ίπα ν’ αρχίσω μιά σειρά αναρτήσεων, σχετικών με την επιβίωση – μιά που έρχονται τα δύσκολα.
Τώρα, βέβαια, υπάρχουν αμέτρητα φιλμάκια ανά τα ιντερνέτια, τα οποία δείχνουν πώς να φτιάχνεις τα πάντα με πρωτόγονα μέσα – από φαγητό, μέχρι να μαντάρεις κάλτσες (που λέει ο λόγος). Όθεν, ίσως ετούτες εδώ οι αναρτήσεις ν’ αποδειχθούν περιττές.
Δε βαρυέσαι, όμως· θα τις ξεκινήσω, καί θα δούμε πώς θα πάει. (Αν έχει νόημα να συνεχίσουν, δηλαδή.) Φιλοδοξώ λιγάκι να τις κάνω σαν «εγχειρίδιο άμεσης λειτουργίας» (καί της μισής σελίδας) : δυό λόγια, καί ακόμη κι ο άσχετος να μαθαίνει αμέσως. Σάμπως καί πόσα φιλμάκια να δείς, καί πόσα κόλπα μπορείς να μάθεις; Σύντομα πράγματα, λοιπόν, καί στο κέντρο κατ’ ευθείαν!
Καί να είναι λιγάκι σαν σελίδες αναφοράς: ένας σύντομος, αλλά περιεκτικός οδηγός τσέπης.
Επίσης, αυτές οι αναρτήσεις θα έχουν την ιδιαιτερότητα ότι θα συμπληρώνονται με όσα τυχόν θα συνεισφέρετε στα σχόλια. (Άρα, μην τις θεωρήσετε ολοκληρωμένες, αν δεν πέσει πρώτα η σχετική συζήτηση.) Θα παίρνω τα σχόλια (ή κομμάτια τους), θα τα σενιάρω λίγο από εμφάνιση, καί θα τα προσαρτώ στη σελίδα – με πλήρη αναφορά του ποιός-έγραψε-τί. (Μόνο, παρακαλώ όχι φιλμάκια. Κείμενο.)
Οι αναρτήσεις αυτές αφιερώνονται στους αναγνώστες, που ζήτησαν πρακτικές λύσεις από το ιστολόγιο πολλές φορές στο παρελθόν. Άργησα λίγο να καταλάβω ότι δεν είναι τα πάντα αυτονόητα γιά τους πάντες, όθεν τα παιδιά της πόλης καί του διαμερίσματος μάλλον χρειάζονται λίγη βοήθεια παραπάνω.
Οκέϋ, τότε, ιδού κάποιες πρακτικές λύσεις!
Εισαγωγή
Είναι κάτι που υποψιαζόμαστε μέν αρκετοί, αλλά δεν το αφήνουμε να βγεί στην επιφάνεια: ότι ο πολιτισμός μας είναι τρομερά ευάλωτος. Παρά τις προόδους του.
Ουσιαστικά, ο (τεχνολογικός) πολιτισμός από το 1900 καί εντεύθεν βασίζεται όλο καί περισσότερο στο ηλεκτρικό ρεύμα. Άρα, μία καταστροφή στην ηλεκτροδότηση, καί πάπαλα! Θα γυρίσουμε πάραυτα σε καταστάσεις πρωτογονισμού, γιά τις οποίες δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι. Παναπεί, θ’ αναγκαστούμε να γυρίσουμε στην εποχή των προπαππούδων μας, εκατό χρόνια πίσω καί πλέον. Ναί, αλλά αν πρέπει να το κάνουμε γιά να επιβιώσουμε, θα το κάνουμε καί θα πούμε καί ζήτω! 🙂
Νά, ας πούμε τα αρχεία που κρατάμε: το (σχετικά πρωτόγονο – 9ος αιώνας μΧ) χαρτί δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα, γιά να αποθηκεύσει την πληροφορία καί να τη διαβάσουμε. Αντιθέτως, χωρίς ηλεκτρικό τα μνημάκια usb θα καταστούν απλώς διακοσμητικά. (Καί οι σκληροί δίσκοι σού βέρ – αυτά που βάζουμε κάτω απ’ τα ποτήρια, να μή βρέχεται η φορμάϊκα του γραφείου.)
Δεν είναι μονάχα ότι θα σταματήσουν να λειτουργούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μας (εκτός απ’ των λίγων τυχερών ιδιοκτητών, που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους, ώστε να μπορούν να τροφοδοτούν έναν φορητό – κι αυτό, γιά 258 μέρες τον χρόνο, που έχουμε ηλιοφάνεια στην Ελλάδα). Δεν είναι μονάχα ότι θα σταματήσει το Διαδίκτυο να λειτουργεί. (Σιγά να μη δουλέψουν οι θηριώδεις servers του οποιουδήποτε δικτύου με φωτοβολταϊκά!) Είναι το ότι δεν θα δουλεύουν ένα σωρό άλλα (βασισμένα στο ηλεκτρικό ρεύμα) πράγματα, όπως πχ οι αντλίες νερού γιά την υδροδότηση των πόλεων.
Το χειρότερο είναι πως δεν μιλάω κάν γιά πόλεμο… όπου, πράγματι, το ηλεκτρικό παρέχεται μονάχα γιά κανένα δίωρο ανά γειτονιά, γιά λόγους ασφαλείας. Μιλάω γιά την παρούσα κατάσταση! Διότι βγάλαμε τα μάτια μας με τα χέρια μας:
- Κλείσαμε τις βιομηχανίες.
- Γεμίσαμε το δίκτυο ανεμογεννήτριες.
- Κλείνουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια, διότι δήθεν μολύνουν καί δεν είναι οικολογικά.
Τί σημαίνουν όλ’ αυτά… πακέτο;
- Ότι κλείσαμε καί διώξαμε τους μεγάλους πελάτες του ρεύματος, που κρατούσαν το ρεύμα σχετικά φτηνό.
- Ότι κάνουμε τα χατήρια των γερμαναράδων καί των πωλητικών, γεμίζοντας το δίκτυο ανεμογεννήτριες καί αστάθεια.
[Οι ανεμογεννήτριες οκέϋ, παράγουν ρεύμα… από το 1895! Ένα δυναμό που γυρίζει με τον αέρα είναι, οπότε όντως παράγει ρεύμα. Αλλά μόνες τους, πχ σ’ ένα απομακρυσμένο καί μή ηλεκτροδοτούμενο κτήμα. Επάνω στο δίκτυο -καί πολλές μαζί- είναι συμφορά σκέτη!… πράγμα που έχει αποδειχθεί καί στην πράξη!
Γιατί; διότι η παραγωγή ρεύματος αυξήθηκε, αλλά χωρίς να ωφελούνται οι καταναλωτές. Αυξήθηκε (καίμε τζάμπα λιγνίτη, δηλαδή), απλά γιά να ισοφαριστεί η αστάθεια που φέρνουν στο δίκτυο οι γεννήτριες.
Δεν θα σας εξηγήσω εδώ γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ξέρω καλά την αιτία, διότι έχω ρίξει το διάβασμα της αρκούδας καί σέβομαι τους κόπους μου· δεν σκοπεύω ν’ αλλάξω τώρα μυαλά, γιά χάρη του κάθε παπάρα. Σιγά μή με μάθει Φυσική καί Μαθηματικά ο κάθε εργολάβος, δηλαδή!
Κι όσο γιά οικολογία οι ανεμογεννήτριες… άσε… διαλύουμε τα δάση καί τις βουνοκορφές, γιά να εγκαταστήσουμε τους ανεμόμυλους των γερμαναράδων!]
- Ότι οι γερμαναράδες μιά μέρα θα πάρουν τον λιγνίτη γιά πάρτη τους, μπίρ παρά – διότι θα τους τον χαρίσουν οι πωλητικοί. (Δεν είναι μόνο γιά τη βιομηχανία τους· στους δύο ΠΠ οι γερμαναράδες με τον ορυκτό άνθρακα φτιάξανε μέχρι καί βενζίνη!)
- Ότι το ρεύμα θ’ ακριβαίνει συνεχώς, καί θα το έχει μόνον όποιος έχει να το πληρώνει. (Καί τα σκατοκόμματα, που δεν το πληρώνουν καί το χρωστάνε, αλλά η ΔΕΗ δεν τους το κόβει.)
- Ότι, ακόμη καί υπό συνθήκες ειρήνης (σαν αυτή που διανύουμε – όχι ειρήνης ΣΥΝ ευημερίας, δηλαδή), ακόμη κι αν έχεις να το πληρώσεις, ρεύμα θα έχεις μονάχα γιά κάποιες ώρες ανά ημέρα. ΟΧΙ γιά όλο το 24ωρο.
Αυτό το τελευταίο πάρ’ τε το σαν προφητεία που θα πέσει έξω, πάρ’ τε το σαν φαντασία τύπου Χόλλυγουντ, πάρ’ τε το όπως θέλετε. Είναι η γνωμάρα μου, πάντως, καί τη λέω.
