χάσαμε την Ιθάκη ..στόπ !!
..μπας και την είδατε ;;
“ Ὅμηρον ἐξ Ὁμήρου σαφηνίζειν ”
Αρίσταρχος ο Σαμοθράξ
Παλαιός
Και για να ‘δείτε ξεκάθαρα, ότι όντως ο κόσμος, αλλά και οι «ειδικοί» και οι «προφέσορες του κώλου», το κεφάλι δεν το έχουν για να σκέφτονται, αλλά απλά και μόνο για ομορφιά και ισορροπία, θα σας δώσω-παρουσιάσω ένα ακόμα θεματάκι – έτσι για να βρίσκεται ρε παιδίμ’ και για να ‘δώ τι θα έχετε να ‘πείτε τώρα, όλοι οι ξερόλες …..
Ίσως, ένα από τα Ομηρικά θέματα, που έχει προκαλέσει περισσότερες συζητήσεις, και από αυτήν της Τροίας, είναι το θέμα της Ιθάκης, όπου όλοι τους όμως, γράψανε αυτά που έλεγε ο Όμηρος στα παλιά τους τα παπούτσια, και ο κάθε πικραμένος έσπευσε να ‘πεί, και να προβάλει, το μακρύ του και το κοντό του.
Το θέμα δεν είναι σημερινό, τραβάει πίσω στις απαρχές της γραπτής και αποδεκτής Ελληνικής ιστορίας.
Εγώ, δεν θα μπώ στον κόπο να καταπιαστώ με, το τι λέει ο ένας και ο άλλος, θα τους αγνοήσω πλήρως, και θα βουτήξω στην πηγή ..στα Ομηρικά κείμενα, ακολουθώντας την προτροπή του Αριστάρχου του Σαμοθρακός, ότι καλόν είναι, τον “Ὅμηρον ἐξ Ὁμήρου σαφηνίζειν”.
Διαβάζουμε λοιπόν στον Όμηρο :
Ο Οδυσσέας λέει στον Αλκίνοο τον βασιλιά των Φαιάκων :
Ο «μαλάκας» αυτός (ο Δυσσέουλας ντέ), λέει ότι είναι από ένα νησί, την ξεχωριστή-ευδιάκριτη Ιθάκη, που έχει ένα σύδεντρο μεγαλοπρεπές βουνό, το Νήριτο, και δίπλα-σιμά-εκατέρωθεν της βρίσκονται πολλά νησιά, σε αλληλουχία το ένα με το άλλο, το Δουλίχιον, η Σάμη και η δασώδης Ζάκυνθος. Η Ιθάκη, ορεινή αλλά βγάζει καλούς άντρες, βρίσκεται στο πέλαγος πρός την Δύση, και είναι η πλέον απόμακρη και προ-εξέχουσα (των άλλων νησιών), τα δε άλλα νησιά είναι ξεχωριστά πρός την Ανατολή του Ήλιου.
Ας δούμε λοιπόν τον χάρτη :
Βασικά το μόνο νησί που θα μπορούσε να ληφθεί ως Δουλίχιο (μακρυνάρι) είναι η Κέρκυρα ..όμως δεν βρίσκεται απέναντι από την Ηλεία, αλλά πολύ μακρυά – εκ των πραγμάτων λοιπόν απορρίπτεται, οπότε μένουμε στα υπόλοιπα ..πάμε να τα δούμε :
Η αναφορά γίνεται σε τέσσερα νησιά :
- Ιθάκη
- Σάμη
- Ζάκυνθος
- Δουλίχιο
Απ’ αυτά, μόνο τα τρία πρώτα αναφέρονται ως ανήκοντα στο βασίλειο των Κεφαλλήνων, του Οδυσσέα.
- Η Ιθάκη είναι «τρηχεῖα» – ορεινή, και «χθαμαλὴ πανυπερτάτη»
- Η Σάμη είναι «παιπαλόεσσα» – αποσαθρωμένη-βραχώδης
- Η Ζάκυνθος είναι «ὑλήεσσα» – καρποφόρος-παραγωγική
Αυτά είναι, όλα κι όλα, τα νησιά του βασιλείου του Οδυσσέα (Ιθάκη, Ζάκυνθος, Σάμη), αλλά πουθενά νησί Κεφαλληνία, οπότε εύκολα συμπεραίνουμε ότι Κεφαλλήνιο ονομάζεται απλά το βασίλειο.
Άρα ..παπάρια βασίλειο, μικρά νησιά, άγονα και ολιγοάνθρωπα, είχε ο μαλακοπύτουρας, γι’ αυτό άλλωστε, μόνο όλα κι όλα, 12 πλοία κατάφερε να επανδρώσει-γεμίσει (;).
Ας δούμε όμως πως δένουν (;) εάν δένουν, με τα άλλα στοιχεία που παραθέτει ο Όμηρος.
- Όπως βλέπουμε, στο χάρτη, το Δυτικότερο Νησί είναι η Κεφαλληνία.
- Τα υπόλοιπα 3 νησιά, όντως κείνται Ανατολικότερα της Κεφαλληνίας.
- Ένα νησί, η Ζάκυνθος κείται Νοτιότερα, και τα άλλα δύο – Ιθάκη και Λευκάδα (με υποσημείωση για την Ιθάκη) κείνται Βορειότερα.
- Η Ιθάκη, ξεκάθαρα δεν πληρεί τον όρο «ἀμφὶ δὲ νῆσοι πολλαὶ ναιετάουσι μάλα σχεδὸν ἀλλήλῃσι» ..δηλαδή το «αμφί και μάλλα αλλήλησι», αφού είναι δίπλα και όχι από στην Βόρεια πλευρά της Κεφαλληνίας
Το άλλο νησί, που αναφέρει ο Όμηρος, το μακρουλό Δουλίχιο, δυστυχώς όσο και να ψάξουμε δεν το βρίσκουμε, μάλλον φαίνεται ότι πήρε των ομματιών του ..και ξενιτεύτηκε !!
