εκατόμβες και ..πόσο βόδια είστε !!
Παλαιός
Σήμερα, από τις εκατοντάδες χιλιάδες κείμενα, της Κλασσικής, Προ-κλασσικής και Αλεξανδρινής εποχής, φτάσαμε να έχουμε μόνο μερικές χιλιάδες και αυτά κουτσουρεμένα ..μετά από την κοπτοραπτική στην οποία επιδόθησαν όλοι εκείνοι της κλασσικής εποχής (ναι ..κυρίως και της δημοσκατικής Αθήνας) με την υποκίνηση των ανθ-ελληνικών παπαδαριών Δελφών, Ελευσίνας κλπ. κλπ. αλλά κυρίως του μαυροσκουτάδικου οβραιοχριστιανοταλιμπανικού βόθρου, που ακολούθησε, και που εκτός από τις σφαγές εκατομμυρίων στις οποίες πρωτοστάτησε, δεν άφησε τίποτε όρθιο στην Γραμματεία, απ’ όλη εκείνη την γνώση που είχε αναπτυχθεί μέχρις τότε, την στιγμή που η χλαπάτσα αυτή βρέθηκε στα πράγματα.
Έτσι ξωμείναμε, με το τίποτα, ή ελάχιστα, να προσπαθούμε να βρούμε άκρη …..
Είναι λες και τα Ζά, διαχρονικά έχουν απέχθεια στην γνώση, έτσι όταν αυτή αναπτύσσεται αρκετά, φροντίζουν να την γυρνάνε πάλι σχεδόν στο τίποτα.
Μόνο τρία, ναι 3 μόνο, φτάσανε σε μας, από τα κείμενα της μακρινής πρό ιστορικής εποχής, και τούτα βέβαια λειψά, και κουτσουρεμένα – Ορφέως, Ησιόδου και Ομήρου !!
Έτσι εκτός από τις διάφορες αντιγραφές και τις «δοκήσεις» του κάθε ηλίθιου – αλλά ποιός εχέφρων μπορεί να δώσει βάση σε δαύτα ..ουσιαστικά μόνο τα παραπάνω τρία κείμενα έχουμε, να μας μιλήσουν για την προ-ιστορική εποχή, το πως ήταν τα πράγματα, και το τι έγινε !!
Δεν μας έφτανε όμως αυτό, αλλά έχουμε και τους διάφορους «ειδικούς» που ανάθεμα κι αν ξέρουν την τύφλα τους, εντούτοις είμαστε που είμαστε, επιμένουν να μας τυφλώσουν ολωσδιόλου.
Φαίνεται ότι δεν είναι τωρινό φαινόμενο, και «ειδικοί» πάντα υπήρξαν !!
..εκτός του ότι ήταν ντίπ καταντίπ Ζά, εντούτοις ήταν προικισμένοι μ’ ένα εξαιρετικό προτέρημα, το να είναι υπάκουοι στα κελεύσματα των εκάστοτε παπαδαριών, που ήθελαν τα πράγματα στα μέτρα τους ..έτσι φρόντιζαν τα υπόλοιπα Ζα να έχουν πάντα σανό, και να μην διανοούνται κάτι διαφορετικό ..αυτό το έκαναν με το να λένε, στα Ζα, εκείνα που ήθελαν τα σκατοπαπαδαριά !!
Έτσι σιγά σιγά εκτός που ξεχάσαμε την ιστορία μας, ξεχάσαμε και το πραγματικό νόημα πολλών λέξεων.
Το πράγμα ήταν γνωστό, ακόμη και από την Κλασσική εποχή ..έτσι Αριστοτέλης, Αντισθένης, Επίκτητος, κλπ. κλπ. ,παρότρυναν τον κόσμο να μελετάει και να τηρεί τα νοήματα «Ἀρχή σοφίας ὀνομάτων επίσκεψις ..ή ..Ἀρχή παιδεύσεως ἡ τῶν ὀνομάτων ἐπίσκεψις» ..όμως κάπου φαίνεται να τα βρίσκουμε μπαστούνια ..όπως τα έβρισκαν από τότε, δεν ξυπνήσαμε ξαφνικά εμείς δηλαδή και το διαπιστώσαμε – αυτός, ίσως, ήταν και ο πρώτιστος λόγος, που ο Πεισίστρατος αναγκάσθηκε να καταγράψει τα αρχαιότερα υπάρχοντα κείμενα, έτσι ώστε να σταματήσει η «δόκηση» του κάθε ηλίθιου, ανάλογα με το πως και τι καταλάβαινε.