- Που, όμως, σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να φτιάχνεις το φαγητό σου όποτε θες εσύ.
- Που σημαίνει, ξανά, ότι θ’ αναγκαστείς να φυλάς καραούλι (εις βάρος του ύπνου σου καί άλλων δραστηριοτήτων), να δείς πότε θα έχεις ρεύμα να μαγειρέψεις. (Καί με άγνωστη χρονική διάρκεια. Μπορεί, εκεί που περιμένεις πχ τρίωρη διάρκεια της παροχής, τελείως ξαφνικά να σ’ αφήσει μπουκάλα – καί τις πατάτες άψητες.)
- Που σημαίνει, τέλος, ότι πρέπει να βρείς εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος· ακόμη καί πρωτόγονους.
Βάλε, τώρα, το τί έρχεται επάνω στην κεφάλα μας με φόρα (ποιά «ειρήνη»!…), κι εδώ είμαστε!
Μαγείρεμα
Οι τρόποι να μαγειρέψεις χωρίς ηλεκτρικό είναι τρείς· δηλαδή, οι πηγές ενέργειας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, είναι τρείς:
- Φυσικό αέριο (γκαζάκια).
- Ήλιος.
- Ξύλα καί κάρβουνα.
Αυτές μού ήρθαν στο μυαλό, δεν ξέρω αν υπάρχουν κι άλλες. (Υπάρχουν, αλλά πόσο πιθανές είναι να τις βρείς; Διάβασα πρόσφατα ότι στις ηπαπάρα μπουζουριάσανε κάτι τύπους, που ψήνανε κοτόπουλα στους θερμοπίδακες του Γιέλλοουστόουν!!! Ωραίοι!…)
i. φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο το έχουν χρησιμοποιήσει όλοι, όσοι έχουν κάνει κάμπινγκ – ή είχαν πάει παλιά στο εξοχικό του παππού, που δεν είχε ρεύμα. Εντάξει, αλλά σε συνθήκες δύσκολες (σαν αυτές που έρχονται) δεν ξέρω αν θα βρίσκετε φιάλες καί φιαλίδια. Όθεν, άκυρον.
ii. Ήλιος
Ο Ήλιος είναι καλύτερος, με την έννοια ότι δεν χρειάζεται να ψάξεις να τον βρείς. Μόνο που στην Ελλάδα περίπου οι 100 μέρες του χρόνου δεν έχουν ηλιοφάνεια. Εν πάσει περιπτώσει, υπάρχουν ηλιακά φουρνάκια με τιμές λίγο πάνω από 50 ευρά. Κι αν πιάνουν τα χέρια σας (να φτιάξετε εσείς φουρνάκι), τα υλικά κοστίζουν κανένα τριαντάρι.
Ψήνουν μιά χαρά το φαγητό, μόνο που έχετε υπ’ όψη σας ότι δεν πρόκειται γιά ηλεκτρικές κουζίνες – άρα, ο χρόνος μαγειρέματος είναι σαφώς μεγαλύτερος. (Κάτι έχω ακούσει γιά τετράωρο-πεντάωρο, μου φαίνεται.) Επίσης, έχουν μειονέκτημα αν ο Ήλιος μπαινοβγαίνει στα σύννεφα. (Δεν μπορούν να κρατήσουν τη θερμοκρασία εκεί που πρέπει.)
iii. ξύλα καί κάρβουνα
Σίγουρα πράγματα!
Ξύλα βρίσκεις παντού. Κάρβουνα αγοράζεις, ή τα φτιάχνεις εύκολα (αν ξέρεις τον τρόπο). Μέχρι καί στην Κατοχή έβρισκε κανείς κάρβουνα, άρα νόου πρόμπλεμ.
Δεν θα καθήσουμε εδώ να ψειρίσουμε το ντίιιτ, λέγοντας πόση θερμιδική αξία ανά μονάδα μάζας έχει το κάθε είδος ξύλου. (Αυτά μετράνε, μονάχα αν σκοπεύεις να φτιάξεις ατσάλι στην αυλή σου – οπότε πρέπει να ψάξεις γιά κούτσουρα από δρύες.) Απλά, ό,τι βρείς από ξύλο, τσούξ’ το φωτιά καί κάψ’ το, να μαγειρέψεις!
Τώρα, υπάρχουν τρία είδη μαγειρικής εστίας γιά τέτοια καύσιμη ύλη:
- Οι ψησταριές.
- Οι πυροστιές.
- Οι χτιστοί κλειστοί φούρνοι.
Όλες αυτές οι εστίες είναι χρήσιμες. Μονάχα, αν είσαι στο φευγιό (κυνηγημένος), δεν ωφελεί καί πολύ ο φούρνος. (Εκτός αν του βάλεις ρόδες καί τον τσουλάς, όπως έκανε ο Χότζας.) Άσε που ο χτιστός φούρνος είναι πανάκριβος καί πιάνει χώρο. Στην κατά κανόνα μικρή βεράντα του διαμερίσματός σου, τί θα βάλεις; όχι αυτόν, φυσικά.
Εν πάσει περιπτώσει:
- δείγματα ψησταριών (αυτές με το καπάκι είναι καλύτερες, διότι δεν αφήνουν τη θερμότητα να φύγει – καί δεν εννοώ απαραίτητα τις ακριβές, τις κυριλάτες· καπάκια έχουν καί μερικές απ’ τις τσίγγινες),
- δείγματα πυροστιών (είναι τα σιδερένια τρίγωνα, όπου μαγείρευαν οι καουμπόϋδες – φωτιά από κάτω, κατσαρόλα από πάνω),
- δείγματα χτιστών φούρνων,
γιά να πάρετε μιά ιδέα.
Τώρα, οι φούρνοι είναι κυρίως γιά ταψιά, οι ψησταριές γιά ψήσιμο κατ’ ευθείαν πάνω απ’ τα κάρβουνα, ίσως καί γιά τηγάνισμα με επίπεδο τηγάνι (διαφωτίστε μας, οι γνωρίζοντες καί οι γνωρίζουσες!), καί οι πυροστιές γιά βράσιμο (σούπες, φασολάδες, κτλ), καί δή με καμπύλο σκεύος από κάτω, τύπου γουόκ.
Βέβαια, υπάρχουν καί μερικά μικρά μυστικά, πχ ότι μανιτάρια κτλ ευαίσθητα τα τυλίγεις πρώτα με αλουμινόχαρτο, πρίν τα βάλεις στην ψησταριά. (Να μη διαλυθούν καί να μή φύγουν τα ζουμιά.) Ή άλλα φαγητά τα αλευρώνεις. Αλλά, τέλος πάντων, αυτά τα μαθαίνει κανείς στην πορεία. Το θέμα είναι να γεμίσει το στομάχι καί να μην πεινάς!
Τροφή «ανάγκης»
Πρώτα-πρώτα, τα ψάρια.
Εδώ, βέβαια, χρειάζεται να ξέρει κανείς μερικά κόλπα γιά να ψαρέψει επιτυχώς· διότι τον άσχετο, αντί να τον ταΐσουν τα ψάρια, θα τα ταΐσει αυτός!… (Θα του τρώνε διαρκώς τα δολώματα – εμένα μου το κάνανε αυτό κάτι μαλακισμένα, που λέγονται «καλογρίτσες».) …Μεταβάλλοντάς τα σε ιδιάζουσα μορφή κατοικιδίων! lol!!!
Μετά, τα λαχανικά.
Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, ακόμη καί ντομάτες, ψήνονται μιά χαρά στα κάρβουνα. Βέβαια, τηγανίζονται κιόλας, αλλά χρειάζονται καί λάδι, ίσως καί αλεύρωμα. Όμως, εδώ λέμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τα ελάχιστα απαραίτητα· άμα είναι να ψάχνουμε γιά λάδι καί αλεύρι σε καιρό ανακατωσούρας… άσ’ το καλύτερα!
Ά! Επίσης, ψήνονται καί οι πατάτες! Οι οποίες στα τσιπουράδικα του Βόλου σερβίρονται κομμένες σε δύο μισά, κι απάνω τους βάζεις βούτυρο καί αλάτι. Μεζές άλφα-άλφα, δε σου λέω τίποτε! 🙂
Τέλος, ψήνονται τα εδώδιμα μανιτάρια (άμα βρείς καί καμιά γουργουλιάνα, βγάζεις τηγανιά που μυρίζει ίδια με το χοιρινό!), τα δέ άγρια χόρτα βράζονται (στην πυροστιά).
Καί γιά τους μερακλήδες, έχουμε μέχρι καί ψητά φρούτα! (Πχ μήλα καί μπανάνες, ίσως καί κυδώνια.) Δεν ξέρω πως γίνεται η δουλειά, πάντως έχω φάει. Δεν τό ‘βγαλα απ’ το μυαλό μου.
