Στον Κουπάκια τον μοναδικό!
Αφιερώνεται όλο το άρθρο.

ά ‘χεις φάει (και νά ‘χεις πιεί), λέει, καλά, νά ‘ναι τα μικρά στον παιδικό σταθμό, νά ‘ναι η σύζυγος έξω γιά ψώνια, και μετά γιά καφέ με μιά φίλη της, κι εσύ να την έχεις ξαπλάρει (ολομόναχος και άνετος) να χωνέψεις, σα γάτος που κατάπιε ολόκληρο τηγάνι με κεφτέδες!…

Κι αντί γιά τίποτε γκόμενες (με το συμπάθειο) σε τροπικές παραλίες, και δη άνευ μαγιών, να βλέπεις, λέει, αυτό εδώ:Συγχωρήστε τη ζωγραφική μου (αν)ικανότητα, αλλά ναί! Πρόκειται γιά έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης – και μάλιστα, λίαν προσεχή!

(Σημείωση: το γνωρίζω ότι το νησί λέγεται αρχαιόθεν «Στρογγύλη» και «Θήρα», αλλά επιμένω στο συγκεκριμένο όνομα – κι έχω σοβαρώτατο λόγο. Θα δείτε παρακάτω.)

Και νά ‘ταν μόνο αυτό… Πακέτο μού ‘ρθαν οι πληροφορίες! Πρόκειται γιά έκρηξη που θα συμβεί κάποια μέρα από μέσα Οκτωβρίου έως τέλος Δεκεμβρίου 2012, πρωΐ, αξημέρωτα, ενώ πάνω απ’ το νησί θα μαίνεται θύελλα με μαύρα σύννεφα βροχής… Εξ ών και η ζωγραφική απόπειρα.

Αλλά ένας Εργοδότης Δημοσίων Έργων ποτέ δεν θα καθότανε στ’ αυγά του! Με ξέρετε, δά! Οπότε, έπρεπε να επαληθεύσω στην πράξη αυτές τις πληροφορίες.

Πώς;

Με τους τρόπους που ξέρω.

Η πρώτη σκέψη που έκανα, ήταν… Επειδή αυτή δεν (θα) είναι η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, να κοιτάξω τις χρονολογίες απ’ τις παρελθούσες εκρήξεις. Και, ψάχνοντας τις χρονολογίες, μήπως βρω κάποιον κρυμμένο «νόμο», που να προβλέπει και τις επόμενες.
Εδώ επεμβαίνει η συμβατική επιστήμη, και κλωτσάει αγρίως (σα μουλάρα που είναι) : μου λέει πως δεν έχουν σχέση δύο χρονικώς απέχοντα γεγονότα! Πχ, το ότι στη ρουλέττα ήρθε κόκκινο επί τέσσερεις (ή και εκατόν τέσσερεις) συνεχείς φορές, ουδόλως σημαίνει ότι την επόμενη φορά θα έρθει αναγκαστικά μαύρο.
Αυτά λένε τα Μαθηματικά (και συγκεκριμένα ο κλάδος των Πιθανοτήτων και της Στατιστικής), αλλά τα ίδια λένε και όλες οι άλλες «θετικές» επιστήμες – Φυσική, Γεωλογία, και λοιπές: τα διάφορα φαινόμενα, εάν ξεκινάνε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, δεν έχουν εξάρτηση μεταξύ τους. Πχ τα ηφαίστεια, περί ών ο λόγος, εκρήγνυνται όποτε γουστάρουν αυτά, και όχι όποτε τα υποχρεώνει κάποια χρονική ακολουθία.

Σ’ αυτό το σημείο, όμως, χαμογέλασα χαιρέκακα! Πρώτον, όλοι όσοι παίζουν αριθμητικά παιχνίδια (ρουλέττα, Τζόκερ, κτλ κτλ), πάντα κοιτάζουν ποιοί αριθμοί καθυστερούν στις εμφανίσεις, και τους παίζουν πρώτους-πρώτους! Άλλως τε, και τα βιβλία των Πιθανοτήτων λένε ότι σε άπειρο μήκος χρόνου όλοι οι αριθμοί έχουν ίσες πιθανότητες να εμφανιστούν. (Ναι, αλλά στην εισαγωγή μας λένε ότι ο χρόνος δεν παίζει ρόλο!…)
Δεύτερον…

…Το ηφαίστειο της Σαντορίνης, συγκεκριμένα, λέγεται πως οφείλει την ύπαρξή του στο ότι η Αφρικανική «πλάκα» πιέζει την Ευρασιατική – και άρα, το υλικό που παρα-πιέζεται, πετάγεται επάνω, προς την επιφάνεια της Γης, διότι εκεί βρίσκει διέξοδο. Σα σπυράκι της εφηβείας, που το ζουλάς!

