ιά να μην το παραλείψω, πρίν συνεχίσουμε: δεν σας έδωσα το κατοπτρικό μικρό πεντάγωνο, αλλά (υπολογίζοντας επί χάρτου «με το μάτι») δεν νομίζω ότι σηματοδοτεί τίποτε σημαντικό. Αν έχετε την περιέργεια, φτιάξτε το μόνοι σας. Όχι όλα εγώ, είπαμε! 🙂
δ. Κλασματοδιάταξη (fractals) – 1
Ας δούμε, όμως, ακόμη λίγα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του πενταγώνου.
Εάν ζωγραφίσουμε όλες τις διαγωνίους του, θα μας βγεί μία πεντάλφα· καθώς κι ένα μικρότερο πεντάγωνο στη μέση, αναποδογυρισμένο.
Εάν, τώρα, θέλουμε να βρούμε την πλευρά γ του μικρού πενταγώνου, σε σχέση με την πλευρά α του μεγάλου, υπολογίζουμε ως εξής:
Η διαγώνιος (β+γ+β), όπως αποδείξαμε στην πρώτη συνέχεια του παρόντος, ισούται με 2 * α * cos(36). Ταυτόχρονα, όμως, το κομμάτι γ είναι β/φ, όπου φ = 1.618…, η χρυσή αναλογία. (Δες εδώ.) Οπότε, επιλύοντας ως προς γ, βρίσκουμε: γ = (2 * α * cos(36) ) / (2 + (1/φ) ) / φ.
Παρατηρούμε, όμως, καί το εξής: εάν είναι να ξαναπάρουμε πεντάγωνο με την ίδια κατεύθυνση με το αρχικό, τότε πρέπει να ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία (δηλαδή, χάραξη «διαγωνίων», κτλ) στο εσωτερικό μικρό πεντάγωνο. Δηλαδή, έτσι:
Κι εννοείται, πεντάγωνο στην ίδια κατεύθυνση με το αρχικό, θα παίρνουμε σε ζυγούς αριθμούς επαναλήψεων της κλασματοδιάταξής μας. (Στο σχήμα έχουμε τις πρώτες δύο.)
Επειδή, τώρα, στον χάρτη πήραμε μικρό πεντάγωνο στην ίδια γωνιακή κατεύθυνση με το αρχικό, ας δούμε αν έχουμε κλασματοδιάταξη από το αρχικό, ή απλά έτυχε.
Γιά να μή βαρύνουμε με μαθηματικό τύπο μέσα σε μαθηματικό τύπο, δίνουμε κατ’ ευθείαν τις αριθμητικές τιμές, καί παίρνουμε:
Αυτή είναι η πλευρά γ του μικρού πενταγώνου (μετά από δύο επαναλήψεις της κλασματοδιάταξης), κι έπρεπε να το περιμένουμε (λόγωι της συμμετρίας των σχημάτων μας). Εμείς, βέβαια, επί χάρτου βγάλαμε 273.17 km, που σημαίνει σφάλμα: ( (281.60 – 273.17) * 100 ) / 273.17 (παίρνω τον μικρότερο παρονομαστή, άρα το μεγαλύτερο σφάλμα) = 3.086% . Ειλικρινά, το Γκούγκλ Έρθ είναι ανεκτίμητο εργαλείο· αλλά, γιά να είμαστε σωστοί, κάποιος θά ‘πρεπε να βάλει μόνιμη ταμπέλα ότι το σφάλμα του συγκεκριμένου εργαλείου «ίσον τόσο».
Αλλά, όπως προείπαμε, αν θέλει κάποιος να κάνει πολύ σωστή δουλειά, πρέπει να πλακωθεί στα δικτυωμένα γκουμπιούτερζ με γεωγραφικά συστήματα, στερεομετρία σφαίρας, στρατιωτικούς χάρτες, τζιπιέσια, κτλ κτλ. Εμείς, οι πτωχοί καί πένητες, πορευόμαστε με ό,τι διαθέτουμε!
[Στο κάτω-κάτω, άμα σημαδεύεις με το ποντίκι μιά πόλη σαν τη Νίκαια, τα οκτώ χιλιόμετρα απάνω-κάτω παίζουν αγρίως. Οι πόλεις έχουν έκταση, δεν είναι μαθηματικά σημεία.