Αυτά από ψήσιμο. Υπάρχει, όμως, καί μιά κατηγορία ολόκληρη από γλυκά σπιτικά, τα οποία διατηρούνται κιόλας μακροχρονίως. Εκτός απ’ τα κουταλάκια του γλυκού καί το μέλι, μπορείς πχ να φτιάξεις μπάρες δημητριακών με μέλι. Δεν θα υπεισέλθω σε τέτοιες συνταγές, διότι δεν σκοπεύω να γράψω τσελεμεντέ! Πάντως, πεντέξη απλές συνταγές μπορούν να εφαρμοστούν καί στο βιαστικό (γιά ανώμαλες συνθήκες διαβιώσεως). Ξέρω ‘γώ, ίσως ο παραδοσιακός σπιτικός / καλογερικός χαλβάς.
Τα γλυκά δεν τα αναφέρω γιά πολυτέλεια· είναι το κόλπο που χρησιμοποιούσαν από παλιά οι χριστιανοί, γιά ν’ αντέχουν τις νηστείες!… κι εμάς προσεχώς μας περιμένουν αρκετές τέτοιες! (Πράγμα που απεύχομαι, βεβαίως.)
Φαγώσιμα γιά ψυγείο
Αυτά, απλά ξεχάστε τα. Εκτός αν:
- Έχετε ψυγείο (μπουκάλας) υγραερίου. (Λειτουργεί με καύση υγραερίου, καί κατεβάζει τη θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο.)
- Έχετε εκεί κοντά πηγή, ή ποτάμι με καθαρό νερό.
- Παστώνετε το κρέας με μπαχαρικά, όπως κάνανε στον Μεσαίωνα.
Θά ‘λεγα, όμως, ξεχάστε τα γενικώς. Είναι περιττές έγνοιες, θα συμπλήρωνα. Προτιμήστε την τροφή που παρασκευάζεται λίγο πρίν τη φάτε.
(Κείμενο στις 22/11/2020)
Νοέ. 22, 2020 @ 20:59:10
Eμένα πάντως, μού άνοιξε την όρεξη αυτή η ανάρτηση 🤣
Ίσως κι επειδή ξέρω πως όλα ψήνονται, βράζονται/μαγειρεύονται _π ι ο _ ν ό σ τ ι μ α _ με αυτούς τους τρόπους (πυροστιά-κάρβουνα). Φαντάσου δηλαδή σε ζωμό από κατσίκα μετά μυρωδάτων λαχανικών, που μαλάκωσε και την έβγαλες, να βάλεις να βράσεις μετά μακαρόνια. Σλουρπ!
Φαντάσου να τηγανίσεις γοπίτσες ή γάβρο. Δις σλουρπ!
Ευχαριστούμε αγαπητέ Εργοδότα!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 22, 2020 @ 21:00:33
Αγαπητέ και τροφοδότη ηθικού εργοδότα τα ίδια συνάντησα (μάσκες) και εγώ στην αγορά του Βόλου. Είναι απίθανη η υποταγή. Έτσι είναι το σύνολον. Ευκολοδιοίκητον. Έλληνες πίστη και αυταπάρνηση.
Ο ΛΥΤΡΩΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΙΖΕΛΟΚΙΝΗΤΟΣ- ΦΑΙΟΠΡΑΣΙΝΟΣ, Η ΔΕ ΠΕΡΠΑΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΝ ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΚΡΟΤΑΛΙΣΜΑ.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 22, 2020 @ 21:46:49
Μπα που να σου κάτσει στον λαιμό η κατσίκα , ασεβή θνητίσκε.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Νοέ. 22, 2020 @ 23:31:25
Σπίρτα, αναπτήρες, μπαταρίες, γκαζάκια μαγειρέματος και ανάλογα σκεύη.
Φακοί, ηλιακοί φορτιστές, ασύρματοι επικοινωνίας.
Μαχαίρια, ελβετικός σουγιάς με πτυσσόμενο πριονάκι, σπαθιά, καραμπίνες, όπλα γενικά και φυσίγγια-σφαίρες.
Ταμπλέτες για καθαρισμό νερού ή χλωρίνη, σαπούνια, βελόνες, κλωστές, σερβιέτες, χαρτί.
Αντισηπτικά, γάζες, ψαλίδια, νυχοκόπτης, αντιβιοτικά και ότι φάρμακα χρειάζεται ο καθένας σε ένα ειδικό κιτ πρώτης ανάγκης.
Σκοινί και σκηνή, γάντζους, μαλακό σύρμα για δεσίματα, υπνόσακος, αδιάβροχα ρούχα με κουκούλα ή σκουφιά, αδιάβροχα παπούτσια, αδιάβροχο σακίδιο εξοπλισμένο με τα απαραίτητα.
Χαρτί και μολύβι, χάρτες, εκτυπωμένες φωτογραφίες πληροφοριών που δεν απομνημονεύονται εύκολα(προστατευμένα σε αδιάβροχη διαφάνεια/φάκελο).
Αλεύρι(με φύλλα δάφνης μέσα για να διατηρείται καλύτερα, σε καλά σφραγισμένο δοχείο), λάδι, σταφίδες, σοκολάτες, όσπρια, ζυμαρικά, κονσέρβες(φαγητά και γάλατα), αλάτι, ζάχαρη, πελτέδες.
Κορδόνι γυαλιών μυωπίας και εφεδρικό ζευγάρι αν χαθεί ή ζευγάρια φακών επαφής με τα ανάλογα υγρά διατήρησης.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 01:16:42
http://www.iliosmagirema.gr/index.php?ttl=Thgani_gkriliera
Ως εραστης του Ηλιακου Δρομου προτεινω τον απολυτο ηλιομαγειρα πολλαπλων χρησεων.
Ως συλλεκτης και φλογοδοτης υπο δαδουχου καλιπυγου ιερειας στο αρχαιο θεατρο της Μεσσηνης εως ηλιακη εστια μαγειρεματος στον δρομο για την συνεχεια της Εθνεγερσιας του 1821
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 09:39:42
@Κώστα-Ταύρο:
Κι εμείς ευχαριστούμε διά συμβουλάς μαγειρικάς… καί μπυραρίας πρώτας! (Ξέρετε εσείς! 🙂 )
Τί βλέπω; τηγανίζονται μελιτζάνες στην πυροστιά; Καλό! Γουστάρω!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Νοέ. 23, 2020 @ 09:47:43
@Παναγιώτη Αλ.-Γρ. :
Ευκολοδιοίκητος; Χμμμ… κάτι μου λέει πως, όταν εμείς οι πατριώτες καθαρίσουμε τη βρώμα (αφού πρώτα έχουμε βάλει το κεφάλι μας στον τορβά με τις οχιές), θά ‘ρθουν όλοι οι μέχρι τότε χέστες καί αδιάφοροι καί θα ζητάνε κι αυτοί δικαίωμα γνώμης κι αρχηγηλίκια! 🙂
Εν πάσει περιπτώσει, βλέπω πως συμφωνείτε με τον Πάγκαλο (του 1926, όχι το σημερινό παχύδερμο), που είπε: «- Αν ήξερα πόσο ευκολοδιοίκητοι είναι οι Έλληνες, θα τους κυβερνούσα από λοχίας!» Είναι μιά άποψη κι αυτή· ίσως σήμερα να εξακολουθεί να ισχύει, ίσως όχι.
Κι όσο γιά τον σωτήρα, ναί, δεν διαφωνώ. Αρκεί να μην έχει σχέση με ποδίτσες.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 09:52:46
@Αξιόφωτον:
Πώς τα φέρνετε από ‘δώ, αγαπητέ, πώς τα φέρνετε από ‘κεί… μας παρουσιάζετε κάτι απίθανες εικόνες! (Δείτε υστερόγραφον.)
Εσείς έπρεπε να ήσασταν σκηνοθέτης! Ή σεναριογράφος, ή συγγραφέας, ή ποιητής. Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.
Υγ: Σε παλιά φεστιβαλική (ήτοι: βαρειά κουλτούρα κι έτσι) ταινία, ήταν ο Πουλικάκος με δυό φρικιά, καί καθόντουσαν αμίλητοι σ’ έναν λόφο καί τα ξύνανε, χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα.
Ξαφνικά, σηκώνεται ο Πουλικάκος, καί λέει (κοιτάζοντας τον ορίζοντα) : «- Πώ, ρέ πούστη, χρώματαααα!!!» 🙂
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Νοέ. 23, 2020 @ 09:54:28
.
Κολοκύθια είναι …στραβούλιακαααα !! ..και χωρίς την ρίγανη ..χα χά !!
.
Μην τον παρεξηγείτε όμως – είναι από τον εγκλεισμό, κάπου έχασε και τα γυαλιά του και ό,τι θέλει βλέπει …
.