Το (μακρόστενο) Δουλίχιο – πολύπυρον (σιτοφόρο), ποιήεν (γόνιμο) και πολυάνθρωπο, μαζί με τις Εχινάδες, και που όλα βρίσκονται απέναντι και σιμά στην Ήλιδα των Επειών, αποτελούσε το βασίλειο του Μέγη (αυτός λέει, αφού είχε πλακωθεί με τον γέρο του, την κοπάνησε, και πήγε απέναντι, σε κάτι νησιά, και έγινε εκεί βασιλιάς) που έδωσε 40 καράβια.
Που είναι όλα αυτά τα νησιά, που θα έπρεπε να τα βλέπαμε, κοντά και απέναντι από την Ηλεία των Επειών ;; ..οι σημερινές Εχινάδες, είναι μικρονήσια και βρίσκονται μεταξύ της Αιτωλοακαρνανικής ακτής, και των νησιών Λευκάδας, Ιθάκης και Κεφαλληνίας, και καμμία σχέση δεν έχουν με την Ηλεία.
Αλλά και το μακρόστενο πολυάνθρωπο Δουλίχιο ;; ..κάποιοι που φαντάζονται καταβυθίσεις ας το ξεχάσουν, η γεωλογική χαρτογράφηση δεν δείχνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον τα τελευταία 10χιλιάδες χρόνια !!
Ας επιστρέψουμε στον Όμηρο για μερικά επιπλέον στοιχεία.
Η αναφορά του Ομήρου, στον νηών κατάλογο, ως πρός την συμμετοχή των διαφόρων βασιλείων, γίνεται κατά Γεωγραφική σειρά-θέση, και μάλιστα από τον Νότο πρός τον Βορρά, προηγούνται δηλαδή τα Νότια βασίλεια των Βορείων, και η αναφορά δεν γίνεται Αλφαβητικά ή βάσει Δυνάμεως των βασιλείων, ή των ονομάτων των Βασιλέων ..όθεν εν προκειμένω βλέπουμε :
- Πύλου
- Αρκαδικό
- Ήλιδος-Επειών
- Δουλιχίου-Εχινάδων
- Ιθάκης (Κεφαλλήνων)
- Αιτωλών
Επίσης, και ο Τηλέμαχος, ακολουθεί την ίδια σειρά αναφοράς, για τους μνηστήρες, (από Νότο πρός Βορράν ..Δουλίχιο – Σάμη – Ζάκυνθος – Ιθάκη)
Αλλά και ο Εύμαιος, όταν βρήκε καράβι των Θεσπρωτών που πήγαινε Νότια, από την Θεσπρωτία στο Δουλίχιο, λέει ότι έκαναν μιά ενδιάμεση στάση, να ξεκουραστούν, στην Ιθάκη ..άρα η Ιθάκη είναι Βορειότερα του Δουλιχίου.
Εάν λοιπόν κάποιος, προσπαθούσε να ορίσει τα Ομηρικά νησιά στο Ιόνιο, σε σχέση με το σήμερα, ξεκινώντας από Νότο πρός Βορρά, θα κατάληγε μήπως στο ότι (;) :
- Εχινάδες => Στροφάδες
- Δουλίχιο => Ζάκυνθος (; ..μακρόστενη ;;)
- Ιθάκη => Κεφαλληνία (Νήριτον = Αίνος , Κροκύλεια, Αιγίλια )
- Σάμη => Ιθάκη
- ? => Εχινάδες
- Ζάκυνθος => Λευκάδα
Για περισσότερη ευκρίνεια-κατανόηση σχετικά με Εχινάδες και Στροφάδες δείτε :
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά, και ας ξεκινήσουμε με την Ιθάκη, παρουσιάζοντας βεβαίως τα κείμενα :
Ο Οδυσσέας λέει στον Αλκίνοο τον βασιλιά των Φαιάκων :
Από τον κατάλογο νηών της Ιλιάδος έχουμε :
Ο Τηλέμαχος, αποκρινόμενος στον Νέστορα λέει :
Αθηνά-Μέντης της Τάφου, στον Τηλέμαχο :
Επιστροφή του Τηλέμαχου και των συντρόφων του από την Πύλο :
Αθηνά στον Τηλέμαχο :
Επιστροφή καραβιού από την Πύλο :
Αθηνά-Μέντης της Τάφου, στον Τηλέμαχο :
Στο τραπέζι της φαγοποσίας, που ο Τηλέμαχος κάλεσε τους μνηστήρες της μάνας του, μεταξύ αυτού και των μνηστήρων ελέχθησαν :
Αθηνά στον Οδυσσέα :
Φτάνοντας το Πλοίο των Φαιάκων στην Ιθάκη :
Αθηνά στον Τηλέμαχο, για το καρτέρι που του είχαν στήσει :
Αθηνά στον Τηλέμαχο :
Συγκεντρώνοντας τα στοιχεία, όπως αναφέρονται για την Ιθάκη, έχουμε :
- Είναι «εὐδείελος»
- Κοντά στην απέναντι Ηπειρωτική ακτή «οἵ τ’ ἤπειρον ἔχον ἠδ’ ἀντιπέραι’ ἐνέμοντο»
- Είναι ορεινή «τρηχεῖ’» και «χθαμαλὴ πανυπερτάτη»
- Ολιγοάνθρωπη ..μόνο 12 πλοία εξόπλισαν «τῷ δ’ ἅμα νῆες ἕποντο δυώδεκα»
- Είναι το Δυτικότερο νησί προς το ανοιχτό πέλαγος «εἰν ἁλὶ κεῖται πρὸς ζόφον», ενώ τα άλλα είναι ανατολικότερα «αἱ δέ τ’ ἄνευθε πρὸς ἠῶ τ’ ἠέλιόν τε»
- Εκατέρωθεν αυτής, στην μιά μεριά είναι το Δουλίχιον και στην άλλη η Σάμη και η Ζάκυνθος «ἀμφὶ δὲ νῆσοι πολλαὶ ναιετάουσι μάλα σχεδὸν ἀλλήλῃσι, Δουλίχιόν τε Σάμη τε καὶ ὑλήεσσα Ζάκυνθος»
- Έχει ένα Ψηλό κατάφυτο Βουνό «Νήριτον»
- Τα λιμάνια είναι στα πόδια του βουνού «ὑπὸ Νηΐῳ ὑλήεντι.»