Δεν είναι τραγικό. Τραγικό θα ήταν, αν οι αρχαιολόγοι περίμεναν από τους δικούς μου υπολογισμούς εδώ, γιά να πλακωθούν στις ανασκαφές! Θα σκάβανε μιά μεγάλη έκταση (ίση με μιά πόλη!) επί κάτι δεκαετίες… Χειρότερα από τον Κάρτερ, που κόντεψε ν’ αφήσει τη λαίδη Κανάρβεν – αγγλίτσικη προφορά! 🙂 – ταπί καί ψύχραιμη, μέχρι να βρεί τον τάφο του Τουτανγχαμών!]
Τέλος πάντων, προχωράμε.
Κι όσο γιά τις κλασματοδιατάξεις…
…«Ουδέν καινόν» υπό …τον Ήλιον! 🙂
ε. Χετταίοι – το δεύτερο «κλειδί»
Λιγάκι ανατολικώτερα από το μικρό πεντάγωνο (αλλά καί μέσα σ’ αυτό!), ήκμασε η αυτοκρατορία των Χετταίων.
Ελληνάρες κι αυτοί, Πελασγικό φύλο… σύμμαχοι των Τρώων στον Τρωϊκό (αν καί δεν φαίνεται να βοήθησαν πολύ), πότε αντίπαλοι καί πότε σύμμαχοι με τους Αιγύπτιους, κάνανε καί κάτι πριγκηπικές παντρειές μεταξύ τους (με τους Αιγύπτιους) καί ειρήνευσαν οριστικώς… Γενικώς, πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία τους. Η πρωτεύουσά τους, η Χαττούσα, βρισκόταν κάτι λίγα χιλιόμετρα μακριά απ’ την σημερινή πρωτεύουσα της Τουρκιάς, την Άνκαρα!
Τη γραπτή γλώσσα τους την ξαναδιάβασε στον 20ο αιώνα ο Τσέχος φιλολογοπροφέσσωρ Μπέντριχ (δηλ. Φρειδερίκος, στα Τσέχικα) Χρόζνυ. Ο οποίος παρατήρησε την ομοιότητά της με τα Λατινικά (έμ, βέβαια! απόλυτα λογικό! – τα Λατινικά είναι η μία από τις δύο αμέσους απογόνους της Πελασγικής διαλέκτου – η άλλη είναι η αρχαία Ελληνική)… κι έβγαλε νόημα από το σύνολο των βασιλικών αρχείων της πρωτεύουσας Χαττούσας! (Υπάρχει μεταφρασμένη πολύ ενδιαφέρουσα επιστολογραφία… με -ασυνήθιστες γιά ανακτορικές επιστολές- λυρικές εκφράσεις, μπορώ να σου πω!)
Η αυτοκρατορία τους στην ακμή της, καμιά οχτακοσάρα χρόνια μετά την πτώση της Τροίας, εμφανίζεται εδώ:
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι Χετταίοι κατείχαν την περιοχή μιάς κορυφής του μεγάλου πενταγώνου, με τους Αιγύπτιους να κατέχουν μιά άλλη (πυραμίδα Χέοπα)!
Αρχίζετε να το πιάνετε το νόημα, προς τί οι παντρειές καί τα κουφέτα ανάμεσα σε δυό τόσο μακρυνές μεταξύ τους αυτοκρατορίες; 🙂
Οι Χετταίοι, εκτός απ’ τα αρχεία τους, άφησαν καί αρκετά καλλιτεχνήματα. Ίσως το χαρακτηριστικώτερο απ’ αυτά να είναι η Πύλη των Λεόντων, στην πρωτεύουσά τους…
…καί είναι ακριβώς αυτό, που μ’ έβαλε σε σκέψεις καί μου έδωσε τη λύση, προς τί το πεντάγωνο!
Λιοντάρια ίσον Ήλιος! Κι άμα συνδυάσεις με πύλη… βγαίνει νόημα καραμπινάτο! (Καί σιγά μην είχαν ποτέ λιοντάρια στην κεντρική Μ. Ασία!)
«- Μά, ρέ Εργοδότη, έχουν κι οι Μυκήνες τέτοια πράματα!»
Ακριβώς! Καί με την ίδια ακριβώς σημασία: Η πύλη προς τον Ήλιο, που περνάνε οι σημαίνοντες νεκροί! (Οι Μυκήνες δεν ήταν πόλη· ήταν το επίσημο νεκροταφείο, η νεκρόπολη του Άργους, γιά άρχοντες καί αρχιερείς.)