Βέβαια από τότε έτρεξε πολύ νερό ..και τα πράγματα, τα πήρε κυριολεκτικά ο διάολος …
Ευτυχώς όμως, κάμποσο καιρό τώρα, ήρθαν εδώ οι κάθε είδους «ειδικοί» σωτήρες μας ..και αντί ν’ ανοίξουν τα μάτια μας στραβωθήκαμε εντελώς …
Σήμερα λοιπόν ..δεν θα προσπαθήσω να σας ξεστραβώσω ..απλά θα σας δείξω ένα πολύ μικρό μέρος, του πόσο ηλίθιοι και βλάκες είστε ..το επόμενο διάστημα, μην και σας πέσουν βαριά, θα σας τρίψω περισσότερα στην μούρη, μήποτε και κάνα Ζό σηκώσει επιτέλους το κεφάλι από τον σανό, κι αρχίσει να χρησιμοποιεί τον Νού του, να σκέφτεται και να συν-λογάται – καλά για τους «ειδικούς» δεν γεννάται θέμα, αυτοί αν δεν είναι το ίδιο ηλίθιοι με σας, τότε είναι τσιράκια του κατεστημένου, με σκοπό να διαιωνίσουν τα πράγματα, ώστε να μην διαταραχθεί το παραμύθι που σας πασάρει το σύστημα.
Λοιπόν ..θα πάρουμε μιά λεξούλα από τον Όμηρο, μιά λεξούλα που αναφέρεται δεκάδες φορές – την εκατόμβη/ες …..
Όπως μας λένε και αποδίδουν οι «ειδικοί» (αν και αυτά τα χάπατα μεταφράζουν, από το γερμανικά, Γαλλικά κλπ.), αυτό σημαίνει 100σταριές από βόδια (κυριολεκτικά βόδια και όχι «βόδια» σαν αυτούς) που εκείνοι οι μαλακοπύτουρες τα έκαναν θυσία στους θεουτζίκους.
Δεν μπορεί ..αν ο Όμηρος δεν είχε αποτρελαθεί, ή δεν το είχε βάλει αμέτι-μουχαμέτι να τρελάνει τους επόμενους, τότε άλλο πράγμα σημαίνει το εκατόμβη, κάτι διαφορετικό εννοεί !!
Ας πάρουμε μερικά τέτοια κομμάτια, από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια :
Επιστροφή Μενελάου από Τροία.
Μιά εκατόμβη όταν φτάνει στο νησί Φάρος, και άλλη μία όταν φεύγει.
Και η Μετάφραση από την Βικιθήκη
Ο Αχιλλέας χλευάζει και απειλεί τον Αγαμέμνονα ..
Όταν δε φεύγει ο Αχιλλέας, ο Αγαμέμνονας ρίχνει στην θάλασσα καράβι με 20 κωπηλάτες, την Χρυσηίδα κι εκατόμβη
Πάμε ξανά Μετάφραση από Βικιθήκη
Το μουνόπανο-Οδυσσέας, οδηγεί την Χρυσηίδα και την εκατόμβη στον πατέρα της.
Και ξανά οι Μεταφράσεις από Βικιθήκη
Έχουμε λοιπόν :
βοῦς – βοὸς – βοΐ – βοῦν – βοῦ
βόες – βοῶν – βουσὶ(ν) – βοῦς – βόες
..όμως η κλασσική γραμματική πουθενά δεν τρέπει το «βο» σε «βη» !!
εκατό + βη = εκατόμβη, αλλά ρε παιδιά που είναι τα βόδια ;;
Εάν διαβάσετε τον Όμηρο θα βρείτε πολλές αναφορές σε εκατόμβες.
Όμως τι σκατά είναι αυτή η εκατόμβη ;;
Είναι δυνατόν ο Όμηρος να λέει για εκατοσταριές βόδια ;; ..ή τα «βόδια» είναι όλοι αυτοί οι «ειδικοί», που νομίζουν ότι οι άνθρωποι εκείνου του καιρού ήταν τόσο μαλάκες και βλήτα όσο ελλόγου τους ;;
Πάμε παραπέρα ..και ας ξεκινήσουμε από το πρώτο ανάρτημα :
Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο Μενέλαος έκανε μιά εκατόμβη όταν έφτασε στον Φάρο, και άλλη μία όταν έφευγε ! ..ωραία ;; ..ωραία !!
