Η είδηση.

Κάηκε το Πνευματικό Κέντρο Καλλονής Λέσβου, καί μαζί του κάηκαν χιλάδες τόμοι παλαιών σπανίων βιβλίων.

. . . . . . . . . . .

Θα ήταν ακόμη μία περίπτωση νεοελληνικής ηλιθιότητας (λέγεται ότι δεν είχε προβλεφθεί τοποθέτηση μέσων πυρασφάλειας, -ξέρετε, με αυτόματους πυροσβεστικούς κρουνούς, κτλ απαραίτητα- ειδικά σε παλιό κτίριο με «ξυλοδεσιές»). Ενδεχομένως καί ακόμη μία περίπτωση «τυφλής» ( ; ) καταστροφής πολιτισμικών στοιχείων από λάθρο. Ενδεχομένως x2, εμπρησμός κατόπιν εντολής, ως «δοκιμαστικός» γιά εμπρησμούς σε μεγαλύτερες καί σημαντικώτερες βιβλιοθήκες. (Λέγε με «Εθνική Βιβλιοθήκη» στην Αθήνα.)

Φυσικά, αυτές οι δουλειές αμέσως φέρνουν στο νού τον εμπρησμό της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας· καθώς καί τους συνεπακόλουθους (μεταφορικούς) «εμπρησμούς» στη λογική, τη γνώση, τη σκέψη. (Βλέπε Μεσαίωνα.)

Φυσικά, δίς, αυτές οι δουλειές αμέσως μαρτυρούν το ποιόν των δραστών: Κρονάκια! (Κάθε είδους.) Ποιός άλλος θα ήθελε να εξαφανιστούν τα γραπτά μνημεία της Ιστορίας καί του πολιτισμού; Οι ιστορικώς σεσημασμένοι ένοχοι τέτοιων πράξεων, καί κανείς άλλος. (Δεν νομίζω πως ο εμπρησμός αυτός ήταν τυχαίο φαινόμενο.)

. . . . . . . . . . .

Ωστόσο, πρίν ουρλιάξει κανείς «- Γαμώ τον Κρόνο σας, παλιοτόμαρα!», καλά θα ήταν να πλακώσει στις φάπες τους δικούς μας. Ναί, τους συμπατριώτες μας. Ναί, τους Έλληνες. Ναί, τα παιδιά του Διός.

Γιατί; Επειδή δεν φρόντισαν να τοποθετήσουν αυτοματισμούς πυρασφάλειας;

Όχι.

Επειδή δεν φρόντισαν εγκαίρως να σκανάρουν όλα αυτά τα βιβλία σε ψηφιακά αρχεία.

Καί μετά, να δημιουργήσουν κάμποσα αντίγραφα – διότι τα ψηφιακά αντίγραφα δεν χάνουν σε ποιότητα. Είναι ακριβώς ίδια με το πρωτότυπο.

Εάν, λοιπόν, εμείς είμαστε τόσο βλάκες, που να δίνουμε «άνοιγμα» στον εχθρό, καθόλου δεν φταίει ο εχθρός, που θα προσπαθήσει να μπουκάρει από το άνοιγμα αυτό. Δουλειά του είναι, εξ άλλου, να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία εις βάρος μας. Αλλά καί δουλειά δική μας, να κλείσουμε όλα τα μή «στεγανά» ανοίγματα… καί, δυστυχώς, δεν την κάνουμε.

Καί δεν θα δεχθώ καμμία δικαιολογία, του τύπου: «χρειάζονται χρήματα», «χρειάζονται Ευρωπαϊκά κονδύλια», «χρειάζονται Ευρωπαϊκά προγράμματα». Τον κακό σας τον καιρό, μαλάκες!!!

Ένας scanner καλής ποιότητας κοστίζει κάπου 80-90 ευρώ σήμερα. Λίγο παλιότερα κόστιζε γύρω στα 35, αλλά οι τιμές τους εκτινάχθηκαν τεχνητώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Τέλος πάντων, δεν είναι απαγορευτικό ποσόν τα 80 ευρώ· αλλά ούτε καί η θυσία λίγου ελεύθερου προσωπικού χρόνου εκ περιτροπής, απ’ όσα άτομα σύχναζαν εκεί.

Σε μιά τριετία-πενταετία, θα είχαν σκαναριστεί όλα τα σπάνια βιβλία, αν συνεισέφεραν όλοι λίγο από τον χρόνο τους. Καί μετά, αν όλα τα βιβλία είχαν ψηφιοποιηθεί, έλα εσύ σκατένιε Κρονάκια καί βάλε όσες φωτιές θες!