Όμως, είναι ακριβώς τα λιοντάρια της Χαττούσας (όχι των Μυκηνών), που μου δώσανε τη λύση· λόγωι εγγύτητας με το πεντάγωνο. (Θα πούμε παρακάτω, τί ρόλο έπαιξε η εγγύτητα.)
(επόμενο)
Ιον. 10, 2020 @ 22:56:06
@ΕργΔημΕργ
ίσως να ναι σημαντικό,
στην Χαττούσα υπάρχουν 3 Πύλες:
(Νότος) Πύλη των Σφιγγών
(Δύση ) Πύλη των Λεόντων
(Ανατολή) Πύλη του Βασιλιά
Hattusa Map

Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ιον. 11, 2020 @ 08:32:47
ΒΑΣΙΛΗΑΣ με την παλαια γραφη,Βαση του Ηλιου.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ιον. 11, 2020 @ 09:20:52
@Αναστασία:
Φαίνεται πως με τις πύλες σημειώσανε την ανατολή καί τη δύση του Ήλιου στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Θα το επιβεβαιώσω (αν ισχύει) με το Γκ. Έρθ καί το Stellarium.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ιον. 11, 2020 @ 12:45:52
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ιον. 11, 2020 @ 20:52:52
@ΕργΔημΕργ
ένα βίντεο 2 λεπτών:
Γιατί ο προσανατολισμός είναι το κλειδί
Antiquity Reborn: Why Orientation is the Key
περισσότερα εδώ:
Why the Orientation of Pyramids Correlates with Ice Ages
https://mariobuildreps.com/
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ιον. 12, 2020 @ 08:53:02
Οταν αναφερομαστε σε μεγαλιθικα μνημεια δεν πρεπει να αναζητουμε τους επιμερους χειριστες της αρχιτεκτονικης γνωσης, αλλα τους δημιουργους αυτης.
Το Πρωτοκυτταρικο οργανισμο που κωδικοποιησε την συμπαντικη ουρανια κλιμακα σε ομοια και αναλογα δημιουργηματα.
Οι αποκλισεις υπαρχουν γιατι υπολογιζουμε με τον συγχρονο τροπο σκεψης σε μετρα γαλλικα ενω οι Δημιουργοι προπατορες ειχαν αλλο μετρο.
Ισως αφησαν μεσα στα εργα τους τις μαθηματικες σχεσεις ωστε να βρουμε τον Πρωτο και Παλαιο λογο ως μερος του Λογου.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ιον. 12, 2020 @ 10:19:48
@Αναστασία:
Πολύ καλοί οι σύνδεσμοι που έστειλες! Πολύ καλή δουλειά έκαναν αυτοί, που βγάλαν τα διαγράμματα. (Προσωπική ερώτηση: έχεις σπουδάσει κάποια από τις θετικές επιστήμες; )
Το μόνο που δεν είπαν (αν διάβασα όσο προσεκτικά έπρεπε), είναι πως οι πυραμίδες πχ των Μάγιας είναι αρκετά νέες· μερικές είναι κτισμένες ακόμη καί στους χριστιανικούς αιώνες. Άρα, αναφέρονται σε αρκετά παλιότερα γεωφυσικά δεδομένα. (Η φυλετική μνήμη, ίσως…)
Αυτό συμβαίνει ακόμη καί με (σύγχρονες, ή έστω κτισμένες το πολύ 2-3 αιώνες πρίν) εκκλησίες στην Ελλάδα: «μαρκάρουν» πολύ παλιότερες εποχές. (Πώς; με τον προσανατολισμό τους. Άλλη φορά αυτά.)
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ιον. 12, 2020 @ 10:27:44
@Αξιόφωτον:
Τα κλάσματα ίδων αριθμών (μηκών, κτλ) πάντα βγαίνουν ίδια, αδιάφορα από το τί μέτρο χρησιμοποιούμε.
Τα χρησιμοποιηθέντα μέτρα μας δίνουν άλλες πληροφορίες, πχ θρησκευτικού χαρακτήρα. (Ή, ότι θέλαν με τη χρήση του συγκεκριμένου μέτρου να βγάλουν συγκεκριμένη αριθμητική τιμή – πχ 1000.)
Μου αρέσει!Αρέσει σε 2 άτομα
Ιον. 12, 2020 @ 11:10:08
@Αναστασία, πάλι:
Όντως, οι δύο πύλες σημειώνανε την ανατολή καί τη δύση του Ήλιου κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Δεδομένα από Stellarium:
Ανατολή στις 21/12, στις 07:06′ καί στις 122 μοίρες δεξιοστρόφως από Βορράν.