Εμείς τώρα πάμε ν’ αναρωτηθούμε :
Δηλαδή κουβαλούσε μαζί του 200 βόδια για την κάθε τελετή, χώρια που δεν ήξερε πόσες τελικά τελετές θα χρειαζόταν, μέχρι να φτάσει στην Σπάρτη, πέραν βεβαίως και μιάς καβάντζας, καλού-κακού, μην και του ψωφήσουν μερικά, αλλά και όσα θα τρώγανε οι ίδιοι, στον δρόμο του γυρισμού – τι λέτε ;; ..με καμμιά 500άρια είμαστε εντάξει ;;
Σημειωτέον ότι, μόνο για κάθε βόδι, ακόμη και παστωμένα, κολλητά το ένα στο άλλο, να τα έχεις, θέλεις για το καθένα 1×2 μέτρα = 2 τμ χώρο x 500 = 1000 τμ,
Χώρια για τα χωρίσματα-περάσματα, τις ταΐστρες, τον σανό, το νερό και το σκατό και τον αναγκαίο κόσμο να τα περιποιείτε ..μέσες άκρες δηλαδή 4-5 φορές, τον χώρο για τα βόδια ..σύνολο περίπου 5000 τμ.
Ας το πάμε αλλιώς ..ξεχωριστά και ελάχιστα για το κάθε βόδι :
- χώρος βοδιού = 1×2 = 2 τμ
- χώρος σανού = 1×2 = 2 τμ
- χώρος νερού = 1×1 = 1 τμ
- χώρος ταΐστρας = 0,5×1 = 0,5 τμ
- χώρος περάσματος εμπρός = 0,5×1 = 0,5 τμ
- χώρος σκατοβολιού = 0,5×1 = 0,5 τμ
- χώρος πίσω = 0,5×1 = 0,5 τμ
- Σύνολο χώρου για κάθε βόδι, το ελάχιστο 7-10 τμ.
Κάντε τον λογαριασμό λοιπόν !! ..πόσα καράβια έπρεπε να σούρνει μαζί του, ώστε να κουβαλάει τα βόδια και μόνο ;;
Αλλά έχουμε ακόμη :
- το κάθε βόδι ζυγίζει 700-1000 κιλά
- ο σανός άλλα τόσα
- το νερό παρομοίως
- Μέσες άκρες 3-τόνους, 3000-κιλά για κάθε το βόδι.
Ξανακάντε τώρα τον λογαριασμό !!
Ρε εδαύτοι, οι «ειδικοί», δεν πάνε καλά !!
..θα χρειαζόταν έναν ολόκληρο στόλο, για να κουβαλάει τα βόδια, το σανό, το νερό και τους βοϊδοταϊστές, για τις τελετές των εκατομβών !!
..και περιμένετε από τέτοια ζωντόβολα-«ειδικούς», να μορφώσουν τα καμάρια σας, και μάλιστα να τους περάσουν Όραμα ;;
..μάλλον βοϊδοσύνη θα τους περάσουν, κάνοντας τα και αυτά «βόδια» σαν τους ίδιους (όχι ότι θα ζοριστούνε βεβαίως) ..ή Ζωντόβολα αν ποτιμάτε !! χα χά !!
Τι σημαίνει λοιπόν εκατόμβη ;; ..ποιά η σημασία της/των τότε λέξεων ;;
Πάμε στ’ άλλα αναρτήματα τώρα :
Κατά τους «ειδικούς», φαίνεται ότι την «μαλακία» την είχαν σύμφυτη οι Ατρείδες ..αλλά όχι μόνο ..είχαν και άλλα ωραία!!
Λοιπόν λέει ότι ο Αγαμέμνονας, εκτός από το «φρούτο» ανέβασε στο καράβι την Χρυσηίδα, 20 ναυτικούς, αλλά πάστωσε και 100 βόδια ..τέτοια ικανότητα ρε παιδίμ’ άλλο πράμα !!
Πώς χώρεσαν 100 βόδια ;; ..και πως κατάφεραν, εκείνοι οι 20 άνθρωποι, να πάνε το καράβι στον Χρύση δεν ξέρω ..