Αλλά και ‘σύ ρε Κώτσιο ..μισές δουλειές κάνεις ..που είναι το κουρκούτι να φκιάσει μια ωραία κρούστα ;; – απορρίπτεσαι ως μάγειρας ..κάνας άλλος να φάμε κάτι της προκοπής !!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Νοέ. 23, 2020 @ 09:58:33
.
Άφησέ τα Αγάπη ..
τέτοια ώρα τέτοια λόγια !! ..με τι θα τ’ αγοράσει ο κάθε ταλαίπωρος, αφού δεν έχει φράγκο να βγάλει την μέρα ;;
.
Αυτά ήταν γι’ άλλες εποχές ..τώρα όποιος τυχερός ……..
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 10:04:22
@Αγάπη:
Ευχαριστούμε διά συμβουλάς!
Βασικά, εσύ προτείνεις να γεμίσει με τα απαραίτητα ένα σακκίδιο εκστρατείας με πολλά διαμερίσματα, υπολογιζόμενης χωρητικότητας 50+ λίτρων (κάπως σαν αυτό), καί -υπολογιζόμενου- βάρους κάπου 30+ κιλών.
Ναί, όταν πρόκειται γιά αναχώρηση γιά την ύπαιθρο. Λάθος μου, που δεν ξεκαθάρισα στο κείμενο γιά ποιές συνθήκες περιβάλλοντος μιλάω (πόλη, χωριό, προάστεια, κτλ). Θα το ξεκαθαρίσω στα επόμενα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 10:09:51
@Παλαιόν:
Συνηθισμένος από τηγανητές μελιτζάνες, είδα μελιτζάνες! Τηγανητά κολοκύθια δεν έχω συνηθίσει. Βραστά, ναί. Σαλάτα, ναί. Αλλά τηγανητά;
Δε βαρυέσαι! Περί ορέξεως…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 10:33:02
30κιλο σακίδειο λέει ο άλλος..Ρε τί είναι αυτά που λέτε ρε!Εχετε κάνει ποτέ πεζοπορία με 5κιλο σάκο?Το κλαπέτο θα σας φύγει σε καμιά ανηφοριά!!!Την είδατε και ανταρτοτζόβενα..Το τσαντάκι του Σπορτ Μπίλλυ βρείτε άμα είναι να κουβαλήσετε όλη την προίκα σας,γιατί αλλιώς άμα δεν έχετε κάρο σωστό βενζινοκίνητο να χώσετε και τα πλεκτές σκελέες που σας έφτιαξε η μανούλα σας,σας βλέπω να ψάχνεστε στο πρώτο μισό χιλιόμετρο που θα διανύσετε.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 10:46:33
.
Την επόμενη φορά φύτεψε και κολοκύθια ..και θα σου δώκω συνταγή μούρλια ..να γλύφεις και τα δάχτυλά σου !!
..καλά θα μπορείς να κάνεις και διάλειμμα αν έχεις κάτι άλλο καλό να γλύφεις ..αλλά αν είσαι μερακλής ίσως τα συνδυάσεις και τα δύο ..όρεξη και φαντασία να έχεις !!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 11:54:04
@Ανώνυμον της Νοέ. 23, 2020 @ 10:33:02 :
Μην είσαι σίγουρος γιά το τί έχω κάνει εγώ προσωπικά! 🙂
Ορεινή πορεία τεσσάρων ωρών, οι μισές (στην επιστροφή) με 20+ κιλά στην πλάτη (από «πεσιές», δηλαδή πεσμένα εκτός αγροκτημάτων μήλα, κάστανα, κτλ). Καί πρόσφατα, ως πολίτης. Στον στρατό (στα νιάτα μου), σε ορεινή πορεία (φάγαμε κωλοφεράντζες στον κατήφορο, δε σου λέω τίποτε!) είχα αναλάβει (εκτός του δικού μου G3) καί το οπλοπολυβόλο ενός Αθηναίου πιτσιρικά, που δεν άντεχε. Αν σου λένε κάτι αυτά.
Κοίτα. Αν ξεκινήσουμε όλοι να πάμε πχ Θεσσαλονίκη-Αθήνα με τα πόδια καί με φορτίο, άλλος θα τρέχει καί θα πουλάει μούρη, άλλος θα περπατάει γρήγορα, άλλος έτσι, άλλος αλλοιώς. Η αφεντιά μου θα φτάσω. Ίσως τελευταίος καί με τις τελευταίες δυνάμεις μου, αλλά θα φτάσω. Γιά τους άλλους, όμως, δεν εγγυώμαι! 🙂
Υγ: Υπάρχουν καί μυστικά. 😉 Πχ πώς περπατάει σε πορείες η Λεγεώνα των Ξένων, γιά να μην κουράζεται χωρίς λόγο.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 11:56:44
@Παλαιόν:
Ρέ σύ, δίκιο έχεις! Δεν πάω καλά, τελευταία.
Μεζές στα τσιπουράδικα: κολοκύθια τηγανητά, με σκορδαλιά. Το ξέρω, έχω φάει (αφού δεν φιλάω καί καμιά γκόμενα! lol!!!), αλλά προφανώς έχω κάτι αιώνες να πάω…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 12:23:32
@ΕργΔημΕργ
Δεν είπα ότι είμαι σιγουρος για κανεναν,αλλα όταν είσαι 50+ είναι λίγο κάπως να φέρνεις ως επιχειρήματα το τί εκανες 20-30 χρόνια πριν!!!Μετά σκούζετε για λογική.Θα τα κοιτάει και κανένας σχετικός αυτά που προτείνετε στους πατσοαστούς και θα ρίχνει το γέλιο της αρκούδας!!!Πεζοπορία σε ώρα κινδύνου με μακαρόνια, λάδια, πελτέδες και κορδόνι γυαλιών???!!!Βάρους 30 κιλών???Ούτε καταδρομέας δεν τα κάνει αυτά!!!Την ενυδατική κρέμα ημέρας και νυχτός ξεχάσατε να μας πείτε να πάρουμε..5 κιλά αποξηραμένα σύκα και τη γνώση για το τι μπορείς να φας μέσα στο βουνό,αυτά είναι!!!Μόνο συνταγή για μπακλαβά που δε δώσατε ακόμη ψημένο σε σκαφτό φούρνο με την τσαπα με το πτυσόμενο στυλιάρι.Έλεος.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Νοέ. 23, 2020 @ 12:34:45
@Ανώνυμον της Νοέ. 23, 2020 @ 12:23:32 :
Έχω κοπανηθεί στο γέλιο, μ’ όσα έγραψες! Βέβαια, όπως είμαστε ως λαός, άμα ξεσπάσει ο χαλασμός, εκεί να δείς σκηνές ρόκ αλλοφροσύνης! Είναι να βρίσκεται κανείς σε ασφάλεια, καί να καταγράφει – γιά υλικό γιά θεατρικό έργο κωμωδία αργότερα.
Βάλε ένα nickname, να σε ξέρουμε, καί γράφε! Είσαι ευπρόσδεκτος!
Η αλήθεια είναι ότι στο άρθρο δεν προσδιόρισα τον χώρο (διαμέρισμα, ύπαιθρος, κτλ), όπου αυτές οι υποδείξεις θα φανούν χρήσιμες. Θα τα ξεκαθαρίσω αυτά στα επόμενα. Πάντως, θεωρώ χρέος μου να γλυτώσω καμπόσους «πατσοαστούς», γι’ αυτό μπαίνω στον κόπο.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 12:55:43
Εγώ δε σώνω κανέναν πάντως,σου το λέω από τώρα,εχω αποστολή για σωμό άλλου πλανήτη.Εδώ είδαμε και πάθαμε να βρούμε τρόπο απώθησης των πατσοαστών από το καλοκαίρι και μετά,που μεταλλάχθηκαν σε επαρχιακές κολλιτσίδες,σιγά μην τους δώσουμε και λύσεις για την ώρα τη δύσκολη.Σαν τις ακρίδες έχει αρχίσει ο κάθε πικραμένος να προωθείται περιφερειακά,σε λίγο θα ψάχνουμε κανά άβατο σπήλαιο σε καμιά βουνοπλαγιά μπας κι αποφύγουμε τα σκάγια των τσιμεντοεγρηγορότων.Μάλλον την πήρα πολύ ανοιχτή τη στροφή,θα έπρεπε να μιλάω για 50κιλα σακίδεια με στόμφο κιόλας.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 15:44:54
Κι άν δεν έχουμε φωτιά για μαγείρεμα «δεν χάθηκε ο κόσμος» …Ωμοφαγία!
Τα όσπρια, σιτηρά κλπ γίνονται θρεπτικότατα φύτρα (μούλιασμα σε νερό που αλλάζομε 2-3 φορές για ένα 24ωρο και μετά να τα κρατάμε υγρά).