Δύση στις 21/12, στις 16:14′ καί στις 237 μοίρες δεξιοστρόφως από Βορράν.
Απόκλιση στην ένδειξη μοιρών προσανατολισμού μνημείου στο Γκ. Έρθ: 11 μοίρες (καί στις δύο πύλες).
Απόκλιση στην ένδειξη μοιρών προσανατολισμού μνημείου στο τοπογραφικό που έστειλες: 5-6 μοίρες (καί στις δύο πύλες).
Αυτό είναι, πάντως, καί τίποτ’ άλλο: ανατολή καί δύση στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
Γιά να δώσετε στοιχεία τόπου στο Stellarium:
Συντεταγμένες Πύλης Λεόντων (από Γκ. Έρθ) : 40 00 36 βόρειο πλάτος, 34 36 36 ανατολικό μήκος.
Υψόμετρο: 1045 μέτρα (από εδώ – αναφέρεται στο διπλανό σημερινό Τουρκοχώρι, το Μπογάζκαλε.)
Η Πύλη των Σφιγγών στο Γκ. Έρθ έχει προσανατολισμό 176 μοίρες, ενώ στην πραγματικότητα είναι ντάγκα βορράς-νότος.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ιον. 12, 2020 @ 12:01:25
.
Να ευχαριστήσω με την σειρά μου και εγώ την Αναστασία, για τους συνδέσμους που μας έχει δώσει εδώ και παλαιότερα σχετικά με τον Μιλάνκοβιτς.
.
Όντως είναι καταφανές ότι πρόκειται για ανατολή και δύση του χειμερινού Ηλιοστασίου.
Τώρα βέβαια δεν μπορούμε να βασιστούμε απόλυτα στα στοιχεία που δίνουν τ’ αρχαιολογικά διαγράμματα και το Γκ.Έρθ, πάντα παίζουν αποκλίσεις, μόνο από στοιχεία δορυφόρων και στρατιωτικούς χάρτες μπορούμε να έχουμε ακρίβεια.
.
Τα διαγράμματα των αρχαιολόγων συνήθως δεν δίνουν απόλυτη κατεύθυνση – είναι σαν τα παλιά τοπογραφικά ..στο περίπου, άσε που πολλές φορές αντί για γεωγραφικά στοιχεία δίνουν μαγνητικά.
.
Εργολάβε ..αξίζει να ‘δείς τον νεότερο σύνδεσμο ..είναι μιά θεωρία κλόνισης του άξονα [[εδώ λόγω των παγετωνικών συσσωρεύσεων … εξετάζοντας συστοιχίες μεγαλιθικών και αξιοσημείωτων κατασκευών]].
.
Αναστασία .. θα ήταν ενδιαφέρον, εάν έχεις πρόσβαση στην βάση δεδομένων τους !!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ιον. 17, 2020 @ 22:55:40
Άργησα!
Καλησπέρα!
@ΕργΔημΕργ
@Παλαιός
χαίρομαι που μπόρεσα κι εγώ να προσφέρω κάτι 🙂
@ΕργΔημΕργ
θετικές επιστήμες δεν έχω σπουδάσει, αλλά ασχολούμαι σχεδόν 40 χρόνια με έρευνες, αναζητώντας απαντήσεις.
Στην Χαττούσα υπάρχει και το «Ιερό των Χετταίων βράχων» της Yazılıkaya
The Sun, the Moon, and the Stars as seen by Hittites and Luwians
Φωτογραφίες από τον ιστότοπο του Dr. Werner Robl (http://www.robl.de/pentagramm//pentagramm.html)
Πύλη των Λεόντων /Χαττούσα

Πύλη των Λεόντων/Μυκήνες

Σχετικά με των Μάγια, Αζτέκων και Ίνκας, ισχυρίζεται ο Mario Buildreps ότι είναι πολύ παλαιότεροι πολιτισμοί και το εξηγεί εδώ: https://mariobuildreps.com/wp-content/uploads/2018/06/On-the-Orientation-of-Latin-American-Pyramids-and-Temples-V2.pdf (815KB)
@Παλαιός
προσωπική πρόσβαση δεν έχω, αλλά είμαι μέλος σε διάφορους επιστημονικούς συλλόγους και γνωρίζω δύο γεωλόγους που έχουν ασχοληθεί με το πρόγραμμα.
