φτασε, λοιπον, η στιγμη, που στην όλη εικόνα θα προστεθει και η Σελήνη. Πώς; Μα, με τις κινήσεις της! Κάποιες στιγμες, λόγωι της τροχιας της και των κινήσεων που κάνει, περνάει ακριβως πάνω απο τα έξι υπερδιαστατικα σημεία της Γης (δηλ. τα οκτω πλην πόλων), και κατα κάποιο τρόπο προσθέτει επάνω τους ενέργεια στην ήδη υπάρχουσα.

Ας ξεκινήσουμε απο το θαυμάσιο άρθρο της Γουϊκιπήντια για τη Σελήνη, όπου περίπου στη μέση και δεξια θα δείτε και ένα γράφημα για τη σχέση του επιπέδου της τροχιας της με τη Γη. Ωστόσο, το σχήμα αυτο δεν τα λέει όλα! Οπότε, αν και προ καιρου σας είχα ρωτήσει τί καταλαβαίνετε απ’ αυτο, θα αναλύσουμε όλα τα στοιχεία εδω παρακάτω.

Να συμπαθάτε μόνο την αρκετα κακη ποιότητα του σχήματος! Τα γράμματα σχεδον δεν διαβάζονται, αλλα όταν τελειώνω ένα σκίτσο και διαπιστώνω πως κάτι δεν έφτιαξα σωστα, είναι πολυ δύσκολο να ξαναρχίσω! (Μου λείπει χρόνος, τά ‘παμε.)

10-8-2010: Διορθώθηκε λιγάκι!

Το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνουμε, είναι πως η Σελήνη, μέσα σ’ έναν μήνα (ίσον η διάρκεια περιστροφης της γύρω απ’ τη Γη), θα βρεθει ακριβως επάνω στην κατακόρυφο των τόπων απο γεωγραφικο πλάτος 23 μοίρες 44′ συν 5 μοίρες και 14′ νότια, ήτοι 28 μοίρες και 58′ νότια, μέχρι γεωγραφικο πλάτος 28 μοίρες 58′ βόρειααφου στο μεταξυ διασχίσει όλα τα ανάμεσα.
Πριν συνεχίσουμε, θυμηθείτε πως σας είχα ξαναεπιστήσει την προσοχη και γι’ αυτο το νούμερο… Ακριβως στην προηγούμενη συνέχεια του παρόντος! Καταλάβατε τώρα το γιατί τα διαστημικα λεωφορεία πετάνε σε «τυπικη» τροχια με κλίση 28.5 μοίρες ως προς τον ισημερινο της Γης, που γράφει και το βιβλίο; Διότι βρίσκονται ακριβως επάνω στην κατακόρυφο του κάθε τόπου, η οποία κατακόρυφος συναντάει τη Σελήνη! Και η (έστω και ελάχιστη) βαρύτητα της Σελήνης τραβάει κάπως το διαστημόπλοιο προς τα πάνω, άρα του κάνει κάποια οικονομία στα καύσιμα! Αρκετα έξυπνο απο πλευρας εντζινήαρινγκ! 🙂

Ωστόσο, αυτο το γεγονος δείχνει επίσης ότι «αυτοι» την έχουν ψάξει τη δουλεια (με τη Σελήνη) ως το «μή-παρέκει»… Πράγμα που επιβεβαιώνει και αυτο εδω το βιβλίο:

…που σας το είχα παρουσιάσει και παλιότερα. Έ, λοιπον, στο εμπρος εσώφυλλο, ο συγγραφέας χαίρεται τα μάλα, που προέβλεψε ότι μία συγκεκριμένη έκλειψη Σελήνης θα ήταν μερικη και όχι ολικη, όπως αντίθετα είχε προβλέψει το Αστεροσκοπείο του Ναυτικου των ηπαπάρα! (Ο σύνδεσμος σωστα παραπέμπει στο Αστεροσκοπείο, άσχετο αν η ταμπέλα του συγκεκριμένου ιστότοπου γράφει πλέον «Πόρταλ Ωκεανογραφίας»! Πάρτε και σχετικο σύνδεσμο απ’ τη Γουϊκιπήντια, κυρίως για ιστορικα στοιχεία.)

