για τις γεωτρήσεις των Νατοϊκών στον Κυπαρισσιακό, στην Θεσσαλία, την Μακεδονία, να μην έχει πάρει το μάτι του τις τάπες στα Φιλιατρά, στο Κατάκωλο, στην Επανωμή κλπ. κλπ. να μην έχει ακούσει ποτέ του για τις μελέτες του Κατράκη ούτε για το βιβλίο του Μπάτση … και βεβαίως πέρα από όλα αυτά, να είναι ο ίδιος τελείως
αστοιχείωτος και βλάκας, τόσο πολύ που όχι μόνο να μην σκαμπάζει τίποτε από Γεωλογία, αλλά και να μην του κόβει να αναρωτηθεί, πως στο διάολο γίνεται όλοι οι άλλοι γύρω‐γύρω να βγάζουν πετρέλαια και μόνο εμείς εδώ να μην έχουμε σταγόνα … λες και κάποιος θεός μας μούτζωσε βγάζοντας τα ‘πωθημένα του.

Τέλος πάντων, όλα αυτά τα έχουμε ξαναπεί, καθώς και το παιχνίδι δέσμευσης του ορυκτού μας πλούτου με την σύμβαση Cooper, όπως και όλα εκείνα για τον τεράστιο πλούτο που κρύβει αυτή η ευλογημένη γη, των νυν ηλιθίων, στα σπλάχνα της.

Σήμερα όμως, θα τα αφήσουμε στην άκρη, όλα αυτά, και θα καταπιαστούμε με το θέμα των Θαλασσών, με το να διευκρινίσουμε και επεξηγήσουμε τις χρησιμοποιούμενες ορολογίες, και στην συνέχεια να πάμε στο Θαλάσσιο Δίκαιο και στα Δικαιώματα που απορρέουν απ’ αυτό, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη, για κάποια άλλη στιγμή, τα φίδια, τα αυγά και τις φωλιές τους. Για αρχή λοιπόν θα διευκρινίσουμε μερικούς όρους που θα χρησιμοποιήσουμε στην συνέχεια έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε για τι μιλάμε, και περί τίνος πρόκειται.

Ελπίζω ότι θα μπορέσω να δώσω τα πράγματα με εύληπτο τρόπο, ώστε ο καθένας να είναι σε θέσει να κατανοήσει εάν αυτά που λέει το κάθε σούργελο, πολιτικάντης ή επιστημονικός ντενεκές, στέκουν και μάλιστα να μπορέσει να δεί τα παιχνίδια που κάποιοι παίζουν στην πλάτη του, αλλά και να θυμηθεί ίσως ποιοί, άλλα έλεγαν πρίν, άλλα λένε σήμερα και άλλα ίσως αύριο, αλλά και να αντιληφθεί γιατί κάποιοι καταχώνιασαν και αφαίρεσαν άρθρα τους από τις αναρτήσεις τους … αλλά που συνεχίζουν, να θέλουν ντέ και καλά, να το παίζουν ειδήμονες, λες και απευθύνονται σε ηλίθιους που δεν ξέρουν να διαβάζουν και να σκέφτονται.

 

(Β) ΟΡΟΛΟΓΙΑ ‐ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Κυριαρχία

Αυτό που κατέχεις, έχεις αποκλειστικό δικαίωμα και διαχειρίζεσαι απόλυτα, όπου είσαι το αφεντικό μόνο εσύ ‐ το σπίτι σου.

Περιλαμβάνονται: Η Ηπειρωτική Χώρα, τα Νησιά (μικρά, μεγάλα, βραχονησίδες) και ο χώρος, Θαλάσσιος και Εναέριος (έως τα 50 χιλ. ύψος) μέχρις εκεί που εκτείνονται τα χωρικά όρια (αυτά που έχεις ορίσει μέχρι τα 12 ν.μ. από τις ακτές σου).

Κυριαρχικό Δικαίωμα

Εκείνο που δεν σου ανήκει απόλυτα αλλά μόνο εν μέρει, εκεί που έχεις συγκεκριμένα δικαιώματα μόνο εσύ, αν βέβαια θελήσεις να τα εξασκήσεις.