- Έχει 3 λιμάνια, το ένα εκτεθειμένο «νηῦς δέ μοι ἥδ’, ἕστηκεν ἐπ’ ἀγροῦ νόσφι πόληος, ἐν λιμένι Ῥείθρῳ», και τα δύο άλλα λιμάνια μέσα σε κόλπο «ἐν ἀμφιάλῳ», το δε ένα απ’ αυτά «πολυβενθές» στο έμπα του κόλπου, πάντως και στα δυό λιμάνια απάνεμα, όπου τα πλοία είναι ασφαλή «ἔντοσθεν δέ τ’ ἄνευ δεσμοῖο μένουσι νῆες ἐΰσσελμοι, ὅτ’ ἂν ὅρμου μέτρον ἵκωνται. »
- Το πρώτο λιμάνι είναι στο Νότιο τμήμα του νησιού, αφού εκεί κατεβαίνει επιστρέφοντας από την Πύλο ο Τηλέμαχος, μετά την προειδοποίηση της Αθηνάς ότι του έχουν στήσει καρτέρι «αὐτὰρ ἐπὴν πρώτην ἀκτὴν Ἰθάκης ἀφίκηαι»
- Μεταξύ Ιθάκης και Σάμης υπάρχει θαλάσσιο στενό «ἐν πορθμῷ Ἰθάκης τε Σάμοιό τε».
Βλέπετε κάπου, όλα αυτά τα στοιχεία συγκεντρωμένα, σε κάποιο νησί, από τ’ ακόλουθα, Ζάκυνθο, Κεφαλληνία, Ιθάκη, Λευκάδα ;;
Εάν τα βρείτε (χα χά !!) πείτε το και σε μας, να ανοίξουμε τα γκαβά μας να δούμε, πιό επιτέλους είναι το περίφημο νησί του Οδυσσέουλα, εκεί που σφάζονταν παλληκάρια, για το ξεχειλωμένο μουνί της 50χρονης και βάλε Πηνέλως !! ..ώρε γλέντια !!
Όπως μας λέει ο Όμηρος, η Ιθάκη έχει τρία λιμάνια.
Ένα που βρίσκεται στην εξοχή της Ιθάκης «ἐν λιμένι Ῥείθρῳ», έξω από την πόλη, και κάτω από το Νήιον, όπου υποτίθεται σταμάτησε η θεά Αθηνά, και δύο που είναι στην πόλη της Ιθάκης, καθότι «ἀμφιάλῳ«.
- Από τα δυο λιμάνια της πόλης το ένα είναι βαθύ «λιμένος πολυβενθέος», άρα στο έμπα του κόλπου, οπότε το άλλο είναι πιο ρηχό, στο εσωτερικό του κόλπου
- Το τρίτο λιμάνι βρίσκεται στο έβγα/έμπα του κόλπου, εκτεθειμένο στο θαλάσσιο ρεύμα (ἐν λιμένι Ῥείθρῳ).
Τα νησιά, γενικώς, περιτριγυρίζονται από θαλάσσια ρεύματα.
Άρα, θα έπρεπε και τα τρία λιμάνια, να βρίσκονταν μέσα/πάνω σε θαλάσσια ρεύματα, και άρα δεν δικαιολογείται να χρησιμοποιηθεί ως χαρακτηριστικό του ενός και μόνο, εκτός κι αν τα άλλα δύο είναι μέσα σε κόλπο.
Επίσης για να είναι δυο λιμάνια στην σειρά, το ένα βαθύ και το άλλο ρηχό, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν βρίσκονται μέσα σε κλειστό κόλπο. Τότε το λιμάνι που βρίσκεται πιο κοντά στην έξοδο του κόλπου θα είναι βαθύτερο, και αυτό στο εσωτερικό, τον μυχό του κόλπου, πιο ρηχό.
Εκτός των όσων έχω ‘πεί παραπάνω έχουμε και τα ακόλουθα :
- Βλέποντας τον χάρτη της Κεφαλληνίας, αν και μπορούμε να βρούμε πολλά λιμάνια, εντούτοις δεν πληρείται το αναφερόμενο «ὑπὸ Νηΐῳ ὑλήεντι», όπου τα λιμάνια είναι στα πόδια του βουνού.