Τα ψάρια πάστωμα με χοντρό αλάτι κ σε 1-2 μέρες τρώγονται (Μυτιλήνη πρωϊνή σαρδέλα παστωμένη, το βραδάκι με τσίπουρα …)
**Για τους που λένε οτι το καλύτερο ψάρι είναι το ψαρονέφρι, οι βορειοπέοι τρώνε τον κιμά ωμό (δεν έχω δοκιμάσει) και οι Ινδιάνοι όταν σκότωναν ένα βουβάλι έτρωγαν το συκώτι του ζεστό-ζεστό.
Υγ. ΑΣΕ που άν τα πράγματα ζορίσουν ΠΟΛΥ, το να μοσχοβολάει η γειτονιά τσίκνα κλπ προερχόμενη από το σπίτι σου, θα μαζέψει τα πεινασμένα «όρκ» …. σαν τις μύγες …….. τώρα που είμαστε και χορτάτοι πιάνουμε τις μυρουδιές απο τις κουζίνες των γειτόνων, σκέψου πεινασμένοι απο τι απόσταση! 🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 18:32:08
Όλα καλά με τις μεθόδους.
Το φαΐ πού θα το βρείτε;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 19:59:08
Μάλλον δεν έχετε καταλάβει οτι όλοι αυτοί που θέλετε να σώσετε,αποτελούν κινητές μπομπίδες χαμηλού βαρυτικού πεδίου!!Ιδίως σ’αυτη τη φάση, αποτελούν το βαρύ ενεργο-πυροβολικό του συστήματος!!Ό,τι κάνουν στις χαβούζες που ζουνε τα ίδια ακριβώς θα κάνουν οπουδήποτε βρεθούνε.Αλλοίωση,παρασιτισμός,καταπάτηση,βρόμισμα.Και δεν είναι μόνο οι τυχόν βιο-ιοί που κουβαλάνε και διασπείρουν αλλα κυρίως οι ενεργο-ιοί,οι οποίοι αυτή την περίοδο μεταδίδονται ταχύτατα!!Δεν τα λέω τυχαία αυτά,μετά από ενδελεχή και επισταμένη έρευνα έχουν προκύψει.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 20:13:07
Καλησπέρα σας,
Αγοράστε ή κατεβάστε βιβλία επιβίωσης, καθώς δεν έχουν υπηρετήσει όλοι σε σώματα που έχουν εκπαιδευτεί σε τέτοιες συνθήκες.
Επίσης βρείτε χάρτες της περιοχής που θα πάτε και μάθετε να τους διαβάζετε.
Δείτε βίντεο με prepers για να πάρετε μια ιδέα.
Τέλος οργανώστε μια βόλτα με 5-10 κιλά στο σακίδιο, έστω εντός πόλεως για να δείτε που βρισκόσαστε σωματικά. (π.χ. πάτε σούπερ μάρκετ και βάλτε τα ψώνια στο σακίδιο και επιστροφή με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο)
υπάρχουν πολλές λύσεις…..
ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 21:45:25
Να δούμε τα μπλόκα της αστυνομίας πως θα τα περάσετε και μάλιστα με είδη επιβίωσης. Υπάρχουν ήδη μπλόκα και ψάχνουν και σε αυτοκίνητα. Το παραμύθι ότι πας να μαζέψεις ελιές και τέτοια για όσους έχουν στο Ε9 δηλωμένες καλλιέργειες έχει τα όριά του. Είμαστε φυλακισμένοι. Κανένα χάος δεν ήρθε. Όλοι θα εμβολιαστούνε και πολλοί θα πεθάνουν μετά από κανά εξάμηνο, θανάτους που θα φορτώσουν στον επόμενο στέλεχος τους κορωνοϊού.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 23, 2020 @ 21:53:55
Επίσης πολύ νόστιμο είναι και το τηγανητό κουνουπίδι!
Είναι σαν να τρως τηγανιτές πατάτες…!!!
Γενικά όμως τα περισσότερα λαχανικά τρώγονται και ωμά, όπως το κολοκύθι, τα φασολάκια τα φρέσκα, το μπρόκολο, η αγκινάρα, πολλά από τα χόρτα, και διάφορες ρίζες όπως τα γνωστά καρότα, κρεμμύδια, πατάτες κλπ.
Τα έχω δοκιμάσει αρκετές φορές. Είναι και νόστιμα τα άτιμα….χαχαχαχαχαχαχα
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 24, 2020 @ 00:54:46
Πρίν μερικά χρόνια είχα ακούσει τον πνευματκό μου απο το Αγιο Ορος να λέει πως » Θέρθει μιά στιγμή που τυχεροί θάναι όσοι δεν θάχουν μικρά παιδιά…» και μου είχε φανεί παράξενο….
Αν λοιπόν τύχει νάχουμε διακοπή ρεύματος,έλλειψη τροφίμων,οι μεγάλοι όλο και κάτι μπορούν να βρούν να φάνε ,τα μικρά παιδιά τί..?..
Οι περισσότερες μανάδες προτιμούν να έχουν τα σπίτια τους όπως τα βλέπουν στην ΤΥ ,παρά να αποθηκεύσουν όπου υπάρχει κενός χώρος στο σπίτι με διάφορα προιόντα,όπως εξάδες νερού,κουτιά γάλα ,αλεύρι,πατάτες,διαφόρων ειδών λάδια,ρύζια,μακαρόνια,παξιμάδια ,αλάτι ,ελιές που θάχουν αγοράσει ή φτιάξει εύκολα με αλάτι χοντρό μέσα σε σακκούλες νάυλον τις οποίες θάχουν απο κάτω τρυπήσει και να τις ανακινούν κάθε μέρα,να έχουν διάφορες βιταμίνες,να έχουν φτιάξει σταχτόνερο,..κλπ…
Αν πρέπει να φύγουν δε προς τα βουνά,χλωμό το βλέπω για τους περισσότερους..
Για όσους λίγο μπορούν θάπρεπε να έχουν προμηθευτεί Cocalizer,που καταπολεμά την κούραση,τον πόνο,την πείνα και τα συμπτώματα της αραιής ατμόσφαιρας στα υψηλά βουνά,όπως κάνουν οι Περουκιανοί με τα φύλλα κόκας που μασούν…
Στο βουνό αλλά και στο σπίτι άν δεν είναι εύκολο να έχουν πυρωστιά,μπορούν να χρησιμοποιούν 2,3 μεγαλούτσικες πέτρες ή τούβλα…
Για τυχόν τραύματα καλό κάνει ο καπνός που έχει το τσιγάρο,ή ένας άσπρος ιστός της αράχνης που υπάρχει είτε κάτω απο πέτρες είτε σε γρίλιες ξύλινων κουφομάτων,είτε το σταχτόνερο…
Για μαγείρεμα πέραν άλλων,μπορούν να φτιάξουν σαν μαγκάλι,δοχείο λαδιού..
Για στρώμα ξερά κλαδιά κι απο πάνω ξερά φύλλα,αλλά αν είναι καλοκαίρι και βρούν άχυρο,ακόμα καλύτερα..
Αν ξέρουν δε να φτιάξουν ασκούς απο τομάρι ζώων,θάχουν το καλοκαίρι δροσερό νερό και άλλο τομάρι για τυρί που έτσι θα το κρατά σε καλή κατάσταση αρκετούς μήνες..
Αν ξέρουν να φτιάχνουν τσιγαρίδες απο χοιρινό κρέας,θάχουν να τρώνε αρκετούς μήνες..
Να προμηθευτούν δε,φωτιστικά με μπαταρίες,απο τα καταστήματα ειδών κάμπιγκ και μικρά πετρογκάζ ..υπήρχαν και ίσως υπάρχουν ακόμη μπουκάλες αερίου με φωτιστικό επάνω τους..
Οσοι ζούν σε χωριά θάχουν πολύ λιγότερα προβλήμματα
Αυτά τα λίγα μπορώ να θυμηθώ κι ας ελπίσουμε να μην μας χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τέτοιες άγριες καταστάσεις …
ΥΓ..Στο γκούγκλ μπορούν όσοι θέλουν να διαβάσουν αρκετά μπλόκ,για να μάθουν πως επεξεργάζονται τα βελανίδια που αυτήν την περίοδο έχουν ωριμάσει και που είναι πολύ θρεπτικά,όπως και να μαζέψουν ελιές απο τους δρόμους και σε ακατοίκητους κήπους για να τις φτιάξουν φαγώσιμες….
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 24, 2020 @ 08:59:55
.
Έχω πέσει κάτω, έχω λυθεί στο γέλιο λέμε ..
.
Ρε που θα τα βρείτε όλα αυτά που λέτε ;; ..πάτε με τα καλά σας ;; ..θα τα παραγγέλνετε και τσούπ ..θα έρχονται στην παράγκα ή την σπηλιά σας, με ταχυμεταφορέα ;; ..μην αμελήσετε όμως να ‘πείτε αν τα θέλετε και με φιογκάκι ή χωρίς .. και σε σακούλα ή με κουτί ..στην πόρτα σας ..εντάξει εντάξει ..στην κουρελού που θα ‘χετε κρεμάσει στην είσοδο της σπηλαότρουπας !!