Περιλαμβάνονται: Η Υφαλοκρηπίδα (ο Βυθός) και η ΑΟΖ (τα υπερκείμενα του Βυθού ύδατα μέχρι την επιφάνεια αλλά όχι αυτή) και η Συνορεύουσα Ζώνη …δείτε πιό κάτω.
Το Δικαίωμα εκμεταλλεύσεως των πόρων της Υφαλοκρηπίδας (μέταλλα, Υδρογονάνθρακες, δικαιώματα τοποθέτησης Αγωγών και καλωδίων, Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Θησαυροί) το Δικαίωμα εκμεταλλεύσεως των πόρων των μεταξύ Βυθού και Επιφανείας Υδάτων (Αλιεία).

Γεωμορφολογία

Η Φυσική (Γεωλογική) Διαμόρφωση του Εδάφους.

Ακτογραμμή

Οι Ηπειρωτικές και Νησιωτικές Ακτές.

ΦΑ ‐ Φυσική Ακτογραμμή

Η Πιο Απομεμακρυσμένη υποχώρηση των Υδάτων, κατά την Άμπωτη, προς το βάθος της Θάλασσας.

Κατώτερη Ρηχία

Το μακρινότερο σημείο στο οποίο αποτραβιούνται τα νερά της Θάλασσας κατά την Άμπωτη.

Παράκτιο κράτος

Το κράτος που βρέχεται από θάλασσα ή και Λίμνη … που έχει δηλαδή ακτές … σε νερό.

ΕΥ ‐ Εσωτερικά Ύδατα

Τα θαλάσσια ύδατα που περικλείονται με ΕΓΒ (Ευθείες Γραμμές Βάσης … δείτε πιο κάτω) ‐ Ο Θαλάσσιος χώρος ενός στενού κόλπου, ή και αυτός που έχει περικλειστεί σε συστάδες‐συμπλέγματα νησιών, ή ηπειρωτικής χώρας και γειτνιαζόντων νησιών και συμπλεγμάτων αυτών.
Στα ΕΥ, υφίσταται πλήρης κυριαρχία με μικρές εξαιρέσεις όταν λογίζονται ως θαλάσσιο στενό επικοινωνίας.

ΧΥ ‐ Χωρικά Ύδατα (ΧΘ ‐ Χωρική Θάλασσα) (ΑΖ ‐ Αιγιαλίτιδα Ζώνη)

Ο Θαλάσσιος χώρος που εκτείνεται προς το βάθος της Θάλασσας, από την ακτή (κατώτερη ρηχία), την ΕΓΒ, τα Εσωτερικά Ύδατα και κατ’ ανώτατο μέγιστο όριο μέχρι τα 12 ν.μ. (βέβαια μπορείς να ορίσεις λιγότερα ν.μ.).

Στα ΧΥ, υφίσταται πλήρης κυριαρχία με μικρές εξαιρέσεις όταν λογίζονται ως θαλάσσιο στενό επικοινωνίας.

ΣΖ ‐ Συνορεύουσα Ζώνη (ΠΖ ‐ Παρακείμενη Ζώνη)

Θαλάσσιος χώρος 12 ν.μ. πέραν των Χωρικών Υδάτων. Εάν έχεις ΧΥ 12 ν.μ. τότε η ΣΖ είναι από τα 12‐24 ν.μ., εάν όμως έχεις πχ. 6ν.μ. τότε αυτή είναι από τα 6‐18 ν.μ.
Στην ΣΖ, τα Δικαιώματα‐αρμοδιότητες του Παρακτίου κράτους έγκεινται σε Τελωνειακό, Φορολογικό, Υγειονομικό και Μεταναστευτικό έλεγχο, καθώς και στα έννομα αγαθά Αρχαιολογικών και Ιστορικών θησαυρών επί του βυθού της Συνορεύουσας Ζώνης.

ΥΚ ‐ Υφαλοκρηπίδα

Ο παράκτιος βυθός, η προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια των υδάτων της θαλάσσης. Διακρίνεται δε σε Ηπειρωτική και Νησιωτική Υφαλοκρηπίδα αντίστοιχα. Η Υφαλοκρηπίδα είναι κυριαρχικό Δικαίωμα και όχι Κυριαρχία, και εξασκείται αφού ορισθεί.

