(προηγούμενο)

 

ννοείται πως, η πολυπλοκότητα του μαθηματικού μας μοντέλου μπορεί ν’ ανέβει ακόμη περισσότερο.

Όπως σωστά επεσήμαναν κάποιοι από τους σχολιαστές, μπορούμε να εισάγουμε ως παραμέτρους πχ την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος (διότι μέχρι στιγμής υποθέσαμε πιθανότητα 100% -δηλαδή βεβαιότητα- να μεταφερθεί η μόλυνση σε υγιές άτομο), ή την ηλικία του, ή το ιατρικό του ιστορικό, ή ενδεχομένως άλλες παραμέτρους (πχ ελλιπές σωματικό βάρος), που δημιουργούν “προδιάθεση” προς ασθένεια. Κτλ κτλ κτλ.

Φυσικά, όλη αυτή η σαλάτα παραμέτρων κάνει τα Μαθηματικά μας εξαιρετικά πολύπλοκα, καί ανθρωπίνως (σχεδόν) αδύνατον να επιλυθούν. Βέβαια, υπάρχει καί η πολύ απλούστερη λύση του να συλλέγουμε δεδομένα “πραγματικού χρόνου”, καί να συγκρίνουμε την προκύπτουσα καμπύλη με καμπύλες περιπτώσεων αρχείου. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, με τον Κοβίντ-19 αυτή η λύση είναι ανεφάρμοστη.

Γιατί;

Απλούστατα, επειδή δεν υπάρχει (ακόμη σήμερα) αποκλειστικό τέστ γιά την αφεντιά του. Άρα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιός είναι ασθενής απ’ αυτόν (ή καί απ’ αυτόν), καί ποιός όχι.

 

Τα παραπάνω, τα έγραψα, όχι γιά να φτιάξω εγώ το μαθηματικό μοντέλο μεταδόσεως του Κοβίντ-19, αλλά γιά να δείξω στους μή-γνώστες το πώς σκεπτόμαστε, όταν προσομοιώνουμε την πραγματικότητα στον υπολογιστή. (Μπάς καί καταλάβουμε την κρυμμένη μαθηματική αιτιολόγηση των φαινομένων.) Πάντα ξεκινάμε από κάτι απλό, καί στην πορεία προσθέτουμε παραμέτρους· καί μετά από κάθε πρόσθεση, συγκρίνουμε με τα πραγματικά δεδομένα.

Επίσης, ήθελα να δείξω πως δεν είναι όλα τα εργαλεία μας Μαθηματικά λυκειακού επιπέδου. Υπάρχουν καί παραπάνω επίπεδα δυσκολίας!  🙂

Η μέθοδος αυτή, βέβαια, δεν εφαρμόζεται μονάχα σε μελέτη εξαπλώσεως ασθενειών, αλλά σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους.

Όμως, ήθελα να δείξω καί κάτι ακόμη – αμέσως παρακάτω.

 

γ. Απόκρυψη καί αλλοίωση επιστημονικών δεδομένων

Η φάση αυτή, με τα μαθηματικά μοντέλα εξαπλώσεως του Κοβίντ-19, έχει καί μιά πλευρά που άγγιξε άμεσα το παρόν ιστολόγιο:

Φίλος μας καλός, διατελών εν μετρίαι συγχύσει, πήρε τηλέφωνο την Γραμματέψ μας, καί της είπε πως έμαθε ότι κάποιοι επιστήμονοι, λέει, δείξαν στο Παρλιακούλι ένα μαθηματικό μοντέλο γιά την εξάπλωση του Κοβίντ-19, καί το κατατρόμαξαν το Παρλιακούλι. Όθεν, τα μέτρα που έλαβε είναι απολύτως σωστά· διότι αλλοιώς (αν δεν λάβαινε μέτρα ο -κατά Παλαιόν- «κουκλοχαιρετάκιας»), αλοίμονό μας!

Κατ’ αρχήν, να συστήσω στον φίλο μας ψυχραιμία!

Κατά δεύτερον… Αλήθεια, ποιές είν’ αυτές οι σοφές κεφαλές; ονοματεπώνυμο δεν έχουν;

Κατά τρίτον… Αλήθεια, τί νομίζουν ότι κάνουν μ’ αυτά τα κρυψινοΐστικα;

 

Η απάντησή μου σ’ όλ’ αυτά είναι η εξής:

Δεν ξέρω ποιοί είναι οι συγκεκριμένοι λεβέντες, ούτε με νοιάζει να μάθω. Όπως δεν με νοιάζει ούτε το τί δείξαν στο χαζό καί το τρόμαξαν.