Θυμηθείτε ..μόνο για τα βόδια (ότι τα βόδια τα πήγαιναν κάπου εκεί κοντά, και δεν τα έκαναν περατζάδα στην Μεσόγειο, όπως τα έκανε ο μενέλαος) ότι έπρεπε το καράβι να έχει μόνο γι’ αυτά, 200 τμ χώρο, έστω και κολλητά, το ένα με το άλλο, να τα είχαν !!
Αλλά και δαύτα, μυρίζονταν φαίνεται ότι τα πάνε σούμπιτα για θυσία, και δεν κουνιόσαντε καν, περιμένοντας υπομονετικά το σφάξιμό τους ..δεν έκαναν μπράφ μία, και να πάνε με το καράβι και τους λεβέντες στον πάτο της θάλασσας ..είπαμε όμως μαγικές ικανότητες είχε εκείνος ο Αγαμεμνωχλέμπουρας ..και τα βόδια τα είχε υπνωτίσει και καταστήσει υπάκουα, χωρίς να χρειάζονται επιτηρητές !!
Από την άλλη, πως και κατάφερναν 20νοματαίοι, να τσουλάνε το καράβι, ενώ κουβαλούσε 70-100 τόνους βόδια, χώρια το ίδιο το βάρος του καραβιού ;; ..δεν ξέρω ..άντεστε να τους ρωτήσετε !! χα χά !!
Εγώ πάντως, δεν βλέπω πουθενά 100 βόδια, εκτός από τα «ειδικά» «προφεσόρικα» βόδια !!
Το ερώτημα λοιπόν είναι :
Τι σκατά είναι η εκατόμβη ;;
..γιατί μην μου πείτε 100 βόδια !! ..καθώς δεν θα περίμενε, ούτε ο πιό βλάκας, οι άνθρωποι εκείνου του καιρού, να είχαν πρόχειρες 100αριές βόδια, για να κάνουν θυσίες !!
Κάτι άλλο έλεγε ο Όμηρος, και κάποιοι το άλλαξαν σε εκατόμβη ;;
..ή η θυσία, δεν ήταν με πραγματική σφαγή 100 βοδιών, αλλά εικονική, με κάτι (τρίχες, ουρές, αίμα, γάλα ή κάτι άλλο) που είχαν πάρει από 100 βόδια, και τα πετούσαν απλά στην φωτιά, για να ντουμανιάσουν ;;
Καλά θα ‘πείτε : δουλειά δεν είχαμε να κάνουμε, και θ’ ασχοληθούμε με τις θυσίες και τα βόδια του ενός και του άλλου, εμείς έχουμε ν’ ασχοληθούμε με τα σημερινά «βόδια» !
Εντάξει εντάξει !! ..συμφωνώ ότι πρωτίστως πρέπει ν’ ασχοληθούμε με τα σημερινά «βόδια», μόνο που αυτά τα «βόδια» υπάρχουν διότι όλα τα προηγούμενα «βόδια» θεωρούσαν την Σκέψη και την Λογική βαριά δουλειά ..αυτό είναι στο οποίο προσπαθούμε τόσο καιρό να σπρώξουμε τον κόσμο ..στο ν’ αρχίσει να Σκέφτεται και να χρησιμοποιεί Λογική !!
Το παραπάνω είναι μιά απλή προσπάθεια για να σας δείξω ότι όλοι αυτοί οι προφέσορες του κώλου, είτε είναι ηλίθιοι, είτε τσιράκια του συστήματος, που θέλουν να μασάτε, χωρίς αντιρρήσεις, τον σανό που σας πετάνε !!
Μην επαναπαύεστε, θ’ ακολουθήσουν και άλλα, πιό βαριά, που θα ξεμπροστιάσουν όλους τους «ειδήμονες και ειδικούς», έχει να πέσει κλάμααααα ..αναμείνατε στην οθόνη σας !!
Υγ. και όπως, επιμένω να, λέω : ..σχόλια, μόνο επί του θέματος !
Σεπτ. 01, 2022 @ 20:27:07
Λογικότατη η απορία σου Παλαιέ. Ίσως το -βη να μην προέρχεται από το βούς-βόδι, αλλά από άλλη λέξη, που δεν θα έπρεπε να ξέρουμε..ή είναι απλά μακάκες οι ετυμολόγοι παγκοσμίως.
Εδώ, λίγοι ξέρουν ότι το «σφίγγα» (βλ. Αιγύπτου κ.ά.) δεν έχει καμία σχέση με το έντομο σφίγγα, αλλά ούτε και με το «σφίγγω». Προέρχεται από την παραφθορά της αιγυπτιακής λέξης, Sheshep-ankh, η οποία σημαίνει ζώσα εικόνα.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Σεπτ. 01, 2022 @ 20:32:49
ΥΓ.