Έχει σχέση: με την έρευνα και εκμετάλλευση των πόρων, όσων είναι σε σχέση με την επιφάνεια του βυθού και κάτωθέν του (μέταλλα, υδρογονάνθρακες αλλά και Αλιεία Βυθού, τοποθέτηση Αγωγών και Καλωδίων) .

Υφαλοπρανές

Το τμήμα εκείνο του βυθού που διακόπτεται απότομα η ομαλότητα και αποκτά κλίση περίπου στις 40°.

Ηπειρωτικό Ανύψωμα

Είναι η βάση του Υφαλοπρανούς.

Υφαλοπλαίσιο

Είναι και τα 3‐τρία μαζί, Υφαλοκρηπίδα, Υφαλοπρανές και Ηπειρωτικό Ανύψωμα.

Ωκεάνια Άβυσσος

Ο βυθός με βάθος περισσότερο από 2500 μέτρα.

ΑΟΖ ‐ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Έχει σχέση με την αποκλειστική εκμετάλλευση του πλούτου των Υπερκειμένων του Βυθού Θαλασσίων Υδάτων, στα οποία το κράτος έχει Κυριαρχικά Δικαιώματα, ΕΑΝ την έχει ορίσει. Συμπεριλαμβάνεται πάντα το εύρος των Χωρικών Υδάτων και μπορεί να εκταθεί, εάν τούτο επιτρέπεται, μέχρι 200 ν.μ.

Έχει σχέση: με δικαιώματα Αλιείας, Πόντισης Καλωδίων, Εγκατάστασης Κυματογεννητριών και Ανεμογεννητριών κλπ.

ΔΥ ‐ Διεθνή Ύδατα (ΑΘ ‐ Ανοικτή Θάλασσα)

Όλα τα μετά τα Χωρικά Ύδατα άλλα και ξεκάθαρα από αυτά τα μετά της Συνορευούσης Ζώνης Ύδατα. Περιορισμοί υπάρχουν όσοι άπτονται της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας. Στα Διεθνή Ύδατα και στον Υπερκείμενο Εναέριο Χώρο η Ναυσιπλοΐα και Αεροπλοΐα είναι ελεύθερες χωρίς περιορισμούς.

Νησί

Μικρή ή μεγάλη έκταση περιβρεχόμενη από θάλασσα με πλούσια Οικονομική Ζωή και δραστηριότητα.

Νησίδα

Μικρό νησί το οποίο όμως έχει την δυνατότητα να συντηρήσει ή και συντηρεί εξ ιδίων Οικονομική Ζωή.

Βραχονησίδα

Μικρό σε έκταση βραχώδες νησάκι, που δεν μπορεί αυτούσια να συντηρήσει Οικονομική Ζωή.

Βράχος

Μικρό Βραχώδες ανύψωμα ευρισκόμενο πάντα υπέρ των θαλασσίων υδάτων.

Σκόπελος

Γαιώδες ανύψωμα, το οποίο συνεχώς είτε κατά διαστήματα καλύπτεται από τα θαλάσσια ύδατα.

ΕΓΒ ‐ Ευθείες Γραμμές (ακτογραμμές) Βάσεως

Η Νοητή Ευθεία Γραμμή που ενώνει τα εξωτερικά όρια δύο ή περισσοτέρων παρακείμενων ακτών, δημιουργώντας περίκλειστο χώρο μεταξύ των, είτε διά Ηπειρωτικών, είτε Νησιωτικών, είτε Μεικτών τοιούτων.

Εγκολπώσεις

Πτυχώσεις των ακτών.

Συστάδες

Σύμπλεγμα‐ομάδα νησιών και βραχονησίδων αλληλένδετα ή σε μικρή απόσταση μεταξύ των και που σχηματίζουν μια ομάδα.

Συμπλέγματα

Αλληλένδετες ομάδες νησιών και βραχονησίδων.

Αρχιπέλαγος

Θαλάσσιος χώρος διάσπαρτος με πολλά νησιά, περιλαμβάνων αλληλένδετα συμπλέγματα και κλειστές συστάδες‐ομάδες νησιών και βραχονησίδων.