.
Οι άλλοι ετοιμάζουν σακίδια επιβίωσης λένε ..ναι μανάριαμ’ εκδρομή ή κατασκήνωση θα πάτε !!! ..χα χά !! ..ρε δεν πάει καλά ο κόσμος λέμε !!
Εννοείται βεβαίως ότι κάθε νοικοκυριό πρέπει να έχει αποθήκη στο σπίτι του με φάρμακα, εργαλεία και τρόφιμα για κάποιο διάστημα – στο γελαδιστάν όμως δεν λειτουργεί έτσι ο κόσμος, αφήνει να τρέχει την τελευταία στιγμή ακόμη και για το πιό απλό ..ρε θα ψωφήσει πράμα μπόλικο λέμε, έτσι και γίνει κάτι !!
.
Ρε ‘σείς, ακόμη και αυτοί που ζούνε μόνιμα στα κατσικοχώρια και αυτοί δεν μπορούν και δεν είναι αυτάρκεις σήμερα ..πείτε μου ποιός σπέρνει και έχει δικό του σιτάρι να αλέσει και φτιάξει ψωμί ..ποιός ;; ..ακόμη και κάμμια γυναικούλα εκεί στα κατσικοχώρια που ζυμώνει και φουρνίζει το καρβέλι της οικογένειας, ακόμη και αυτοί παίρνουν το αλεύρι από κάποιον κοντινό φούρνο ή αλευρόμυλο ..αν πάμε σε δύσκολες καταστάσεις που θα το βρούν ;;
.
Μιλάτε για το ένα και για το άλλο φαγώσιμο, αν τρώγεται πώς τρώγεται κλπ. όμως το κυριότερο είναι το ψωμί, αυτό είναι που θα πρέπει να σιγουρέψετε πρώτα απ’ όλα, αυτό θα χορτάσει και θα θρέψει την οικογένεια, όλα τα υπόλοιπα έπονται !!
.
Το ’40 ή παλαιότερα επέζησε ο κόσμος διότι στην επαρχία και ιδίως στα χωριά ήσαν όλοι αυτάρκεις ..σήμερα πλέον δεν είναι κανείς ..ίσως από πέντε δέκα λαλημένους, όλοι οι υπόλοιποι ακόμη και αν είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν συγκεκριμένου είδους παραγωγή ..και τέλος κανείς σχεδόν δεν έχει καβάτζες τροφίμων ..ιδίως σήμερα μετά απ’ όλο αυτό το πατιρντί που έχει γίνει – μανάριαμ’ κλείστε σειρά στην ουρά για κουπόνι σίτισης και αφήστε στην άκρη τις μαλακίες.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 24, 2020 @ 09:07:52
.
Αφήστε δε που όλα αυτά τα φρόκαλα (σερνικά, θηλυκά, σερνικοθήλυκα, ντεμί, έτσι και γιουβέτσι και λίγο απ’ όλα) ούτε αυγό δεν ξέρουν να βράσουν ..αφού και το ποτήρι με το νερό περιμένουν να τους το πάει η μάνα τους στο τραπέζι ..ενώ τα ΖΑ αυτά είναι ανίκανα ακόμη και νερό να βάλουν στο ποτήρι να πιούνε ..μετά επιβίωση μου θέλετε στο βουνό !! ..καλά, έχουν λέμε να κάνουν τσιμπούσι τα τσακάλια και οι αλεπούδες, που ούτε στα όνειρά τους δεν είδαν !!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 24, 2020 @ 12:08:29
Κανονικά πρέπει όλοι να κάτσουμε στα σπίτια μας!!Τι θα πει να πάρουμε τα βουνα??Τα βουνά δεν έχουν ανάγκη υπεράσπισης, τα σπίτια μας έχουν!!Ο ζωτικός μας χώρος,η περιουσία μας,αυτά που μας κληροδότησαν οι πατεράδες και οι παπούδες μας!!Οι τόποι που επιλέξαμε να κάνουμε οικογένεια και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας,όχι τα λαγκάδια και τα όρη τ’άγρια βουνα!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 24, 2020 @ 16:28:54
Με τον νού πλουτένει η κόρη με τον ύπνο ο ακαμάτης..🙂
Ας ονειρευτούν όσοι νομίζουν πως είναι εύκολο να πάνε προς τα βουνά,άς ονειρευτούν πως μπορούν εύκολα να επιβιώσουν…
Τα αγριογούρουνα που γέμισαν κάποιοι τα βουνά,τους περιμένουν…😢..
Στα χωριά και στις πόλεις όλο και κάτι θα βρεθεί για να τραφούν,όλο και με κάποιον μαυρογορίτη θα κάνουν «κονέ» ,ειδικά οι γυναίκες,όπως στην κατοχή,όπως και πάντα,για το κατιτίς….
Ασχημο πράγμα η πείνα,άγρια πράγματα φέρνει…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 24, 2020 @ 18:22:17
@ Νάσια «Πρίν μερικά χρόνια είχα ακούσει τον πνευματικό μου να λέει πως » Θάρθει μιά στιγμή που τυχεροί θάναι όσοι δεν θάχουν μικρά παιδιά…»!!!
Καλά όλες οι συμβουλές και τα παραδείγματα, αλλά πες στον πνευματικό σου ότι λέει σαχλαμάρες!!!
Δυστυχώς δεν είχα αυτή την χαρά στη ζωή μου και προσπαθώ να διοχετεύσω ότι μου λείπει (όσο είναι δυνατόν) σε βαφτιστήρια και ανίψια. Τα παιδιά είναι ευλογία και ο χρόνος μαζί τους πολύτιμος.
Όσοι έχουν θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες για τον χρόνο που περνούν μαζί τους.
Δηλαδή εγώ θα είμαι τυχερή επειδή θα τρέχω στα βουνά πιό γρήγορα γιατί δεν θα έχω παιδιά; Ή θα είμαι τυχερή γιατί δεν θα έχω μπελάδες στο κεφάλι μου να σκέφτομαι τι θα τους μαγειρέψω;
Πως επέζησαν στην κατοχή τόσοι και τόσοι; και χήρες και ορφανά ….
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά μέλλον δεν υπάρχει χωρίς παιδιά!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 24, 2020 @ 20:51:51
Αντιγόνη…Ο πνευματικός μου εκοιμήθει πρίν αρκετά χρόνια,..
Ο πνευματικός μου αγαπούσε πολύ τα παιδιά και τις οικογένειες και με άλλη έννοια το είπε κι όχι όπως την εννόησες..
Αν κι όταν έλθει μία καταστροφή,εννοείται πως αυτός που δεν θάχει παιδιά,θα ζοριστεί λιγότερο..
Π.χ τώρα με τον κορωνοιό όσοι έχουν οικογένεια,έχουν τρομοκρατηθεί περισσότερο,γιατί για τον εαυτό τους μπορεί να μην τους νοιάζει τόσο πολύ το αν νοσήσουν,όμως σαν υπέθευνα άτομα,σαν υπεύθυνοι για την ύπαρξη των παιδιών και των εγγονών τους ,τους νοιάζει περισσότερο…ο φόβος δεν είναι πλέον ατομικός…
Αν κοπεί πχ το ρεύμα και ζώ μόνη θάχω κάποιο πρόβλημα που με κάποιο τρόπο θα το λύσω,άν όμως είχα ασθενεί δικό μου άτομο με αναπνευστική υποστήριξη ας πούμε,θα ήμους λές το ίδιο ψύχραιμη..?..
Ελπίζω να κατανοείς το πώς ειπώθηκε απο τον πνευματικό μου αυτό που έγραψα…
Ελπίζω νάχεις ακούσει κι απλούς ανθρώπους σε μη καλά συμβάντα,να λένε..Ευτυχώς που δεν έχω παιδιά….
Παρεμπιπτόντως ο πνευματικός μου ήθελε να κάνει οικογένεια,ήταν απο γνωστότατη ευκατάστατη οικογένεια Αθηνών κι άν αποφάσισε να γίνει μοναχός στο Αγιο Ορος ήταν για λόγους απογοήτευσης απο διάφορα..
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 24, 2020 @ 21:25:08
@ Νάσια:
Έχεις δίκιο, κάπως μου φάνηκε!
Με τρελαίνει να βλέπω τρίχρονα και 4χρονα στα μαγαζιά με μάσκες. Νευρίαζα περνώντας από δημοτικό της περιοχής μου και να τα βλέπω να τρέχουν με μάσκες και τους δασκάλους να κυνηγάνε όσα βγάζουν την μάσκα.
Ξέρω παππούδες και γιαγιάδες που βλέπουν τα εγγόνια τους μέσω Skype. Αυτή η αποξένωση έχει πειράξει πολύ κόσμο.