- Αναρωτιέται επίσης κάποιος, μα καλά, ο Τηλέμαχος τόσο μαλάκας ήταν, ώστε να πάει στου διαόλου την μάνα, επιστρέφοντας από την Πύλο, όπου θα του είχαν στήσει καρτέρι στο σημειούμενο ρημαδοστενό των 4,5 χιλιομέτρων, όπου βεβαίως αμφίβολο είναι αν θα τον έπαιρναν καν είδηση, λόγω αποστάσεως ;;
Ας επιστρέψουμε όμως :
Εάν κάποιος προσπαθούσε να ορίσει τα Ομηρικά νησιά, στο σημερινό Ιόνιο, ακολουθώντας την γραμμή παράθεσης του Ομήρου, από Νότια πρός Βόρεια, θα κατάληγε μήπως στο ότι (;) :
- Εχινάδες => Στροφάδες
- Δουλίχιο => Ζάκυνθος (; ..μακρόστενη ;;)
- Ιθάκη => Κεφαλληνία (Νήριτον = Αίνος)
- Σάμη => Ιθάκη
- Ζάκυνθος => Λευκάδα
Τι λέτε ;; ..ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά, που δίνει για το κάθε νησί ο Όμηρος, στα σημερινά δεδομένα ;;
Ας τα δούμε :
- Οι Στροφάδες, είναι δυό μικρονήσια ανάξια έκτασης και λόγου.
- Η Ζάκυνθος, δεν είναι μακρόστενη για να την θεωρήσουμε ως το Δουλίχιον και βεβαίως δεν γίνεται να ‘πούμε ότι θα μπορούσε να είναι το πολυάνθρωπο βασίλειο του Μέγη.
- Οι Εχινάδες, μικρά ξερονήσια, εκ των πραγμάτων, και αφού το ρίξανε στην μετανάστευση πρός Βορράν, δεν αξίζουν καν ν’ ασχοληθεί κάποιος.
- Η Κεφαλληνία, που είναι το μόνο νησί με ψηλό κατάφυτο βουνό (Νήριτον), 1628 μέτρα ύψος, οπότε ως εκ τούτου καθίσταται ευδιάκριτη «εὐδείελος», καθώς και ότι είναι το Δυτικότερο Νησί «εἰν ἁλὶ κεῖται πρὸς ζόφον», και έχει και πολλά λιμάνια, όχι όμως «ὑπὸ Νηΐῳ ὑλήεντι»αλλά και ότι δεν ανταποκρίνεται στα λοιπά στοιχεία – «τρηχεῖα» – ορεινή και ολιγοάνθρωπη, αφού η Κεφαλληνία είναι το μεγαλύτερο νησί πέραν της Κερκύρας. Ενώ από την άλλη, μπορούμε να πούμε ότι εν μέρει ισχύει το «ἀμφὶ δὲ νῆσοι πολλαὶ ναιετάουσι μάλα σχεδὸν ἀλλήλῃσι, Δουλίχιόν τε Σάμη τε καὶ ὑλήεσσα Ζάκυνθος» αφού στην μιά πλευρά πρός Νότον βρίσκουμε την Ζάκυνθο=Δουλίχιον (;) και στην άλλη Ιθάκη=Σάμη και Λευκάδα=Ζάκυνθος, αν και η Σάμη=Ιθάκη είναι στο πλάϊ, αλλά επίσης δεν ισχύει για τα νησιά ότι είναι πρός ανατολάς «αἱ δέ τ’ ἄνευθε πρὸς ἠῶ τ’ ἠέλιόν τε», αν και γεωγραφικά βρίσκονται ανατολικότερα της Κεφαλληνίας.
- Η Ιθάκη, μορφολογικά, θα μπορούσε άριστα να ληφθεί ως η «παιπαλόεσσα» Σάμη, αλλά που είναι τα υπόλοιπα στοιχεία ;;
- Η Λευκάδα, με πολλές επιφυλάξεις θα μπορούσε να ληφθεί ως η Ζάκυνθος, μόνο που δεν στέκει το «ὑλήεσσα».
Όπως βλέπουμε, κανένα, μα κανένα νησί, δεν παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά στοιχεία, που αναφέρει ο Όμηρος, οπότε, πέραν από το να θέλουν και να επιθυμούν κάποιοι, να παρουσιάσουν, για τουριστικούς λόγους, το νησί τους, ως την Ομηρική Ιθάκη, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί εγώ, «ο συνήθης μαλάκας», να επωμίζομαι τα χλαπακιάσματα του κάθε λαμόγιου, για τις ανασκαφές σ΄ όλα αυτά τα νησιά, μπας και βρεθεί τελικά κάνα μαντρί, ώστε να μας φλομώσουν στ’ ότι ανακαλύψαν την κατ’ όνειρον Ιθάκη, του κάθε καραμαλάκα, ενώ όλα αυτά, θα μπορούσαν ν’ αποφευχθούν, απλά και μόνο κοιτάζοντας τα στοιχεία, που δίνει ο ίδιος ο Όμηρος, και όχι ανάλογα με το τι ονειρεύτηκε ο κάθε καραμαλακομπουνταλάς – στοιχεία που βεβαίως παρουσιάζω παραπάνω.
Και αφού, τα στοιχεία δεν ταιριάζουν, οι όποιες ενέργειες, θα έπρεπε απλά ν’ απορριφθούν, χωρίς δεύτερη σκέψη – αλλά αυτό σημαίνει ότι ο Όμηρος έγραψε φαντασίες, και έπλασε ένα μυθιστόρημα ;; ..μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο ;; ..εάν όχι, τότε τι διάολο συμβαίνει ;;
Στην συνέχεια των αναρτήσεων ..η απάντηση στα ερωτήματα, και βεβαίως το χέσιμο των «ειδικών» και «προφεσόρων του κώλου», αλλά και όλων των εξυπνάκηδων !!
Υγ. και όπως, επιμένω να, λέω : ..σχόλια, μόνο επί του θέματος !
Σεπτ. 09, 2022 @ 19:31:50
Παλαιέ,
κατανοώ το θυμό σου με τα διάφορα ερευνητικά και εκδοτικά πρότζεκτ που εμφανίστηκαν κατά καιρούς όσον αφορά το θέμα αυτό.