Παράκτιο Αρχιπέλαγος ή Παράκτιο Αρχιπελαγικό Κράτος

Κράτος του οποίου ο Ηπειρωτικός Χώρος είναι σε στενή‐κοντινή απόσταση ή περιβάλλεται από Αρχιπέλαγος .

Αρχιπελαγικό Κράτος

Το κράτος που αποτελείται μόνο από Νησιά.

ΕΕΧ ‐ Εθνικός Εναέριος Χώρος

Ο Εναέριος χώρος, κάθετα πάνω από τον χώρο Κυριαρχίας του (Ηπειρωτικό και Θαλάσσιο) μέχρι του ύψους των 50 χιλ.

ΠΠΠ ‐ 3Π ‐ Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR ‐ Flight Information Region)

ΥΠΠ ‐ Υπηρεσία Πληροφοριών Πτήσεων (FIS ‐ Flight Information Service)

ΔΟΠΑ ‐ Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO ‐ International Civil Aviation Organization) τμήμα του ΟΗΕ

ΔΔΧ ‐ Διεθνές Δικαστήριο Χάγης (ICJ ‐ International Court of Justice / WC ‐ World Court)

ΟΗΕ ‐ Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (UNO ‐ United Nations Organization)

ΠΝΟ ‐ Παγκόσμιος Ναυτιλιακός Οργανισμός ‐ (ΙΜΟ ‐ International Maritime Organization)

ΕΔ ‐ Εθιμικό Δίκαιο ( ή και ΔΕΔ ‐ Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο)

Το Δίκαιο το οποίο έχει επικρατήσει και είθισται λόγω Πρακτικής και της από μακρού χρόνου αποδοχής του, Διαμορφούμενο από την Πρακτική των Κρατών.
Οι Κανόνες του Εθιμικού Δικαίου είναι Κανόνες Αναγκαστικού Δικαίου και Υποχρεωτικοί για Όλους.

ΔτΘ ‐ Δίκαιο της Θάλασσας ‐ Law of the Sea ‐ UNCLOS (United Nations Convention on the Law of the Sea) *

Ορίζεται πλέον από την Σύμβαση του 1982 του Μοντέγκο Μπαίυ (Montego‐Bay) η οποία συνόψισε κάθε προηγούμενη σύμβαση. Η Σύμβαση δεσμεύει μόνο τα κράτη μέλη, αυτά που την έχουν υπογράψει.

* Οι Σύνδεσμοι για το Ελληνικό και Αγγλικό κείμενο στο τέλος του άρθρου.

 

(Γ) ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Διάφορες προσπάθειες είχαν γίνει κατά καιρούς με πενιχρά αποτελέσματα και κυρίως πάντοτε υπέρ των εκάστοτε ισχυρών, αλλά ίσχυε και ό,τι μπορούσε να επιβάλει ο καθένας στην περιοχή του.

Γενικά μέχρι το 1982 ήταν σε ισχύ τέσσερεις προηγούμενες και οι οποίες συνοψίστηκαν σε αυτή του Μοντέγκο Μπαίυ (Montego Bay).

ΕΓΒ ‐ Ευθείες Γραμμές Βάσης

Η Νοητή Ευθεία Γραμμή που ενώνει τα εξωτερικά όρια δύο ή περισσοτέρων παρακείμενων ακτών, δημιουργώντας περίκλειστο χώρο μεταξύ των, είτε διά ηπειρωτικών, είτε νησιωτικών, είτε μεικτών τοιούτων.

Νομιμοποιούνται όσα Κράτη έχουν πολυσχιδείς και πολυεγκολπικές ακτές, και όσα Κράτη το Ηπειρωτικό τους έδαφος έχει κοντά στις ακτές του νησιωτικά συμπλέγματα, που είναι σαν φραγμός ή περιδέραιο, ή όταν υπάρχουν σημασμένοι σκόπελοι πάλι κοντά στις ακτές τους, να μπορούν εφαρμόζοντας νοητή ευθεία γραμμή, να ενώνουν τα εξωτερικά σημεία των γεωφυσιογνωμιών αυτών και να τα ενσωματώνουν στην ακτή. Έτσι ώστε τα ύδατα των περιοχών που κλείνονται πλέον με την μέθοδο των ΕΓΒ προς την πλευρά της ξηράς, να αναγνωρίζονται υπό Νομικό Καθεστώς “Εσωτερικών Υδάτων”, δηλαδή να αποκτούν το ίδιο νομικό καθεστώς που έχει το Ηπειρωτικό Έδαφος, πράγμα που σημαίνει πλήρη και απόλυτη κυριαρχία του Κράτους, χωρίς αναγνώριση κανενός δικαιώματος προς άλλο Κράτος. Οπότε πλέον, τα Χωρικά Ύδατα επιμετρώνται και ορίζονται στην συνέχεια.