Εκτός από τη λέξη Εκατόμβη, υπάρχει και η Χιλιόμβη. Στη σημερινή Ελλάδα υπάρχουν επίσης Εκατομμυριόμβες ζεμένων ηλιθίων.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 2 άτομα
Σεπτ. 02, 2022 @ 02:08:15
Την λέξη εκατόμβη ήξερα μόνο..
Ποιά άραγε η σημασία της στα Ομηρικά έπη?
Παρεμπιπτόντως 100 μάτια είχε ο Άργος που η Ήρα τον είχε βάλει να φυλάει την λευκή αγελάδα ( Ιω) και που μετά τον σκωτομό του τα 100 του μάτια τα τοποθέτησε στα φτερά του παγωνιού, πτηνό αφιερωμένο σ’ αυτήν..
Εν αναμονή λοιπόν να το μάθουμε απο τα γραπτά σου Παλαιέ….
Νάσια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 02, 2022 @ 16:51:10
Υ.Γ…
Εχουμε και την λέξη Εκατομβαιών…
Και την λέξη Εκατόμβαι, μιά γιορτή στην Αθήνα που γινόταν προς τιμή του Αππόλλωνα στην οποία θυσιάζονταν εκατόμβαι δηλ.100 βόδια κ.α…
Μεγάλη γιορτή του Εκατομβαιώνος μηνός ήταν τα Παναθήναια προς τιμή της θεάς Αθηνάς..
Ο Ομηρος παρομοίαζε τα μεγάλα μάτια της θεάς Αθηνάς με τα μάτια της αγελάδας γιαυτό την ονόμαζε Βοώπις Αθήνη,βοιδομάτα..( απο το βούς κι όμμα=μάτι )..
Η θεά Αθηνά είχε μεγάλα κι όμορφα μάτια,μάλλον γαλάζια..
Θυσία 100 ή και περισσοτέρων ζώων μπορεί να γίνει..μεταφορά όμως με πλοίο των Αχαιών χλωμό το βλέπω…
Κάτι άλλο όντως θα εννοούσε ο ποιητής…
Νάσια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 02, 2022 @ 17:43:57
.
Κάποιοι λένε εννοούσε αυτό εκείνο ή κάτι άλλο ..δεν επρόκειτο για εκατό αλλά για μια έκφραση που χρησιμοποιούσαν ..δεν επρόκειτο καν για βόδια αλλά για λεφτά/χρήματα …..
.
Λοιπόν παίδες ..
χέστηκα για το τι σημαίνει το εκατόμβη ..αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι το τι σκατά ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΥΝ κάποιοι και το ότι εσείς (κάποιοι τέλος πάντων) το νιονιό τους το έχουν για ομορφιά και ισορροπία και όχι για να Σκέπτονται.
Η δική μου προσπάθεια έγκειται στο να σας δείξω πράγματα και να σας ωθήσω σε ΣΚΕΨΗ και ΣΥΝΛΟΓΙΣΜΟ.
ΑΝ ο κόσμος δεν αρχίσει να Σκέφτεται, τότε κάθε τι άλλο είναι χωρίς σημασία-αξία.




.
.
Παρακάτω σας δίνω από την ΒΙΚΗΘΗΚΗ τα ανάλογα κομμάτια της μετάφρασης κάποιων μεταφραστών που παραθέτουν.
.
Έχω μετατρέψει κάποια σημεία σε έντονη γραφή, για να είναι πιό ευκρινή.
.
Απολαύστε τα …
.
.
Μεταφράσεις
.
.
.
.
.—————————————.
.
.
.
.
.—————————————.
.
.
.
.
.—————————————.
.
.
.
.
.—————————————.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 2 άτομα
Σεπτ. 03, 2022 @ 10:08:27
.
Έχω παρακαλέσει να μένετε στο θέμα του άρθρου ..τόσο δύσκολο είναι ;;
Οτιδήποτε άλλο πηγαίνει σκουπιδοντενεκέ !!!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 03, 2022 @ 20:40:13
.