Βασισμένα στα ίδια στοιχεία από την Οδύσσεια, αλλά και σε αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων 20 ετών που φωτογραφήθηκαν με καταδύσεις συνοδευόμενες από πολύ ακριβό τεχνολογικό εξοπλισμό.. δύο βιβλία είχα αγοράσει κι εγώ το 2005 στο Ληξούρι. Από διαφορετικές ερευνητικές ομάδες, αλλά και τα δύο συμπέραναν, με εξαιρετική σοβαρότητα και αληθοφάνεια, ότι το παλάτι του Οδυσσέα ήταν στην πάνω πλευρά της χερσονήσου Παλικής, όπως φαίνεται και στον τελευταίο σου χάρτη.
Την εποχή του Χαλκού, η χερσόνησος ήταν (σύμφωνα και με Βρετανούς ερευνητές) ξεχωριστό νησί. Μάλιστα το βορεινό κομμάτι (περιοχές Λιβάδι, Αθέρας) είναι αυτό που έχει δώσει και τους μεγαλύτερης έντασης σεισμούς στην Κεφαλλονιά. Καθότι η μητέρα μου είναι από αυτές τις περιοχές, έχω και ο ίδιος δει, σε πολλές ερευνητικές βόλτες μου, πολλά ερείπια εξόφθαλμα προερχόμενα από βαθιά αρχαιότητα. Την ανωτέρω θεωρία μάλιστα, που θέλει την χερσόνησο ξεχωριστό νησί σε προϊστορικούς χρόνους, μπορώ προσωπικά να την λάβω σοβαρά υπ’ όψιν, εφόσον είδα ο ίδιος, σε υψόμετρα 500 και 700 μέτρων, κοχύλια σφηνωμένα σε βράχους.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 09, 2022 @ 21:46:25
Καλησπέρα Παλαιέ,
Μήπως είναι γραμμένο σε κώδικα όπως άλλα κείμενα για να αποτρέπεται η γνωστοποίηση της τοποθεσίας από τους εχθρούς;
Άρα, η Ιθάκη να βρίσκεται αλλού και ίσως ακόμα ακόμα όχι επίγεια;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 09, 2022 @ 21:47:28
Αντιγραφή στην αντιγραφή των επών κι ο καθείς ότι να’ταν τελικά έγραψε..
Όπως και για την Ιθάκη…
Εχω δε μιά απορία για άλλο σημείο της Οδύσσειας, αυτά τα πρόβατα του Κύκλωπα πόσο τεράστια ήταν που τους συντρόφους του Οδυσσέα ο Κύκλωπας δεν μπορούσε να αγγίξει.. ?..
Υπάρχουν ενδειξεις για τεράστια πρόβατα στην αρχαιότητα..?….
Νάσια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 10, 2022 @ 10:10:54
@Παλαιόν:
Δεν ξέρω αν βοηθάει, αλλά η Ζάκυνθος είναι Πελασγική λέξη καί σημαίνει «πολύλοφη». [Ζά- = επιτατικό προθετικό μόριο = «πολύ-» (όχι τα Ζά τα δικά σου! 🙂 ), κύνθος = λόφος.]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 10, 2022 @ 11:47:35
Ξέρετε – και ίσως να σας εκπλήξει αυτό που θα πω – δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα πίσω από όλα μια συνωμοσία, ένας δόλιος νους ο οποίος μονίμως σας καταδιώκει, κόβει και ράβει όπως θέλει για να δαιστρεβλώσει και να σας παρασύρει σε σκοτεινά μονοπάτια. Είναι εμφανές ότι όσα εξιστορούνται στα έπη, λάβανε χώρα σε έναν προηγούμενο πλανητικό κύκλο, όχι απλώς μερικές χιλιάδες πριν, αλλά πιθανότατα μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν ήταν διαφορετική από σήμερα μόνο η γεωδιάταξη του πλανήτη, αλλά και η σύσταση όλων των όντων και όχι μόνο του ανθρώπινου γένους που ζούσανε πάνω σ’ αυτόν. Διαφορετική και μορφικά/βιολογικά αλλά και ενεργειακά και νοητικά. Είναι μάλλον μάταιο να επιχειρείτε τόσο εμμονικά να εξηγήσετε το τότε με όρους και δεδομένα του σήμερα, όπως αντίστοιχα είναι μάταιο να προσπαθεί κάποιος να εξηγήσει σήμερα το πώς θα είναι ο πλανήτης και ο άνθρωπος σε πχ. 26 χιλιάδες μετά από σήμερα. Αυτή η τακτική στην οποία εμμένετε συνεχώς οδηγεί σε δύο τινά: είτε στην απόρριψη είτε σε αίσθημα καταδίωξης και όπως φαίνεται τα πληροίτε αμφότερα. Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, δεν θέλω να θίξω κανέναν, κάνω απλώς μια επισήμανση, την οποία αν θέλετε λάβετε την υπόψιν.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 10, 2022 @ 14:09:02
.
Μουαντίμπη ..
Εμείς εδώ ξεκινάμε να αποκλείσουμε τα εμφανή .. να πετάξουμε στα σκουπίδια τις μαλακίες του ενός και του άλλου, χρησιμοποιώντας την Σκέψη μας και την Συνλογιστική μας έξω απ’ το κουτί ..το που θα καταλήξουμε μένει να το δούμε ..ας ξεκινήσουμε όμως απ’ τα βασικά και βλέπουμε !!
.
Επίσης, όλοι πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους, ότι ένα άρθρο καλύπτει-καταπιάνεται μόνο μ’ ένα κομμάτι, και δεν απλώνεται επί παντός επιστητού.
.