Από το 1951, τα Παράκτια Κράτη έχουν διεθνώς το δικαίωμα να εφαρμόζουν πέραν της μεθόδου της “Φυσικής Ακτογραμμής” (χαμηλότερη ρηχία κατά την άμπωτη), και την μέθοδο των ΕΓΒ.

Αυτό ξεκίνησε από την χρήση αυτού από την Νορβηγία (λόγω των Φιόρδ) και εναντίον της οποίας προσέφυγε η Αγγλία αλλά απερρίφθη από το ΔΔΧ, το οποίο έκρινε νόμιμη την χρήση ΕΓΒ.

Η απόφαση του ΔΔΧ του 1951 καθιέρωσε την μέθοδο των ΕΓΒ.

Όπως λέει το ΔΔΧ: “Όταν το ηπειρωτικό έδαφος συνέχεται βραχώδους οχυρώματος που αποτελεί σχεδόν ενιαίο τμήμα με την ακτή, ως αφετηρία για την μέτρηση της ΧΘ μπορεί να λαμβάνεται υπόψη το εξωτερικό όριο του οχυρώματος αυτού, επειδή αυτή η λύση επιβάλλεται από την γεωφυσική πραγματικότητα.”

Επίσης το ΔΔΧ δέχεται ότι: «Όταν η ηπειρωτική ακτή συνέχεται με “αρχιπέλαγος” το οποίο σχηματίζεται από συστάδες νησιών ή βράχων που είναι περιδέραιο ή φραγμός της, τότε μπορεί με την εφαρμογή των ΕΓΒ να κλειστούν οι συστάδες αυτές σε ενιαίο σύνολο.»

Από το 1951 έγινε Κανόνας Εθιμικού Δικαίου, το δικαίωμα χρήσεως των ΕΓΒ, και μετέπειτα συμπεριλαμβάνεται στην Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης του 1958, άρθρο 4«Περί Χωρικής Θάλασσας και Συνορεύουσας Ζώνης»

Το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει νομικό καθεστώς δικαιωμάτων στα νησιά, στους βράχους αλλά και στους επισημασμένους σκοπέλους και του δικαιώματος εφαρμογής ΕΓΒ αλλά και Χωρικής Θάλασσας. Η Χωρική Θάλασσα παρακολουθεί και είναι σε συνάφεια με το νομικό καθεστώς των ΕΓΒ αφού μετριέται μετά την εφαρμογή των, έξω και πέρα απ’ αυτές.

Η Διεθνής Διάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1958 στην Γενεύη, συμφώνησε σε τέσσερα ξεχωριστά κείμενα:

α). Περί Χωρικής Θάλασσας και Συνορεύουσας Ζώνης

β). Περί Υφαλοκρηπίδας

γ). Περί Αλιείας

δ). Περί Ανοικτής Θάλασσας

Η Σύμβαση του 1958 παράγραφος 6.5, δέχεται ξεκάθαρα ΧΘ στα Νησιά και εμμέσως στους Βράχους, ενώ στους Σκοπέλους κάνει ειδική μνεία.

Με την σύνταξη ξεχωριστών κειμένων δόθηκε η ευκαιρία στα κράτη να κυρώσουν επιλεκτικά και μόνο κάποιο απ’ αυτά χωρίς να τα κυρώσουν όλα στο σύνολό τους.

Το 1973 ο ΟΗΕ συγκαλεί Διάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία πήρε 9 (εννέα) χρόνια για να ολοκληρωθεί στο Μοντέγκο Μπαίυ (Montego Bay) της Τζαμάϊκα το 1982, περιέχει δε 320 Άρθρα και 9 Παραρτήματα, και τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 1994.