Διότι, όπως καλά καταλαβαίνετε, ο στόχος δεν είναι τα παλιά βιβλία καθ’ εαυτά (αυτά ενδιαφέρουν μονάχα κονομημένους -καί άσχετους- «συλλέκτες», που ξεπλένουν χρήμα), αλλά οι πληροφορίες καί η γνώση που περιέχουν. Εάν, λοιπόν, σκαναριστούν, τότε τραβάς καί μιά ωραία ανατύπωση (σε ακριβέστατη αναπαραγωγή εκ του πρωτοτύπου), καί ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

. . . . . . . . . . .

Αλλά, δυστυχώς, κανείς δεν φρόντισε να ψηφιοποιήσει τον θησαυρό αυτόν. Λες κι ήταν πνευματική εργασία, που απαιτούσε επίπεδο νομπελίστα!

Σκέφτομαι, λοιπόν, τί μας περιμένει στο άμεσο μέλλον, μιά που έγινε η αρχή! Τί καταστροφές αναμένονται:

  • Στα Γενικά Αρχεία του (ψευδο)κράτους ημών, τα οποία επί αρκετές δεκαετίες αφέθησαν να σαπίζουν σε υπόγειο με τρομερή υγρασία. (Ακόοοομη να ψηφιοποιηθούν, διότι κάποιοι αρχιδοξύστες περιμένουν «Ευρωπαϊκά» λεφτά προς τούτο. Αλλοιώς, δεν μας κάνουν τη χάρη να κάνουν κάτι από μόνοι τους.)
  • Ως προείπα, στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
  • Σε περιφερειακές βιβλιοθήκες.
  • Ζημιές καί κλοπές στα μουσεία μας!

Αλήθεια, διαβάζετε ειδήσεις; Δεν βλέπετε τί γίνεται κάθε τρείς καί λίγο, που ο κάθε πυροβολημένος πάει καί πετάει μπογιές σε πίνακες καί αγάλματα μέσα σε μουσεία, «διαμαρτυρόμενος» γιά όποια μαλακία του περνάει απ’ το κεφάλι; (Οι δέ φύλακες καί οι εμβάτσοι …δεν τον πειράζουν, μή καί πειραχτούν τα …»ανθρώπινα δικαιώματα»!)

[Μπά, τί λέτε; καθόλου κατευθυνόμενες ενέργειες αυτές! Αλοίμονο! Γιατί να είμαστε φιλύποπτοι; 🙂 ]

Στα καθ’ ημάς, πάλι, έχουμε καί τις (υπερπλήρεις) αποθήκες των μουσείων μας, με ευρήματα που δεν πρόκειται ποτέ να εκτεθούν σε βιτρίνες· αλλά παραμένουν εξ ίσου σημαντικά με τα επισκέψιμα. Όμως, ποτέ δεν κυκλοφόρησαν κατάλογοι μ’ αυτά. Θα μου πείς, μήν είσαι απόλυτος· ίσως έχουν ήδη κυκλοφορήσει σχετικοί κατάλογοι, αλλά είναι γνωστοί μονάχα στους αρχαιολόγους. Ναί, ρέ παιδιά, ‘ντάξ’, αλλά να το χέσω! Τί αξία έχει η γνώση, αν είναι να παραμένει σ’ έναν κλειστό κύκλο; Η μυστική βιβλιοθήκη του Βατικανού, ας πούμε, έχει καμιά αξία, τη στιγμή που δεν είναι προσβάσιμη από το ευρύ κοινό; Σαφώς όχι! Είτε βιβλία έχουν εκεί μέσα, είτε κωλόχαρτα καί πάνες γεροντικής ακράτειας, ένα καί το αυτό.

Καί τί περιμένετε, δηλαδή; να πάμε να χειροτονηθούμε καρδινάλιοι, μπάς καί διαβάσουμε κανα βιβλίο από δαύτην;

. . . . . . . . . . .

Ο εμπρησμός στην Καλλονή Λέσβου σαφώς μας θυμίζει αμέσως όχι μονάχα τους εμπρησμούς αρχαίων βιβλιοθηκών μας, όχι μονάχα τις καταστροφές αρχαίων ναών, αγαλμάτων, κτλ, όχι μονάχα τις λαθροχειρίες αλλοφύλων σε αρχαία Ελληνικά χειρόγραφα (μην ξανακούσω άτομο, να ισχυρίζεται ότι καταγόμαστε από τις …πέτρες του Δευκαλίωνα καί της Πύρρας, θα το φτύσω!), αλλά καί τους ενόχους αυτών των θηριωδιών: ιουδαίους (φανερούς καί κρύπτο-) καί (δασκαλεμένους) λοιπούς βαρβάρους.

Όμως, είπαμε! Εάν τότε, στα Ελληνιστικά χρόνια, ως λαός είχαμε μιά ανόητη παιδική αφέλεια («…αεί παίδες εστέ…»), ότι όλοι οι άλλοι λαοί θα δεχόντουσαν με καλές προθέσεις κι ανοιχτή καρδιά την ανταλλαγή γνώσεων, και ιδίως το διαχυθέν προς πάντας Ελληνικό φώς το της γνώσεως, σήμερα δεν έχουμε καμμία, μα καμμία δικαιολογία, να μή φυλάσσουμε τους πολιτισμικούς μας θησαυρούς. Ειδικά σήμερα, με τα τόσα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα, δεν μας φταίνε τα Κρονάκια. Εμείς φταίμε, που δεν προνοούμε ώστε να ΜΗΝ υπάρξει πολιτισμική καταστροφή.