Όσο για την κοπτοραπτική, στ’ αρχαία κείμενα, είτε αυτή έγινε ηθελημένα, ώστε να βολευτεί κάποιος ή κάποιοι, είτε αθέλητα λόγω κακής αντιγραφής ..είτε ..είτε ..αυτό όπως και να έγινε είναι γεγονός αναμφισβήτητο ..δεν θα περιμέναμε κείμενα μέσω χειρόγραφης αντιγραφής να διατηρηθούν αναλλοίωτα ..χωρίς, ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, να μην παρεισφρήσουν λάθη ..σε μας μένει να μείνουμε στα όσο το δυνατόν καθαρά κομμάτια και νοήματα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 10, 2022 @ 14:09:54
.
Κώτσιο ..
Που τον είδες μωρέ ‘σύ τον θυμό ;; ..αυτό που λέω είναι θέμα απλής λογικής !!
.
Σήμερα, υπάρχουν οι τεχνολογικές δυνατότητες να βρούμε και να δούμε πράγματα .
Όπως έγραψα, τουλάχιστον εδώ και μια 10σχιλιετία, δεν έχουν επέλθεί σοβαρές αλλοιώσεις, πέραν από μερικές ανυψώσεις και καθιζήσεις-καταβυθίσεις μόνο μερικών μέτρων, άρα οτιδήποτε ισχυρίζονται κάποιοι, περί βασικής αλλοίωσης, δεν στέκει.
.
Πέραν αυτού ..μάλλον έμεινες στο «αυτό ξέρεις» ..
Εδώ, έχουμε προτείνει κατα’ επανάληψη, το να αντιμετωπίζεται κάθε θέμα κατεβάζοντας τα φίλτρα, ώστε ν’ αντιληφθούμε πρώτα καλώς αυτό που λέγεται, και ΜΟΝΟ στην συνέχεια να τ’ ανασύρουμε ..πράγμα που φαίνεται ξεκάθαρα ότι εσύ δεν έκανες στην προκειμένη, αλλιώς θα είχες ‘δεί ότι, δεν υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που ένα προς ένα απαριθμώ.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 10, 2022 @ 14:10:40
.
mk2b2 …
Ας ασχοληθούμε πρώτα με τα φανερά ..και μετά βλέπουμε ..
Μην προσπαθούμε την ανοητοσύνη μας να την κρύψουμε πίσω από κώδικες και λοιπές αρλούμπες ..διότι τελικά θα καταλήξουμε να μετράμε 10άδες νοηματικά και πληροφοριακά επίπεδα, όπως κάποιος ισχυρίστηκε παλιότερα εδώ στο μπλόγκι – ας μην χάσουμε κι αυτό το λίγο μυαλουδάκι που έχουμε !!
.
Αυτό που έκανα, δεν ήταν να δείξω που είναι η όποια Ιθάκη, αλλά να δείξω ότι δεν είναι εκεί που λένε και λένε ..να σπρώξω τον κόσμο να ανοίξει τα γκαβά του, και να σκεφτεί, να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία των Ομηρικών ..καθότι αν ο κόσμος δεν αρχίσει να Σκέφτεται και μάλιστα έξω από το κουτί, τότε δεν πρόκειται να πάμε πουθενά.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Σεπτ. 10, 2022 @ 14:11:28
.
Νάσια …
Φυσικό είναι για ηθελημένα ή αθέλητα λάθη κατά τις αντιγραφές.
.
Όσο για τα πρόβατα του κύκλωπα ..δεν έχω ασχοληθεί, μ’ ενδιαφέρουν κυρίως τα δίποδα Ζα ..που χρόνος για τα τετράποδα …
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 10, 2022 @ 14:13:35
.
Άντε ρε και πάνω που νόμισα ότι νατην η επιβεβείωση ..να τα Ζα ..με προσγείωσες απότομα και πάει η χαρά μου ..πέταξε !!
.
Όμως Εργολάβε, δεν με πείθεις ρε με τίποτα ..αφού εγώ ξέρω για τα εκείθεν γαϊδούρια .. τώρα αν είναι μόνο τετράποδα ή και δίποδα είν’ άλλο θέμα ..πάντως πολύ Ζωντανό κυκλοφορεί κατά ‘κεί μεριά.
.
Καλό σαν πληροφορία ..ας ελπίσουμε κάποιος να έχει τον χρόνο και την θέληση ν’ ασχοληθεί με δαύτα.
Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ για πολλούς και ποικίλους λόγους να επεκταθώ δημιουργικά πρός αυτήν την κατεύθυνση ..πέρα από λίγα πράγματα.
.
Αυτό που προσπαθώ είναι να σπρώξω τα Ζά (τα δίποδα ρε) ν’ αρχίσουν να Σκέφτονται και μάλιστα να σκέφτονται όξω από το κουτί, γι’ αυτό λέω και για Συνλογισμό ..η [πληροφορία που μόλις έριξες αν και είναι μιά καλή πληροφορία ..είναι μιά πληροφορία εντός του κουτιού όμως ..το θέμα είναι να σπάσουμε τους περιορισμούς του κουτιού και όχι να το πηγαίνουμε σαν τους ψύλλους.
.
Όπως έχεις ‘δεί τα ανθρωπόζωα δεν σηκώνουν το κεφάλι από το παχνί, συνεχίζουν να μασουλάνε τον σανό που τους ρίχνουν ..τώρα, τι σκατά κάνουμε και ‘μείς, με όλα αυτά που τους λέμε, άντε βρέστο !!
.
Εκεί υποτίθεται μορφωμένοι και έξυπνοι, το μόνο που έχουν να λένε, όταν τους δείχνεις πράγματα, είναι :
-αυτά έχουν απαντηθεί ..δεν μπορούμε ν’ ασχολιόμαστε τώρα ξανά ..