Όμως, προσέξτε: η Αφρικανική «πλάκα» πιέζει κάθε μέρα την Ευρασιατική!… Δεν υπάρχει, δηλαδή, περίπτωση, να πει: «- Με συγχωρείτε, κυρία συνάδελφος, που σας πιέζω, σήμερα θα κάνω πίσω!» Η Αράπω πατάει τον κάλο της Ελλ’νίδας κάθε μέρα!

Αλλά το ηφαίστειο δεν σκάζει κάθε μέρα!

Εδώ έχουμε τυπικό παράδειγμα «μισής» επιστημονικής εξήγησης. (Πχ όπως το ότι τα σύννεφα βροχής κουβαλάνε θετικά φορτία, αλλά παρ’ όλ’ αυτά παραμένουν ενωμένα… τη στιγμή που και τα παιδάκια του Γυμνασίου ξέρουν πως: «τα ομώνυμα απωθούνται».) Άρα, όπως καταλαβαίνετε, μπήκα στον πειρασμό ν’ αγνοήσω επιδεικτικά τα διδάγματα της συμβατικής επιστήμης, και να την ψάξω τη δουλειά μόνος μου.
(Βέβαια, θα μου πουν οι συμβατικοί ότι δεν μαζεύεται τόσο πολύ μάγμα κάθε μέρα. Όταν μαζευτεί πολύ, τότε και μόνον τότε ζουλιέται προς τα πάνω – με καταστροφικές συνέπειες. Απάντηση δική μου: Γιατί; Πώς το ξέρετε; Του κάνατε ογκομέτρηση; Μεταξύ μας, τώρα… Ρίξατε άδεια, να πιάσετε γεμάτα. Απλά μιά υπόθεση κάνατε, κι όποιον πάρ’ ο Χάρος!)

Τέλος πάντων, η καλύτερη πηγή (που βρήκα με λίγο ψάξιμο) γιά να δούμε τις χρονολογίες είναι μία υποσελίδα του Γεωλογικού Τμήματος του ΑηΔημήτρειου… έεεε…. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου! Απ’ αυτήν, βλέπουμε ότι οι εκρήξεις έλαβαν χώραν τις εξής χρονολογίες:

  • 197 πΧ
  • 46-47 μΧ πλέον (όπως όλες οι εφ’ εξής χρονολογίες)
  • 726
  • 1570-1573
  • 1707-1711
  • 1866-1870
  • 1925-1928
  • 1939-1941
  • 1950 (Ιανουάριος)

Συν η «μινωϊκή» έκρηξη (500 χρόνια μετά τον Μίνωα! 🙂 ). Αυτή έχει χρονολογηθεί ασαφώς (ο άνθρακας-14 δεν είναι και ό,τι καλύτερο ως μέθοδος), στο διάστημα από το 1613 πΧ έως το 1660 πΧ.
Πρόσφατες μελέτες σε απανθρακωμένο κομμάτι από ξύλο ελιάς (που βρέθηκε μερικά χρόνια πριν στο νησί, μέσα στα στρώματα λάβας), στένεψαν τη χρονολόγηση σε κάπου το 1620 με 1630 πΧ, με πιθανώτερη ημερομηνία το 1627 πΧ.

Κατά ΕργΔημΕργ, πάντως, η πιθανώτερη ημερομηνία είναι το 1624 πΧ – και θα δείτε στην πορεία το γιατί.

Ναι! Βρήκα πάαααρα πολλά πράγματα ψάχνοντας!… Νά ‘ταν μόνον αυτό…

Έχουμε υπεραρκετό υλικό ν’ αρχίσουμε. Προσδεθείτε, λοιπόν, και μη καπνίζετε! (Αφήστε τα ηφαίστεια να …καπνίζουν!) Απογειωνόμαστε!

Advertisements