Είτε σας αρέσει, είτε σας ξυνίζει αυτό – το ότι φταίνε οι αφεντιές μας.

Ας σπεύσουμε, λοιπόν, πανεθνικώς, να περισώσουμε ό,τι μπορεί ακόμη να περισωθεί (με ψηφιοποίηση, αλλά καί με κάθε διαθέσιμο τρόπο) από τους πολιτισμικούς θησαυρούς μας. Δεν υπάρχει χρόνος! Ο Γ’ ΠΠ επέρχεται δρομαίος, καί σε κάθε πόλεμο -είναι γνωστό πως- κινδυνεύουν καί τα πολιτισμικά στοιχεία, όχι μόνον οι στρατιώτες κι οι λαοί!

Άλλως τε, η βαρβαρότητα της καταστροφής πολιτισμικών θησαυρών ποτέ δεν σταμάτησε. Καί μην πάει το μυαλό σας μονάχα στα σκουπιδοταλιμπάνια, που ανατίναξαν αγάλματα του Βούδδα, ούτε σε Γότθους, ούτε σε Βανδάλους, ούτε σε ιουδαίους του 4ου μΧ αιώνα. Διότι καί οι «πολιτισμένοι» Δυτικοί κάνουν τα ίδια, καί δή σε αιώνες πολύ μετά την Αναγέννηση! Βλέπε αββά Φουρμόν (που διέλυσε τα ερείπεια της αρχαίας Σπάρτης) καί πόρδο Έλγκιν.

. . . . . . . . . . .

[Τί έκανε αυτός ο τελευταίος… εκτός των άλλων βδελυρών αρχαιοκαπηλικών του πράξεων; Διέλυσε την τέρμα δεξιά καί πίσω Καρυάτιδα. Ήξερε πολύ καλά, το παλιοτόμαρο, ότι αυτή η Καρυάτιδα συμβολίζει τον ανατιναγμένο Φαέθωνα, καί θεώρησε καλό να πράξει τελετουργία «συμπαθητικής μαγείας», τσακίζοντας το άγαλμα με πριόνια μαρμάρου καί βαριοπούλες.

Λεπτομέρεια: γιά την ύπαρξη των αστεροειδών, δηλαδή των θραυσμάτων του Φαέθωνα, το κάθαρμα είχε ενημερωθεί (πρίν πάει στον Παρθενώνα) από αυτόν που τους ανακάλυψε. (Το μικρό όνομα του λεβέντη αυτού: Ιώσηπος!!! Ακαλόε; Κάτι παιχνίδια, που μας παίζει το Μάτριξ…) Ήξερε άριστα καί τον συμβολισμό του μνημείου, καί την -ας πούμε- «απόκρυφη» ιστορία της Αστρονομίας… όπως γνώριζε καί γιά την ύπαρξη των αστεροειδών, πρίν αυτοί (επαν)ανακαλυφθούν με το τηλεσκόπιο.

Αν καί αγνοώ από ποιά τσουρνεμένα δικά μας χειρόγραφα είχε τις γνώσεις του αυτές, διότι το αποκλείω να ήταν δικές του ιδέες αυτά.

Μπερδεγουέη: το -καρακίτς- νέο μουσείο Ακρόπολης έχει επεξηγηματική πινακίδα, που λέει ότι την Καρυάτιδα του Φαέθωνα τη διέλυσε …βόμβα!!! Δε ντρέπονται λιγάκι, λέω ‘γώ; Γιατί τα λένε αυτά τα χοντρά ψέμματα; μή καί χολοσκάσουν τον Κάρολο, το αφεντικό του κλεπταποδοχικού Βρεττανικού Μουσείου; Άει στα τσακίδια, όλοι τους!]

. . . . . . . . . . .

Αυτά.

Γιά να καταλάβατε με τί εχθρούς έχουμε να κάνουμε, αλλά καί τί χαζοβιόληδες βλέπουμε μέσα στους καθρέφτες μας. Σαν πολύ τό ‘χουμε ρίξει πανεθνικώς στο καλαματιανό, νομίζω.

ΤΕΛΟΣ

. . . . . . . . . . .

Υγ: Ειδική μνεία ξανά στο Όροc. Τί κάνετε, εκεί πάνω; τα σκανάρατε τα χειρόγραφα που έχετε, ή κοιτάζετε μονάχα να σώσετε την ψυχή σας;

Μεταξύ μας, τώρα: πολύ αμφιβάλλω αν θα σώσετε την ψυχή σας, αν πρώτα δεν σώσετε αυτά.