-αυτό είναι θέμα χιλιετιών, εκεί δεν μπόρεσαν ν’ απαντήσουν μεγάλοι ..εσύ βρέθηκες τώρα να λύσεις το πρόβλημα ;;
.
Αλήθεια ρε ‘σείς ;;
Χέστηκα, αν οτιδήποτε το απάντησαν κάποιοι ..αν θελήσω να το ψάξω δεν πρόκειται να ρωτήσω κανέναν !!
Χέστηκα επίσης, αν ο οποιοσδήποτε μεγάλος ή μικρός, ή αν πέρασαν χιλιετίες και δεν τα κατάφεραν ..εγώ δεν αποθαρρύνομαι επειδή κάποιοι δεν τα κατάφεραν ..
Ούτε και περιορίζομαι από όσα λένε, πιστεύουν, ή νομίζουν κάποιοι ..δεν είμαι πειθαρχημένος ψύλλος ..οι οριζοντές μου είναι ανοικτοί, και αυτό προσπαθώ να εμφωλεύσω και στον άλλο κόσμο ..αν θελήσει ν’ ακούσει !!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 10, 2022 @ 16:33:02
Οτι γνωρίζει πολλά ο οικοδεσπότης Εργ.Δημ.Εργ κι ο Παλαιός που με τις αναρτήσεις τους προσπαθούν να μας ενεργοποιήσουν τον Νού μας,είναι γεγονός αδιαφισβήτητο…
Γνωστό και ότι ο Οδυσσέας θα εφθανε στην Ιθάκη..
Ετσι ο Οδυσσέας παρόλο που είναι γραφτό απο την μοίρα του να επιστρέψει στην Ιθάκη,παρόλο που οι θεοί έχουν αποφασίσει την επιστροφή του,παρόλο που η Αθηνά θα του συμπαρασταθεί απο την αρχή και στην συνέχεια σε κάθε του βήμα εμείς διαβάζουμε στην Οδύσσεια ότι θα συναντήσει δυσκολίες μα θα βρεί τον τρόπο να γυρίσει αυτός ( ο Οδυσσέας ) που είναι πολυμήχανος,παρουσιάζεται δηλαδή η επιστροφή του ως κατόρθωμα δικό του….
Γνωστό μας είναι επίσης,ότι ο Πολύφημος ( Κύκλωπας ) ήταν Γίγαντας όπως και τα πρόβατά του ήταν γιγάντια…
Ομως το ερωτηματικό μου στο προηγούμενο σχόλιο για το μέγεθος των προβάτων είχε σκοπό την ενεργοποίηση σκέψης αυτών που τυχόν διαβάζουν τα σχόλια και να καταλάβουν γενικώς πολλά…
Στην προκειμένη περίπτωση να καταλάβαιναν ότι τα έπη ήθελαν να δείξουν τον Ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Οδυσσέα πχ ήταν η επιννόησή του να περάσουν το σπήλαιο και να σωθούν γατζωμένοι στην κοιλιακή χώρα των προβάτων,ενώ σαν τυφλωμένος απο τον Οδυσσέα ο Πολύφημος,θα μπορούσαν άνετα να περάσουν και να βγούν έξω,απο τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ προβάτων και ακρινής πλευράς του σπηλαίου…..
Εχω προ μηνών σχολιάσει εδώ,πως οι αναρτήσεις με έχουν βοηθήσει αρκετά στο να σκέφτομαι στο να αναζητώ κι έχω βρεί απαντήσεις και σε διάφορα ερωτηματικά μου..
Σας είμαι ευγνώμων γι αυτό….
Νάσια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 10, 2022 @ 17:58:54
Σ’ευχαριστω Παλαιε!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 10, 2022 @ 21:43:43
Συγγνώμη για το σχετικό ..άσχετο επί του συνολικού σχολιασμού του άρθρου, αλλά νόμιζα ότι ο »Εργοδότης» και ο »Παλαιός» είναι το ίδιο πρόσωπο με πολλαπλές προσωπικότητες/συγγραφικά ψευδώνυμα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 11, 2022 @ 10:29:31
Οχι αγαπητή,ειναι δύο διαφορετικά πρόσωπα,με κάποιες συγκλίσεις ιδεών και γενικής κοσμοθέασης,αλλά οχι πλήρη,εντονες προσωπικότητες και οι δύο,με ανεξάρτητη σκέψη,με διαφορετικα προτερήματα και ελαττώματα και τροπο εκφρασης!!!ειναι εμφανες πως πρόκειται για δυο ξεχωριστα ατομα…πόθεν η σύγχυση;;η διευκρίνηση για καθε νεο αναγνωστη, που ισως υποθέσει τό ιδιο!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 12, 2022 @ 10:15:46
Κι εγώ που νόμιζα ότι ο ένας για τον άλλον ήταν ο άλλος του εαυτός…
🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 12, 2022 @ 11:38:50
.
Όχι ρε ‘σύ ..απλά, ανάλογα την μουτσούνα που θα τύχει να διαλέξουμε . ..χα χά !!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 13, 2022 @ 11:09:11
Συγχαρητήρια για τα άρθρα σας. Είστε μια όαση στην έρημο. Εύχομαι καλή συνέχεια!!!