Όσο ζούσε ένας θείος μου έλεγε ότι χαιρόταν πολύ όταν ερχόντουσαν τα εγγόνια στο σπίτι του (είχε και πολλά), αλλά χαιρόταν και όταν έφευγαν…Μάλλον κάπως έτσι θα το εννοούσε ο πνευματικός σου, τα παιδιά είναι χαρά και παίδεμα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 24, 2020 @ 22:39:20
Πάντως εδω έχει τεθεί ενα παρα πολυ μεγάλο θέμα κατα την άποψή μου. Κατι που με ταλανίζει και εμένα. Τα παιδιά. Μαλλον δεν ηταν τυχαία τα σχόλια που διαβάζω. Τους τελευταιους μήνες με σιγοτρωει ο τομεας αυτός. Απο την μια διαβάζω, πληροφορούμαι , αντιστεκομαι οσο μπορώ σε αυτο το απάνθρωπο , ανθελληνικο παγκομιοποιητικο αχταρμα, σκεφτομαι αθε μερα να αποφύγω τα εμβολια, τα τσιπακια, τα αρχιδια και τα μιδια που, θελουν να μας επιβάλουν και να μας ελέγξουν και να μας γεννοκτονησουν με τα δηλητήρια τους. Απο την αλλη εχω την κοπέλα μου που θελω να κανω οικογένεια και παιδιά γιατι ποιος ο λογος να αντισταθώ χωρίς να αφησω απογονους, για να κληρονομήσουν την Ελλαδα μας τα σαυροειδη που εισέρχονται καθε μερα σε ολο και μεγαλυτερη κλίμακα? Αντε και αποφυγω ολα αυτα που θελουν να με εξανδραποδισουν ή να με σκοτώσουν, φευγοντας και ξεκοβοντας απο την κοινωνια και ζωντας ως ερημίτης σε καμια σπηλια , ποια η διαφορά? Ουτε ομως να εισελθω μεσα στο συστημα που ετοιμαζουν να εγκαθιδρυσουν θέλω και σκεφτομαι οτι η οικογένια θα με αναγκασει εμμεσως να το κανω. Πολυ μπέρδεμα ρε αδερφακι μου. Τα μ@υνοπανα ποσο καλα τα εχουν στησει. Θελω να τους κοψω το λαρυγγι σιγα σιγα και να ποναει..
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 25, 2020 @ 02:41:45
Ένα σακίδιο, με ότι χρειαζούμενα θεωρεί ο καθένας, δεν είναι δύσκολο να το έχουμε έτοιμο σε μια γωνιά του σπιτιού για περίπτωση άμεσης φυγής δια οιονδήποτε λόγο. Από το ολότελα ξυπόλητος, καλές και οι σαγιονάρες…
Όσο για τα ντουλάπια μας, αν κάθε φορά που πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ διαθέτουμε ένα μικροποσό για αποθήκευση τροφής μακράς διαρκείας, πάλι είναι καλύτερο από το να μην κάνουμε ούτε αυτό έστω και στο παραπέντε.
Το να σκεφτόμαστε και να συζητάμε πώς θα ανταπεξέλθουμε σε σενάριο πολέμου, πτώσης του ρεύματος ή οποιασδήποτε απειλής, επίσης είναι προτιμότερο από το να μην έχουμε ποτέ φανταστεί τέτοια ενδεχόμενα και δη στις μέρες μας.
Τίποτα από τα παραπάνω φυσικά δεν είναι ικανό να μας σώσει αν δεν το λέει η καρδιά μας, κι είμαστε λιγόψυχοι, φυγόπονοι και μόνο λόγια!
Εκτός από τον εαυτό μας και τις όποιες δυνάμεις μας, ο καθένας ας πιστεύει στο Θεό του, γιατί χωρίς πίστη, όραμα και ελπίδα, ούτε μέλλον υπάρχει ούτε παρόν.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 25, 2020 @ 10:25:34
Είναι πολύ αστείο τελικά να βλέπεις αυτήν την κοινωνία η οποία αρρωσταίνει από την τροφή της, πετάει στα σκουπίδια την τροφή της, δε σέβεται την τροφή της, να ανησυχεί τόσο πολύ για το τί θα φάει. Οι ομάδες και οι αγέλες ζώων ανησυχούν τόσο πολύ για το τί θα φάνε!Μη φοβάστε, υπάρχει πληθώρα φαγητού, θα αργήσετε να ξεμείνετε. Πιο πιθανό είναι να πεθάνετε από φόβο και στρες παρά από αφαγία.Γιατί όμως νομίζετε ότι θα σωθείτε στα βουνά??Γιατι τελικά αυτό ενδιαφέρει όλους, πώς θα σώσουν το τομάρι τους,τα υπόλοιπα περί σωτηρίας του έθνους είναι το κάλυμμα, ξεχνιούνται αμέσως μόλις απειληθούν τα ερπετικά ένστικτα αχαχαχαχχαχαχα!Πολύ γέλιο λέμε!!!Κι άντε λες και καταφέρνετε να κουβαλήσετε 30 κιλά σακίδιο,κι άντε και τρώτε τα μακαρόνια και τα ρύζια σας.Πόσο λέτε να σας πάρει αυτό??10??15 μέρες??Μετά όταν τελέψουν τα φαγιά τί θα κάνετε αλήθεια???Θα βοσκάτε αγριάδες???Ή θα τραγουδάτε το ήταν ένα μικρό καράβι???ΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑ
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 25, 2020 @ 13:44:13
@ΠήγαSON:
Θα κάνουμε μιά προσπάθεια… Δες καί το σημερινό. Αλλοιώς, ύπαιθρος. Να τρώμε πικραλίθρες.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 25, 2020 @ 13:46:11
@Muad’Dib:
Απόλυτα σωστόν σας βρίσκω, γιά τα ορθοστατούντα δίποδα «βαρίδια»!
Ξέρω καί ‘γώ;… Πάντως, ο κάθε άνθρωπος με τη μούρλα του. Η δική μου είναι μπας καί καταφέρω να τους κάνω ανθρώπους, όλους αυτούς! 🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 25, 2020 @ 13:48:20
@Ανώνυμον Έσσετ ήμαρ, της Νοέ. 23, 2020 @ 20:13:07 :
Το φευγιό στην επαρχία / ύπαιθρο είναι αντικείμενο προσεχούς άρθρου. Πάντως, έγραψε κι ο Παλαιός πέρισυ σχετικά.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 26, 2020 @ 09:34:14
για ποια επιβίωση μιλάτε; εδώ εμείς τρώμε σαν δεινόσαυροι, με νερόβραστα μακαρόνια θα τη βγάλουμε; και αυτά να τα μοιραστούμε με άλλους; είστε τρελοί;
μπορεί να έχουμε και μικρά δεινοσαυράκια (παιδάκια) στο γκρούπ που να θέλουν να χορτάσουν… ε ρε μακελειό που έρχεται
Άμα μεγάλωσες και ζεις σε πόλη , δεν έχεις σπίτι σε χωριό ή έστω δεσμούς και εμπειρίες καθημερινότητας σε αγροτική ζωή και έχεις μάθει σε πόλη τελείωσες. Σε πόλη είτε θα πρέπει είτε να είσαι παμπόνηρος να επιβιώσεις (ελάχιστοι άνθρωποι) είτε σε συμμορία.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 26, 2020 @ 11:36:04
Ακόμη προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει προκύψει η άποψη/πίστη ότι η ζωή στην ύπαιθρο [θα] είναι πιο εύκολη από τη ζωή στην πόλη.Τι νομίζετε δηλ.,ότι ξαφνικά θα λυθούν όλα σας τα προβλήματα αν πάτε σε χωριό??Μάλλον δεν γνωρίζετε ότι η ζωή σε χωριό σε ένα μόνιμο,δεν έχει καμιά σχεση με αυτό που ζείτε όταν κάνετε τις διακοπές σας για 1-2 βδομάδες το καλοκαίρι!!Αν ήταν έτσι τα πράματα,όλοι σε χωριά θα ζούσανε,οι πόλεις άδειες θα ήτανε.Ή μήπως νομίζετε ότι θα βρείτε τον χαρωπό βοσκό που θα σφάζει αβέρτα τα ζώα του για να χορταίνετε ή την καλοσυνάτη γιαγιούλα που θα κλάψετε στον ώμο της??Ή ότι θα βρείτε δέντρα από τα οποία θα κρέμεται το μενού της ημέρας??Δεν ξέρετε τί σας γίνεται!!Ακόμη και τις διακοπές σας στην επαρχία, οι μόνοι που τις ευχαριστιούνται είναι όσοι έχουν χρηματικό όφελος από σας,για όλους τους υπόλοιπους είστε μια ενόχληση,τους χαλάτε την ησυχία τους,κανείς δε θα ασχοληθεί μαζί σας ιδίως σε ώρα κινδύνου,εκτός κι αν έχουν κάτι να σας πουλήσουν!!!Εδώ στις καλές εποχές,άτομα με δικά τους σπίτια και δικές τους καταστάσεις,πάνω από 2-3 χρόνια δεν την παλεύουνε για λόγους που δεν είστε σε θέση να καταλάβετε,δεν είναι μόνο το πρακτικό κομμάτι,είναι κυρίως η ψυχονοητική εργασία που απαιτείται για έναν τέτοιον τρόπο ζωής.Κι άντε,όσοι έχετε μικρά παιδιά,μπορει και να συμμορφωθούν στη νέα πραγματικότητα,όσο όμως θα μεγαλώνουν και θα μπαίνουν στην εφηβεία θα αναγκαστείτε να προωθηθείτε ξανά στα αστικά κέντρα,γιατί εκεί είναι όλες οι σχολές και όλα τα γούστα που επιθυμούν οι έφηβοι,κανένα πιτσιρίκι δε γουστάρει χωριατίλα όσο μεγαλώνει,ντε φάκτο αυτό.Θα πέσει πολύ γέλιο λέμε,απο τώρα έχω αρχίσει κοιλιακούς για να μη μου ρθει απότομα η εκγύμναση.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 26, 2020 @ 13:09:39
Muad’Dib, κανείς εχέφρων δεν περιμένει να τη βγάζει ζάχαρη επ’αόριστον με τον πρόλογο! Μιλάμε για προγραμματισμό των πρώτων ημερών και συν το χρόνω θα τρέχουν κι άλλες προετοιμασίες.