Ξέρω, όμως, ότι το κατεστημένο, όταν του τελειώνουν τα πυρομαχικά σ’ ένα όπλο, καταφεύγει σ’ ένα άλλο. Εδώ, του τελείωσαν οι αρδ, του τελείωσε κι ο θλιβερός ιεροψάλτης “ειδικός” (που άλλα έλεγε δυό μήνες πρίν, άλλα λέει τώρα – είπαμε, ΟΥΔΕΙΣ είναι υπεράνω κριτικής, ειδικά όταν εκστομίζει μαλακίες δημοσίως), οπότε καταφεύγει σε έτερο μέσον, ίδιου επιπέδου με τον φόβο καί τα φαντάσματα: τη διασπορά φημών.

Πιθανώτατα, λοιπόν, αυτοί οι λεβέντες, που τρόμαξαν το χαζό, να είναι πρόσωπα εντελώς ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ.

Αν όχι, ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΩ ΔΗΜΟΣΙΩΣ να δώσουν στη δημοσιότητα το μαθηματικό τους μοντέλο, καί να μας εξηγήσουν ημών των κοινών θνητών πώς το φτιάξανε. Με υποθέσεις, ή με πραγματικά δεδομένα;

Κι αν με τα τελευταία, πού τα βρήκαν; Τη στιγμή που: (α) η Κίνα δεν μιλούσε καί δεν μιλάει, καί (β) εδώ στη Δύση δεν υπάρχει ακόμη τέστ ειδικά γιά τον Κοβίντ-19, με αποτέλεσμα 100% σίγουρο.

Τί να τους κάνω; Να ξεκαβαλλήσουν το καλάμι! Δεν είναι οι μόνοι, που γνωρίζουν Μαθηματικά υψηλού επιπέδου!

Εάν απευθύνω δημόσιο κάλεσμα προς όσους τίμησαν τα χρόνια τους στα θρανία, εάν απλά μαζευτούμε δέκα άτομα από κάθε ειδικότητα των θετικών επιστημών καί των πολυτεχνείων, τότε σχηματίζεται ένας μικρός στρατός, ικανός να κονιορτοποιήσει κάθε ψεύτη καί κάθε ημιμαθή! Όμως, είμαι αρκετά ικανός κι από μόνος μου, ώστε να βάλω στη θέση του τον όποιο παπάρα.

Λοιπόν;

Προκαλώ καί περιμένω!

 

Ο (υποτιθέμενος) αλγόριθμος-μπαμπούλας αυτωνών, θυμίζει μιά άλλη παρεμφερή περίπτωση: τον αλγόριθμο επιλογής σπουδαστών γιά το “Ανοιχτό Πανεπιστήμιο”, το οποίο ούτ’ αυτό τον έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τον δικό του!

Σιγά, ρέ λεβέντες κι εσείς!… Σιγά!… Δεν είναι όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι παρακατιανοί σας, ξέρετε! Μερικοί ξέρουμε εξ ίσου καλά, αν όχι καλύτερα Μαθηματικά από εσάς! Μερικοί, δέ, από μας, όταν εσείς πηγαίνατε, εμείς ερχόμασταν!

Λοιπόν, ξέρετε ποιός είναι ο περίφημος αλγόριθμος επιλογής σπουδαστών του “Α” Π, που τον κρατάει κρυφό; ο εξής:

 

i = 0

do while i_total – i > 0

  i = i + 1

  if “υποψήφιος_φοιτητής(i)” = ”κομματόσκυλο”

    then “σπουδάζει” = true;

    else “σπουδάζει” = false; print “Πάρ’ τ’ αρχίδια μας!”;

  endif

enddo

 

Αυτός ακριβώς!  🙂  (Καί προβλέπω το συγκεκριμένο reverse engineering να γίνεται …viral! Καρα-lol!!!)

 

Η απόκρυψη καί η αλλοίωση επιστημονικών δεδομένων (προκειμένου να εξυπηρετηθούν διάφορες σκοπιμότητες) είναι μεγάλη πληγή στις επιστήμες. Εννοείται πως δεν είναι κάτι το καινοφανές.

Θες από προσωπική αντιζηλία του ενός επιστήμονα προς τον άλλον, θες από πολιτικές σκοπιμότητες, θες από ιδεολογικές σκοπιμότητες (άλλως: “πολιτική ορθότητα”), στις επιστήμες γινόταν καί γίνεται ο κακός χαμός. Καί, τελικώς, ενδέχεται να επικρατούν τελείως εσφαλμένες απόψεις, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου δημιουργούν τον δικό τους “μύθο”.