Βρε, το Ναυτικο! Είδες το Ναυτικο;;;;!!! 🙂

Όταν πρωτοδιάβασα το ανωτέρω βιβλίο, ουδόλως κατάλαβα τί ζόρι τραβάνε στα τέλη του εικοστου αιώνα οι νάπται των ηπαπάρα να μελετάνε τις κινήσεις της Σελήνης! Αφου πλέον μέχρι και η θέση του ναυτίλου έχει καταργηθει, και τα πάντα γίνονται εντελως αυτόματα, με βοήθεια απο ραδιοφάρους, δορυφόρους, ηλεκτρονικους υπολογιστες μ’ ενσωματωμένους χάρτες, κτλ κτλ. Τα καράβια πλέον πάνε με τον αυτόματο πιλότο! (Εκτος αν οι καπεταναίοι βλέπουν ποδόσφαιρο, οπότε τρακάρουν με ξέρες έξω απ’ την Πάρο, ας πούμε – με τραγικα αποτελέσματα.)

Σήμερα, όμως, γνωρίζω…

Έτσι, ενω η Σελήνη διαγράφει έναν κύκλο γύρω απ’ τη Γη μέσα σ’ έναν μήνα, ταυτόχρονα κινείται και η Γη γύρω απ’ τον εαυτο της, άρα υπάρχει σοβαρη πιθανότητα η κάθετος απο ένα υπερδιαστατικο σημείο να συναντήσει τη Σελήνη.
Στο κινούμενο σχηματάκι που σας έφτιαξα, τονίζω αυτο το γεγονος καθυστερώντας επίτηδες τα frames της 12ης ημέρας, ώστε να το δείτε καθαρα:


10-8-2010: Το λύσαμε κι αυτο το πρόβλημα! Κάντε κλίκ επάνω στην εικόνα (άμα θέλετε και σε ξεχωριστη tab), να δείτε το κινούμενο .gif. (Ας είναι καλα η WordPress
, όπου είχα την πρόνοια να κρατήσω χώρο για μπλόγκι.)

Το κινούμενο γράφημα απεικονίζει τον μισο σεληνιακο μήνα – και, φυσικα, ούτε ο μήνας είναι ακριβως 28 ημέρες, ούτε η περιστροφη της Γης ακριβως 24 ώρες. Άρα, για να προβλέψεις ακριβως το πότε η κάθετος απο υπερδιαστατικο σημείο θα συναντήσει τη Σελήνη, πρέπει να φτιάξεις ένα πρόγραμμα Ουράνιας Μηχανικης με τ’ ακριβη δεδομένα.
Τέλος πάντων, εμεις εδω τη δουλεια μας την κάνουμε!

Το «κακο», όμως, τώρα, είναι πως το επίπεδο περιφορας της Σελήνης «παίζει» σαν ένα νόμισμα που πέφτει! Για να το καταλάβετε καλα αυτο, πάρτε κι ένα βιντεάκι μ’ ένα ευρω που πέφτει απο κάθετη περιστροφη! (Να θυμάστε και πώς είναι το ευρω, διότι σε λίγο θα γίνουμε μπατίρηδες! 🙂 )
Πάλι συγχωρήστε μου την ποιότητα της εικόνας, διότι είναι απ’ το κινητο μου.

10-8-2010: Εντάξει με το πρόβλημα! Το λύσαμε! Και το νέο βίντεο είναι απο βιντεοκάμερα.

Η περιστροφη του επιπέδου της σεληνιακης τροχιας κρατάει κάπου 19 χρόνια και ονομάζεται «μετωνικος κύκλος», απο το όνομα του αρχαίου αστρονόμου Μέτωνα, που τον ανακάλυψε. Σας έχω ξαναπει ότι στην Αστρολογία αυτος συνδέεται ευθέως με το κάρμα, και ότι οι δύο τομες του επιπέδου σεληνιακης περιφορας με την εκλειπτικη («βόρειος δεσμος» και «νότιος δεσμος») ακολουθουν κι αυτες τον 19ετη αυτον κύκλο.
Για να κάνουμε μία μικρη παρένθεση, και το επίπεδο περιφορας της Γης (γύρω απ’ τον Ήλιο) εκτελει αυτη την «χούλα-χούπ» κίνηση!… μονάχα λιγάκι πιο αργα: κάθε 41,000 (σαρανταμία χιλιάδες) χρόνια περίπου! 🙂