Μετέφερα και τις Μεταφράσεις, από την Βικιθήκη, εντός του άρθρου, για να υπάρχει καλύτερη οπτική του πράγματος.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 03, 2022 @ 21:25:31
Πάνω που ετοιμάζουν να γράψω σχόλιο, ανέβηκε διευκριστικό σχόλιο του συντάκτη της ανάρτησή σου Παλαιέ… Παράξενος συντονισμός…
Δυό μέρες έχω ξεσκονίσει το Ιντερνετ ψάχνοντας για το τι σημαίνει η λέξη εκατόμβη στα έπη του Ομήρου και μπορεί να μην έμαθα ακριβώς την σημασία της, έμαθα όμως πολλά άλλα και χρήσιμα, πχ ότι από το κριθάρι φτιάχναν και κρασί…
Όλο αυτό το διάστημα σστριφογύριζε στο μυαλό μου το Άγιο Δισκοπότηρο…
Πριν λίγο διάβασα για το τελετουργικό των θυσιών σε βωμό του Απόλλωνα κι αυτό που έριχναν γύρω γύρω στο βωμό ήταν κρασί ίσως και νερομένο που το είχαν μέσα σε πήλινα ευμαγεία, μεταγγίζετο απο μια κανάτα σ’ ένα επίπεδο κύπελλο και νέα αγόρια τον βωμό κυκλικά, το υπόλοιπο το έπιναν μετά στο τραπέζι με τα φαγητά.. Αυτά εν περιλήψει..
Ενδεχομένως λοιπόν η λέξη εκατόμβη να εννοεί ο Όμηρος ότι μεταφέρονταν ευμαγεία με κρασί..
Μπορεί όμως και κάτι » πνευματικό » που να είχε σχέση με σύμβολα του Απόλλωνα, πχ σχήμα λύρας, σχήμα χορδής κλπ.. θα’θελα να ήξερα τι ακριβώς σημαίνει η λέξη..
Παρεμπιπτόντως το ιερό του Απόλλωνα Δελφίνια στην Μίλητο Μικράς Ασίας, χρησίμευε για την προβολή πολιτικών εγγράφων, ιδίως εκείνων που απονέμαν υπηκοότητα ή προξενία.. όπως γινόταν και στις αποικίες της..
Νάσια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 03, 2022 @ 23:23:48
Μήπως είναι απ’το εκατό+βόμβος;Με το βόμβος να σημαίνει
«συνεχής ήχος χαμηλής συχνότητας και μικρής ή μεσαίας έντασης».Εκατοβομβή που έγινε εκατόμβη.Κάτι αντίστοιχο με το «ωωωωωωωωωμμμμμμμμ» που κάνουν οι βουδιστές.Δηλαδή 100 άτομα που δημιουργούσαν τον ίδιο ήχο.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 04, 2022 @ 01:05:54
Διευκρίνηση..Διόρθωση
1) στην πρώτη παράγραφο του σχολίου μου εκ παραδρομής εγραψα της λέξεις – του συντάκτη της σνάρτησης-και το σωστό είνσι,σχόλιό σου …
2) στην τρίτη παράγραφο μετά το γύρω γύρω στον βωμό έπρεπε να γράψω νεαρά αγόρια…κι όχι πιό κάτω που τα σνέφερα……
Νάσια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 04, 2022 @ 18:01:09
Αρχαία δεν ξέρω, ούτε καινούρια δεν ξέρω. Το εκατό απο την Εκάτη είναι και μακρύ. Και απο την κατακόμβη άμα πάρω το κόμβη και το κανω τόμβη και τύμβο και κύμβαλα και θυμηθώ τη ρέμβη και τους κόμβους που διανύει μια λέμβος, στη φαντασία μου εικονίζεται ενα εκκλησιαστικό όργανο, που έχει θέση σε προσευχή και γιορτή του Εκατομβαιώνος. Να το πάρει το ποτάμι.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 04, 2022 @ 19:47:44
Οι “ειδικοί” που δεν ξέρουν την τύφλα τους αντί να μας διδάξουν, μας αποβλακώνουν. Παράδειγμα η παρακάτω πρόταση: “ «Πάλιν δε λέγω υμίν, ευκολώτερόν εστι κάμηλον δια τρυμαλιάς (=τρυπήματος) ραφίδος (=βελόνας) διελθείν, ή πλούσιον εις την βασιλείαν του θεού εισελθείν». ”. Μέχρι να τελειώσω το σχολείο πίστευα ότι η μετάφραση είναι: “διότι είναι ευκολότερο μία καμήλα να περάσει από τη μικρή τρύπα που ανοίγει η βελόνα, παρά να μπει ένας πλούσιος στη Βασιλεία του Θεού”
Η λέξη σχετίζεται με τη σημασία της λέξης κάμιλος = κάλως, χονδρό σχοινί, παλαμάρι, που ασφαλώς δεν θα μπορούσε να περάσει από τη βελόνα του ραψίματος (ραφίς < ράπτω) και, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να αποδοθεί με το ζώο καμήλα. Το ανακάλυψα από λεξικά κατά τύχη και δεν βρέθηκε κάποιος από το παπαδαριό να βρει τι ακριβώς διαβάζουν και τι εννοούν;
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Σεπτ. 04, 2022 @ 23:00:54
Δεν ξέρω για την αρχαιότητα, αλλά για την εποχή μας ο τίτλος είναι μια φρικτή αλήθεια! Οι εκατόμβες που θυσιάζονται υπό το πέπλο της πανδημίας, είναι άνθρωποι.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 05, 2022 @ 20:01:21
Τελικά ο Όμηρος το εκατό το έχει αναφέρει και για τις κρητικές πόλεις ότι ήταν 90 ή 100 ..