Επί του θέματος…
Υπήρχε πράγματι ο Όμηρος ως φυσικό πρόσωπο;
Έγραψε την Ιλιάδα ή τη βρήκε έτοιμη; Ήτανε ποίημα της Ελένης του Μουσαίου; (Ο Μουσαίος ήταν ο αρχιερεύς της Ελευσίνας, γιός του Ευπτόλαιμου και μαθητής του Ορφέα). Η Ελένη του Μουσαίου είναι η ποιήτρια της Ιλιάδας (όχι της Οδύσσειας). Ποιος έγραψε τα Τρωικά;
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82_%CE%BF_%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82
http://users.sch.gr/ipap/thrakes/54-mousaios.htm
Είναι αυθεντικά τα κείμενα που έχουμε σήμερα στα χέρια μας;
Ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός του Ομήρου όταν (αντ) έγγραφε τα Έπη;
Να παρουσιάσει μια ιστορική αφήγηση;
Να παρουσιάσει μια εντυπωσιακή ιστορία επιστημονικής φαντασίας;
Να δώσει πληροφορίες κωδικοποιημένες μόνο για λίγους;
Κάτι άλλο;
Και ο Όμηρος ποιος ήταν τελικά;
Και τι λέει για την Ορφική Κοσμογονία;
Αν, όλη αυτή η Ορφική Κοσμογονία είναι του Επιμενίδη; Ο μοναδικός ανδριάντας θνητών που υπήρχε στην Ελευσίνα, ήταν του Επιμενίδη, στον περίβολο του ναού. Τυχαίο;
Αν ο Πεισίστρατος διόρισε την Τριανδρία των λογίων:
– Ονομάκριτος,
– Επιμενίδης
– Μελάμποδας
και κατέγραψαν τα «Ομηρικά», την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, από την προφορική παράδοση;
(Ο Πεισίστρατος είναι ο μόνος Έλλην μονάρχης της Αττικής. Ο Πεισίστρατος είναι απόγονος του Νέστορα. (Ο Νέστορας πήρε μέρος στα Αργοναυτικά). Γιατί και πως πολέμησε τους Αλκμεωνίδες (Περικλής)…
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%BA%CE%BC%CE%B5%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF_%CE%86%CE%B3%CE%BF%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B1%CF%82
Ποιος να ορίσει με βεβαιότητα την πραγματική Ομηρική Ιθάκη σήμερα; Ποιος κατέχει όλα τα κλειδιά του γρίφου;
Για παράδειγμα, τα Πλοία των Φαιάκων, που εμφανίζονται και στην Οδύσσεια και στα Αργοναυτικά, τα οποία μπορούσες να τα κυβερνήσεις με τη σκέψη…
Ποιος είναι ο βασιλιάς των Φαιάκων; Ο Αλκίνοος. Ποια η καταγωγή του; Αυτός παντρεύει τη Μήδεια και τον Ιάσωνα, τους καταδίωκε ο στόλος του Αιήτη, εκεί στη Νήσο των Φαιάκων σταμάτησε η καταδίωξη. Ποιος είναι ο Αιήτης; βασιλιάς της αρχαίας Κολχίδας, ο οποίος είχε υπό την κατοχή του το Χρυσόμαλλο δέρας. Ποια η καταγωγή του; από πού προέρχεται ο Αιήτης, ποια η σχέση του με την Πύλο; Τι γίνεται στην Πύλο σήμερα με το πρόγραμμα «Νέστωρ»; Κλπ. Κλπ. Κλπ…
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%82
https://www.eef.edu.gr/el/arthra/o-nestor-tis-pylou-kai-ta-netrina/
Κάπως έτσι χανόμαστε μέσα στις δαιδαλώδεις στοές της αναζήτησης της ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Και φυσικά πρόκειται για εργασία πλήρους απασχόλησης, που μόνο ελάχιστοι έχουν το χρόνο. Οι περισσότεροι δυστυχώς μπορούμε μόνο με το σταγονόμετρο…
Συμπερασματικά, θα πρέπει να πούμε πως τα άπειρα ενδεχόμενα και συνδυασμοί που προκύπτουν στα κείμενα της μυθολογίας, συνδέονται με αστρονομικές, αστρολογικές, ανθρωπολογικές και γεωλογικές παραμέτρους, τη λαϊκή παράδοση, τα τοπωνύμια και τη γλωσσολογία. Πρόκειται για ένα τεράστιων διαστάσεων γρίφο, που αμφιβάλω αν μπορέσει ποτέ να αποκωδικοποιηθεί πλήρως. Ωστόσο, η προσπάθεια αξίζει τον κόπο.
Ο Πανάρχαιος εχθρός μας, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, είναι το εκάστοτε παπαδαριό. Τα προδοτικά ιερατεία. Η μόνη τους δουλειά, η φανατική απόκρυψη της αλήθειας και η εξόντωση των διαφωνούντων με ποινή την εξορία και το θάνατο. Αυτά τα παγκόσμια «διαχρονικά ιερατεία» ήταν και είναι ανέκαθεν ΑΝΑΜΕΣΑ μας, συνεργαζόμενα με εγχώριους ΕΦΙΑΛΤΑΚΙΔΕΣ. «ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ». ΤΟ ΕΡΠΕΤΟ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΥΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.
Έχουμε να κάνουμε με τον πόλεμο του κακού εναντίον του καλού. Άρα, τι να κρύβεται παρασκηνιακά, εκτός σπηλαίου του Πλάτωνος;;
Στόχος είναι το μυαλό. Κατά συνέχεια η ψυχή…
ΞΥΠΝΑΤΕ ΩΡΕ ΈΛΛΗΝΕΣ!!! ΞΥΠΝΑΤΕΕΕΕ!!!
ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ…
ΟΔΥΣΣΕΑΣ
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 13, 2022 @ 21:30:58
Ο Οδυσσέας επιστρέφει στην ΙΘΑΚΗ-ΗΘΙΚΑ για αυτόν τον λόγο η πραγματική γεωγραφία δύσκολα μπορεί να βοηθήσει. Αστρονομία. Ψυχολογία και Ανατομία χρειάζεστε για να την εντοπίσετε.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Οκτ. 06, 2022 @ 13:38:10
https://www.floodmap.net/
Μου αρέσει!Μου αρέσει!