Μονάχα τους “δικούς μου” (τους φυσικούς) να πιάσω, πρέπει να βάλει κανείς μανταλάκι στη μύτη του, να μην τον πάρ’ η μπόχα! Τί “σοφός” ο Αϊνστάϊν, τί “ο αιθέρας δεν υπάρχει”, τί “το πείραμα Μάϊκλσον-Μόρλυ έδειξε αρνητικό αποτέλεσμα” (μονάχα στα όνειρά σας, μαλάκες!), τί έτσι, τί αλλοιώς… Άσε!…

Παρεμπιπτόντως, οι “συνομωσιολόγοι” που σκαλίζουν το Σέρν, κοιτάζουν προς τη λάθος μεριά· ναί, παίζει άγρια συνομωσία εκεί, αλλά όχι γιά διάνοιξη μαύρης τρύπας στον χωροχρόνο, κτλ παρόμοια που λέγονται. Αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν παίζουν αυτά.

[ ‘Ντάξ’… τα ψιλοσκαλίσανε κι αυτά, αλλά όχι με τον τρόπο που υποθέσατε – σηκώνοντας την ενέργεια σε υψηλό επίπεδο, κτλ. Καί δεν είχαν αποτέλεσμα, δεν μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα· κυρίως, διότι οι λεβέντες αυτοί δεν έχουν τις γνώσεις της Φυσικής που απαιτείται γιά τέτοιες δουλειές, κι ούτε θα τις βρουν σύντομα. ]

Εκείνο που όντως λαμβάνει χώραν -συνομωσιολογικώς πως-, είναι πως οι μπούρδες γιά το “σωματίδιο του Θεού” φιλοδοξούν ν’ αποτελέσουν το δήθεν επιστημονικό υπόβαθρο της σχεδιαζόμενης “Πανθρησκείας”.

[ Ώστε να μην αντιδράει στην “Πανθρησκεία” ο τυχών αμφιβάλλων τζαναμπέτης Παλαιός, ή Μάρκο ντέ Σάντ· δεν πρόκειται γιά μαλακίες, παναπεί, αφού αυτά τα λέει κι η επιστήμη μαθές!

Το πιάσατε, τώρα, το υπονοούμενο; ]

Κι εφ’ όσον σας το λέω εγώ αυτό, να μ’ ακούτε!  🙂  Έτσι έχουν τα πράγματα εις τας Ελβετίας.

 

Την αλλοίωση στοιχείων την αναφέρω, διότι δεν είναι κάτι με μονάχα θεωρητικό ενδιαφέρον· βλέπετε, εμάς τους Έλληνες μας έκαψε τη γούνα προσφάτως, διότι από αλλοίωση στοιχείων διογκώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού μας, κι αμέσως μετά μας κουβαλήθηκαν ΔΝΤ, Τρόϊκα, μνημόνια.

Μας ζεμάτισε πανεθνικώς αυτή η βρωμιά!… Εκτός κι αν έχετε μνήμη χρυσόψαρου.

Ως συμπέρασμα, μήν θεωρείτε τίποτε το επιστημονικό ως δεδομένο. (…Αν δεν μπορείτε να το ελέγξετε.) Ούτε κάν την ειλικρίνεια των “ειδικών”. Προ παντός αυτήν!!! Τα πάντα πρέπει να περνάνε τη δοκιμασία της πραγματικότητας.

Όσο γιά μένα,

ΠΡΟΚΑΛΩ,

καί περιμένω!

 

…Αν και προβλέπω φυγομαχία, τελικώς! (Σιγά μην καταδεχτούν κάποιον Διαδικτυακόν ασήμαντον!)

Δέ βαρυέσαι· θα πάρω ως λάφυρα μερικά πτυχία, γιά νά ‘χω να σκουπίζω τον κώλο μου, σε περίπτωση που το κωλόχαρτο θα βρίσκεται μονάχα στη μαύρη αγορά.

 

δ. Ποιός είναι ποιός

Τα προηγούμενα μας φέρνουν στο αμείλικτο ερώτημα:

Τί είδους άνθρωποι είν’ αυτοί, που θα ξεπουλήσουν την επιστημονική αλήθεια γιά προσωπικά οφέλη;

Η απάντηση είναι εύκολη, καί θα έπρεπε να την έχουμε πρόχειρη.

 • Διάφοροι εμπαθείς, που πατάνε επί πτωμάτων.
 • Διάφοροι χαζοβιόληδες (ως ο ιεροψάλτης), που δεν ακούν τη σοφή παροιμία να μήν ανακατεύονται με τα πίττουρα.
 • Καί, φυσικά, οι …λατρεμένοι του παρόντος ιστολογίου καί πανταχού παρόντες ποδίτσες!!!