Και σιγά τους πρωτευουσιάνους! Οι περισσότεροι από κάποιο χωριό κατάγονται, κι αν όχι απευθείας, τότε έχουν πλαγίως νταραβέρια με την επαρχία, και μάλιστα αρκετά ώστε να γνωρίζουν τις συνθήκες και τις συνήθειες που επικρατούν εκεί. Όχι, δε θα μάθουν τελευταία στιγμή να παράγουν την τροφή τους. Αλλά δε θα κάτσουν και στα 4 ντουβάρια αν τα αστικά κέντρα λεηλατηθούν και οι γειτονιές παραγίνουν επικίνδυνες.
Μελέτης
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 26, 2020 @ 13:55:08
.
Ρε εκεί είναι θάμα αν μπορέσουν να την παλέψουν οι μόνιμα χωριάτες ..θα την παλέψουν τα Ζά των άστεων ;;
.
Και το μεγάλο γέλιο πέφτει εκεί που προετοιμάζουν λέει σακίδια επιβίωσης ..καλά νομίζουν ότι εκδρομή θα πάνε !! ..ώρε μάναμ’ γέλιο που έχουμε να ρίξουμε ..καλά κάνει ο Μουαντίμπης και το ‘ριξε στην εξάσκηση ..τουλάχιστον αυτός θα καταφέρει να επιβιώσει ..του γέλιου, οι υπόλοιποι ..άκλαυτοι θα πάτε μανάριαμ’ !!
.
Αν θυμάστε πέρυσι που λέγαμε τα διάφορα, αν προκύψει δύσκολη κατάσταση, και λέγαμε για όσους θελήσουν να την κάνουν για κάποιο χωριό, λέγαμε μόνο για όσους έχουν ήδη στημένη κατάσταση εκεί, δικό τους σπίτι ή γονείς ..οι υπόλοιποι καλά θα κάνουν να μείνουν εκεί που είναι ..ούτε βουνό ούτε χωριό !!
.
Ξέρετε ρε ότι στα χωριά κανείς πλέον δεν έχει δικό του σιτάρι ;;
Και κάποιοι που ζυμώνουν αλεύρι παίρνουν από τον αλευρόμυλο !!
Μανάριαμ’ και τα χωριά σήμερα έχουν καταντήσει μικρογραφίες πόλεως στο θέμα διατροφή ..μιά εποχή παλιά ήταν διαφορετικά, τώρα πλέον όχι πιά !!
.
Αφήστε δε που κοπρόσκυλα δεν έχουν μόνο τ’ αστικά κέντρα, αλλά και η επαρχία δεν πάει πίσω ..ας πούμε πέρυσι που δεν είχαμε τον περιορισμό κυκλοφορίας κλπ. κλπ. ξέρετε πόσα τέτοια κοπρόσκυλα ήσαν αραχτά στις καφετέριες των κωμοπόλεων ακόμη και των χωριών και δεν πήγαιναν να μαζέψουν ελιές, και διάφορα άλλα αγροτικά προϊόντα ;; ..ξέρετε πόσα απ’ αυτά τα μαλακισμένα δεν έχουν πιάσει ποτέ τσάπα ή γκασμά στα χέρια τους ;; ..ξέρετε πόσοι από δαύτους ούτε αυγό δεν είναι ικανοί να βράσουν ;;
.
Έχει να πέσει γέλιο λέμε ..που θα χτυπιέται κάτω το κάθε ζωντανό ..από άνθρωπος μέχρι ότι μπορείτε να φανταστείτε !!
.
Τώρα οι δικαιολογίες τα διαμερίσματα δεν έχουν περισσευούμενο χώρο καλά θα κάνουν όλοι που το χρησιμοποιούν αυτό να βγάλουν τον σκασμό ..για ένα σωρό μαλακίες βρίσκουν χώρο !! ..μιά χαρά μπορούν να στήσουν ράφια ακόμη και στο σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρά τους ..αν δε είχαν και λίγο μυαλό θα μπορούσαν να φτιάξουν αποθήκη και κάτω από το κρεβάτι τους ή να το αλλάξουν με κάποιο που την έχει ήδη από κατασκευής του.
.
Πέραν των τροφίμων, καλό είναι όλοι να έχουν εστίες ή και φούρνους/κουζίνες που δουλεύουν με αέριο ..οι νέες κουζίνες αερίου μπορούν να δουλέψουν και με φιάλες με το απλό γύρισμα μιάς στρόφιγγας. Στο κάτω κάτω πάρτε μερικές φιάλες (15-20 €) κάνουν η κάθε μία βάλτε τες σε μιά άκρη στο μπαλκόνι σας και πάρτε ένα μηχανισμό με μιά, δυό ή περισσότερες εστίες για ώρα ανάγκης.
.
Κάτι άλλο που είναι καλό να έχετε όσοι θελήσετε να αποθηκεύσετε τρόφιμα για μακρά περίοδο είναι μιά μηχανούλα αεροστεγούς συσκευασίας με αφαίρεση του αέρα και κλείσιμο συγκόλλησης στ’ άκρα, έτσι οτιδήποτε θα διατηρηθεί πολύ καιρό χωρίς να υποστεί αλλοίωση και να ψειριάσει.
.
Άλλο ..πάρτε αδιαφανή μπετόνια για αποθήκευση νερού ..και φροντίστε να είναι πάντα γεμάτα ..απλά και για την περίπτωση που κόβεται το νερό για ώρες ή και μέρες ακόμη ..στις μονοκατοικίες βάλτε ένα δοχείο του ενός ή δύο τόνων στην ταράτσα η την σκεπή σας και συνδέστε το με το δίκτυο με βαλβίδες.
.
Λύσεις είπαμε υπάρχουν ..σε μυαλά υπάρχει έλλειψη.
Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν στην κατασκευή και να προσθέσουν χρηστικότητα και λειτουργικότητα, και αυτό με μικρό κόστος που αποσβήνεται σε μικρό διάστημα.
Όπως λέγαμε παλαιότερα ..φτιάχνει ο άλλος πολυτελή βίλα και τσιγκουνεύεται στο να βάλει πυρόσβεση ..ή ένα δοχείο για να έχει νερό για μαγείρεμα και για την χέστρα του ..τι να ‘πείς !!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 26, 2020 @ 14:06:23
Κοίταξε Μελέτη,εγώ ό,τι λέω δεν το λέω απο θεωρητικής άποψης,το λέω από εμπειρία!Τωρα αν νομίζετε κάποιοι ότι τα ξέρετε καλύτερα τα πραματα στη θεωρία από κάποιους που τα χουμε ζήσει και τα ζούμε και σε προκινδύνου χρόνο κιόλας,τότε το μόνο που έχω να συμπληρώσω είναι το εξής: Λεφτά έχεις??Όπου κι αν είσαι θα τη βρεις την άκρη!Λεφτά ΔΕΝ έχεις??Όπου κι αν είσαι ΔΕΝ θα τη βρεις την άκρη.Για την ακρίβεια καλύτερα ετοίμασε την κάσα σου από τώρα,απλά πραματα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Νοέ. 27, 2020 @ 22:48:57
https://laspas.gr/2013/05/12/odigos-epiviosis/
ΑΞΊΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΊ.
ΑΝΟΙΧΤΉ ΕΠΙΣΤΟΛΉ ΑΠΌ ΚΆΤΟΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΣΤΑΡ ΣΤΟΝ ΠΌΛΕΜΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ……
Μου αρέσει!Μου αρέσει!