Η Σύμβαση αυτή του ΟΗΕ για το ΔτΘ ‐ Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS ‐ Law of the Sea) αντικατέστησε τέσσερις παλαιότερες Συμβάσεις.

Χωρική Θάλασσα

Το ΔτΘ του 1982 με το άρθρο 121, αναγνωρίζεται ξεκάθαρα ΧΘ στα νησιά και στους βράχους, όση έχει το κράτος και για τα ηπειρωτική χώρα.

ΕΓΒ ‐ Ευθείες Γραμμές Βάσης

Στο άρθρο 7 του ΔτΘ του 1982, ορίζεται ότι τα κράτη με πολυσχιδείς και πολυεγκολπικές ακτές μπορούν να εφαρμόζουν ΕΓΒ και να μετρούν την ΧΘ έξω από αυτές.
Επίσης στο ίδιο άρθρο 7, ορίζεται ότι και οι σημασμένοι σκόπελοι με φάρο, ευρισκόμενοι σε απόσταση όση εκείνης της ΧΘ που έχει ορίσει το κράτος, να περιλαμβάνονται και να κλειστούν στις ΕΓΒ.

Εσωτερικά Ύδατα

Όλα τα Συμπλέγματα‐συστάδες νήσων μπορούν να κλειστούν περιμετρικώς και τα μεταξύ τους ύδατα να γίνουν Εσωτερικά Ύδατα.

Επίσης εκβολές ποταμών και κόλποι έως του εύρους των 24 ν.μ. μπορούν να κλείνονται με ΕΓΒ ως Εσωτερικά Ύδατα.

Αρχιπέλαγος

Επίσης ορίζει ότι τα συμπλέγματα νήσων με αλληλοσυνδεόμενα ύδατα, συγκροτούν αυτοτελή γεωγραφική, οικονομική και πολιτική ενότητα αυτήν του Αρχιπελάγους.

Επίσης εκβολές ποταμών και κόλποι έως του εύρους των 24ν.μ. μπορούν να κλείνονται με ΕΓΒ ως Εσωτερικά Ύδατα.

Αβλαβής Διέλευση

Η Αβλαβής Διέλευση (υπολειπόμενη της Ελεύθερης Ναυσιπλοΐας που υπάρχει μόνον για τις Ανοικτές Θάλασσες) ήταν κατοχυρωμένη Εθιμικά από πρίν, αλλά από το 1958 ρυθμίζεται και Συμβατικά και διατηρείται στο ΔτΘ του 1982, υποκείμενη σε κανόνες και νόμους που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και καταστάσεις μπορεί να αναστέλλεται.

Στα Χωρικά Ύδατα τα κράτη μπορούν να εφαρμόζουν:

1) Τους νόμους τους, και να ασκούν αστική και ποινική δικαιοδοσία σε όλα τα διαπλέοντα εμπορικά πλοία – πλην των πολεμικών που απολαμβάνουν ετεροδικία.

2) Να αναστέλλουν την διέλευση προσωρινά (χωρίς όμως διακρίσεις) – ακόμη και των πολεμικών πλοίων.

3) Να ελέγχουν όλα τα διαπλέοντα σκάφη, ώστε ο διάπλους των να είναι αβλαβής για τα συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια της Χώρας.

4) Να μην επιτρέπουν ασκήσεις πολεμικών πλοίων άλλων κρατών.

5) Τα υποβρύχια επιβάλλεται να πλέουν σε ανάδυση.

6) Να απαγορεύουν την πτήση των στρατιωτικών αεροσκαφών, χωρίς προηγούμενη άδεια.

Η Κυριαρχία στο Χωρικό Εύρος δεν μένει μόνο στο αποκλειστικό Δικαίωμα για Έρευνα και Εκμετάλλευση των Υδάτων και του Υπεδάφους αλλά εκτείνεται και καθ’ ύψος μέχρι τα 50 χιλιόμετρα.

Το ΔτΘ του 1982, αναγνωρίζει την άσκηση του Δικαιώματος Χωρικών Υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ. ή του ημίσεως της αποστάσεως εάν αυτή μεταξύ δύο κρατών είναι μικροτέρα του διπλασίου των 12ν.μ. δηλαδή μικρότερη των 24 ν.μ.

(επόμενο)