(Λες κι ένας προσκεκλημένος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ θα έπαιρνε γιά συμβούλους εμένα κι εσένα!)

Τί λέγαμε, μωρέ, γιά το επιστημονικό κατεστημένο; δεν θυμάστε, που λέγαμε πως αν δεν είσαι “δικός τους”, δεν προχωράς; Καί ποιός σας είπε ότι οι ποδίτσες θ’ αφήνανε χωρίς λουρί καί φίμωτρο το οικοδόμημα της επιστήμης; Έ;

Λοιπόν; Τί λέτε τώρα πως είναι όλοι αυτοί οι “ειδικοί” μυστικοσύμβουλοι του Παρλιακού γιά το θέμα του Κοβίντ-19; Ποιά ιδιότητα φέρουν, εκτός της επιστημονικής;

Νομίζω με απογοητεύετε λιγάκι… Την απάντηση θά ‘πρεπε να την ξέρετε απ’ την αρχή. Όθεν, ποιά σημασία να δώσουμε στα λεγόμενά τους;…

…Που μου κάθεστε συλλογισμένοι-ες καί μου τρομάζετε;

 

Αν, ύστερα από τόση ανάλυση, επιμένετε ακόμη πως το Παρλιακούλι καί το επιτελείο του γνώριζαν την επιστημονική αλήθεια κι έπραξαν το σωστό (με τα μέτρα περιορισμού, τα capital controls, το θάψιμο της οικονομικής ζωής, κτλ), τότε περαστικά σας!

Καί δεν εννοώ από τον Κοβίντ-19.

 

ΤΕΛΟΣ

 

Υγ 1: Στο μεταξύ, ο λαθρεποικισμός καλά κρατεί.

(«- Γιατί, ρέ Εργοδότη; Περίμενες πως θα σταματούσε, με τα γκουβέρνα που επιμένει να ψηφίζει αυτός ο λαός;»

Όχι, ρέ παίδες! Δεν το περίμενα καί δεν το περιμένω. Γιά τόσο ηλίθιον μ’ έχετε; )

 

Υγ 2: Να σας θυμίσω το πώς βγήκε το Παρλιακούλι αρχηγός κόμματος – καί συνεπακόλουθα πρωθυπουργός της ταλαίπωρης Πατρίδας μας;

 • Με διαδικασία ψηφοφορίας από τα μέλη του κόμματος.

(Που δεν προβλέπεται από το καταστατικό. Έτσι την πάτησε καί η δρακουλοκόρη από τον Σαμαρά.)

 • Με εντελώς χύμα διαδικασία, που όποιος έβλεπε φώς, έμπαινε καί ψήφιζε (ακόμη καί πασόκος νά ‘ταν, που λέει ο λόγος) – με παράβολο λίγα ευρώ.

(Τη στιγμή που, ακόμη καί σε απλούς συλλόγους, περνάει ένας χρόνος γιά να γίνει κανείς τακτικό μέλος καί να ψηφίζει. Μέχρι τότε, είναι δόκιμο μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου. Σκέψου, τώρα, μυαλό πού ‘χουν τα …Στρουμφάκια, που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν την Ελλάδα!… Να μην ξέρουν ούτε πώς διοικείται ένας σύλλογος!!!)

 • Καί με υποστήριξη από το Αδωνάϊ, που στον δεύτερο γύρο του έδωσε πακέτο τις δικές του ψήφους.

(Όχι, δεν υπήρξε συναλλαγή στο παρασκήνιο, καί δη με χρηματικά ανταλλάγματα! Αποκαλέστε με αφελή, αλλά δεν δέχομαι πως έγιναν τέτοια πράγματα! Τα απορρίπτω κατηγορηματικώς! Καρα-lol!!!)

Μόνο ένα έχω να πω στους -προσβλέποντες σε ρουσφέτια- κουτοπόνηρους, που πήγαν καί στήθηκαν στην ουρά καί ψήφισαν:

 

ΚΑΚΟ ΨΟΦΟ!!!

 

Υγ 3: Το αρθράκι μου, ως ελάχιστη συνεισφορά στους Ημίθεους του 1821!

Μπας καί κατανικήσουμε τον φόβο, που μας φόρεσαν καπέλλο το Παρλιακούλι καί οι συν αυτώι! (Καί οι υπεράνω του.)

Διότι:

Όσοι το χάλκεον χέρι

βαρύ του φόβου αισθάνονται,

ζυγόν δουλείας ας έχωσι.

Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.