Δεν το έχουν αγοράσει ακόμη, περιμένουν πρώτα το βιβλίο, το οποίο δυστυχώς δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί.
Αν υπάρξουν νέα θα επανέλθω!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ιον. 17, 2020 @ 23:05:27
«Εργαλεία» και ενδιαφέρουσες συνδέσεις:
Χάρτης εκλείψεων
https://www.timeanddate.com/eclipse/map/2020-june-21
Θέση διαφόρων τόπων με το ίδιο γεωγραφικό πλάτος
https://www.orte-auf.de/breitengrade
Γεωλογικός χάρτης
http://portal.onegeology.org/OnegeologyGlobal/
Για καλύτερη „οπτική“ σε υποθαλάσσιες έρευνες:
Αναζήτηση υποθαλάσσιων χαρακτηριστικών
https://www.ngdc.noaa.gov/gazetteer/
Ευρωπαϊκός Άτλας των Θαλασσών
https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/atlas/maritime_atlas/help_el.html#create
π.χ. Herodotus Seamount/Herodotus Sill
https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/atlas/maritime_atlas/#lang=EN;p=w;bkgd=5;theme=7:0.75,9:0.75,18:0.75,106:0.75,107:0.86;c=2248588.925806813,3971519.3513360173;z=11
A Key to Ancient Greece (Ένα κλειδί για την αρχαία Ελλάδα )
https://www.theosociety.org/pasadena/sunrise/49-99-0/me-sbd2.htm
Μια ρωσικη θεωρία για τα ενεργειακά πλέγματα
Ένα ενδιαφέρον άρθρο απο το 1981 με τίτλο «In the Crystal Rays of the Earth» („Στις κρυσταλλικές ακτίνες της Γης”),
με βάση την πολυετή έρευνα των Valery Makarov, Vyacheslav Morozov και Nikolay Goncharov. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το γήινο πλέγμα βασίζεται στις εκπομπές ενός κεντρικού κρυσταλλικού πυρήνα.
A Russian Theory of the Energy Grids
http://www.spiritofmaat.com/archive/nov2/thegrids.htm
το βιβλίο τους „Είναι η γη ένας μεγάλος κρύσταλλος;” θα το βρείτε
στα Γερμανικά εδώ:
http://www.robl.de/pentagramm/idse/idse-deutsch.pdf (5,6MB)
στα Ρωσικά εδώ:
http://www.geokniga.org/books/15843 είναι σε μορφή „djvu“ (19.78Μ)
Μπορείτε να το μετατρέψετε σε PDF (67,7MB) μέσω αυτού του συνδέσμου: https://djvu2pdf.com/
το μυστηριώδες δίκτυο της υδρόγειας σφαίρας (στα Γερμανικά)
http://www.robl.de/pentagramm/idse/sputnik1974.pdf (1,1MB)
Φωτογραφίες
Πόλεις, κωμοπόλεις και φρούρια σε σχήμα αστεριού …
https://www.stolenhistory.org/threads/star-shaped-cities-towns-and-forts-as-evidence-of-the-unified-world-of-the-recent-past.39/
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ιον. 18, 2020 @ 10:19:07
.
Αναστασία είσαι ..θησαυρός !!
.
…πολλές ευχαριστίες !!
.
Δεν μένει παρά να βρούμε χρόνο να ενδιατρίψουμε σ’ όλα αυτά που παραθέτεις !!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ιον. 18, 2020 @ 10:27:33
@Αναστασία:
Προσυπογράφω κι εγώ τις ευχαριστίες του Παλαιού!
Τώρα, όσον αφορά τις πόρτες με τριανταεξάρι άνοιγμα… έ, ναί! Καί στην Τίρυνθα, νομίζω ολόκληρο τεχνητό τούννελ.
Υπάρχει ακόμη μία τέτοια πύλη στην Τουλούμ, πόλη των Μάγιας, που ο Φρέντερικ Κάθεργουντ τη ζωγράφισε λάθος (σε μιά κατά τ’ άλλα υπέροχη λιοθογραφία – όπως όλες τους) με άνοιγμα 30 μοιρών.
Δυστυχώς, δεν μπόρεσα (με σύντομο ψάξιμο, βέβαια) να βρώ φωτό ούτε της πύλης, ούτε της λιθογραφίας.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!