Το εννέα » Δώκει μοιάζει εκδείρας ασκών βούς εννώ «(κ.19 ).. και στον Μίνωα είχε δώσει το επίθετο εννοώρος, κι οι διάφοροι » ειδικοί » να γράφουν διάφορες ερμηνείες..
» Άχθος αρούρης.. (=βάρος της γής, από μεγάλο διάστημα απραξίας κι αποχής απο το πεδίο της μάχης)..διάλογο του Αχιλλέα με την μητέρα του, είχε επίσης γράψει..
Βάρος της Γης είναι και όσοι μας έχουν αποπροσανατολίσει, για ίδιον όφελος…
Μέχρι πρότινος είχαν περάσει το τι ωραία που ήταν η ζωή των γονιών μας τα παλιά χρόνια και τα αναπαράγαν διάφοροι στα κοινωνικά δίκτυα που το σταμάτησαν τώρα που ενδεχομένως κατάλαβαν τι μας περιμένει.. Προσφάτως έχουν περάσει το μην λέτε, μην γράφετε τα προβλήματά σας στους φίλους, δεν θα σας νοιώσουνε, δεν τους ενδιαφέρουν..
Να δούμε αυτοί που τα αναπαράγουν πότε θα καταλάβουν τον λόγο που τους το σέρβιραν..
Δυστυχώς πάρα πολλοί είμαστε βάρος του Πλανήτη μας… Οι υπόλοιποι ψέκες κατ’αυτούς..
Νάσια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σεπτ. 08, 2022 @ 16:33:09
Μια γνώμη: Οι εκατόμβες ήταν πυρές (θυσιαστικές κυρίως) μήκους 100 ποδών. Όπως και Εκατόμπεδος νεώς ήταν και ένας από τους Αρχαϊκούς Παρθενώνες. Τα 100 μέτρα δεν είναι πάντοτε κυριολεξία αλλά αφορούν και στο μεγαλοπρεπές ενός ναού, πόλης ή θυσίας. Περί των θυσιών, στις εκατόμβες δεν θυσιάζονταν 100 βόδια αλλά ίσως και περισσότερα είδη ζώων όπως οι αίγες αλλά και άνθρωποι, όπως στη θυσία των 12 νέων της Ραψωδίας Ψ στο 165 που γίνεται σε «πυρὴν ἑκατόμπεδον». Όλα αυτά όμως είναι συμβολικά και όχι πραγματικά. 12 νέοι θυσιαζόμενοι είναι τα 12 κρανιακά νεύρα του ανθρώπου που πρέπει να παύσουν να λειτουργούν για να μη στέλνουν ερεθίσματα την ώρα που τα δυο εγκεφαλικά ημισφαίρια πρέπει να συγχρονιστούν για να περάσουν στην κατάσταση της σιωπής ώστε έτσι να δημιουργηθεί η οδός/ή πύλη ή Κύστη Ιχθύων για να εμφανιστεί η Συνείδηση/Λόγος/Υιος κτλ.. Όλο αυτό ντύνεται μυστηριακά μέσα στους αιώνες αλλά είναι απλώς ο τρόπος που ο ανθρώπινος εγκέφαλος δημιουργεί αυτήν την πραγματικότητα βάζοντας όρια στην Εντελέχεια (πρωτοενέργεια) που διαχειρίζεται.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!