Δηλαδη, ύστερα απο ενιάμιση χρόνια περίπου (μισος μετωνικος κύκλος), η Σελήνη θα περνάει απ’ τις κατακορύφους των τόπων απο γεωγραφικο πλάτος 23 μοίρες 44′ νότιο μείον 5 μοίρες 14′, ήτοι 18 μοίρες 30′ νότιο, μέχρι 18 μοίρες 30′ βόρειο – διασχίζοντας όλα τα απ’ ανάμεσα. Κάπως έτσι:

Οπότε, οι τόποι των οποίων η κάθετος συναντάει τη Σελήνη (κάποιες στιγμες του 24ώρου και του μήνα) «βρέξει-χιονίσει», βρίσκονται ανάμεσα στα πλάτη 18 μοίρες 30′ νότιο έως 18 μοίρες 30′ βόρειο.
Είσης, καταλαβαίνουμε πως τα υπερδιαστατικα σημεία δεν «καλύπτονται» απ’ τη Σελήνη καθ’ όλη τη 19ετη διάρκεια του μετωνικου κύκλου, αλλα συνολικα επι περίπου 4 με 5 χρόνια μένουν «ακάλυπτα». Άρα, όποιος θέλει να δει τη Σελήνη ακριβως απο πάνω τους, δεν έχει τόσες πολλες ευκαιρίες!

Και μάλιστα, η προσέγγιση πρέπει να είναι σαφως μικρότερη της μισης μοίρας σε απόκλιση! (Θυμηθείτε το κι αυτο, θα το χρειαστούμε σε επόμενη συνέχεια.) Θυμηθείτε τί γράψαμε παλιότερα, πως οι τηλεοπτικοι δορυφόροι πετάνε σε μιση μοίρα μακρια απο την κάθετο κάθε υπερδιαστατικου σημείου, άρα «κάποιοι» γνωρίζουν καλα πως αυτη η απόσταση προσφέρει επαρκη «προστασία» στον δορυφόρο! (Ποιος ξέρει; Ίσως τους στοίχισε αρκετα σε χρήμα, χρόνο, κόπο μέχρι να το μάθουν! 🙂 )

Άρα, το (χρήσιμο…) χρονικο «παράθυρο», κατα το οποίο η Σελήνη προσεγγίζει την κάθετο επάνω απο υπερδιαστατικο σημείο, είναι αρκετα μικρο!… (Προσωπικα το υπολογίζω σε κάπου 15 λεπτα της ώρας, όχι παραπάνω.)

Παρένθεση – σας καθυστερω απ’ την κυρίως αφήγηση, αλλα είναι χρήσιμη! Ιδου μερικα προκύπτοντα ερωτήματα, μιας και οι αρχαίοι πολιτισμοι παρατηρούσαν τ’ άστρα πολυ περισσότερο απο εμας:

  • Ποιες αρχαίες πόλεις βρίσκονται ακριβως επάνω στο όριο 18 μοιρων 30′;

(Πχ η Τενοχτιτλάν, κύριε Αριστοτέλη μας!)

  • Μήπως, τώρα, πρέπει να δούμε αυτους τους αρχαίους πολιτισμους …κάπως αλλοιως;

(Έ, ναι! Μερικοι ερευνητες άργησαν, αλλα το κατάλαβαν πως η κεντρικη μορφη στον ημερολογιακο δίσκο των Αζτέκων είναι η Σελήνη, και όχι ο Ήλιος. Και για την ακρίβεια, η εφιαλτικη μορφη της Σελήνης: η Μέδουσα, η Εκάτη, κτλ. Στον σύνδεσμο, όπου σας παραπέμπω, οι ταμπέλες έχουν μείνει λιγάκι πίσω!)

  • Και μήπως οι Ισπανοι Κονκισταδόρες (και η Καθολικη Εκκλησία, πίσω τους) δεν έκαναν τόσο …»χύμα» έρευνα; Μήπως ήξεραν τί γύρευαν – και, κυρίως, γιατί;

Τέλος η παρένθεση, οπότε σας παραθέτω ένα άλλο κινούμενο γράφημα, που απεικονίζει το πώς μεταβάλλεται η κάλυψη των τόπων, των οποίων η κάθετος συναντάει τη Σελήνη, κατα τη διάρκεια του μετωνικου κύκλου. (Η κάλυψη βρίσκεται κάθε φορα ανάμεσα στις κόκκινες γραμμες.) Στεκόμαστε και παρατηρούμε «απ’ το πλάϊ», και πάλι το γράφημα απεικονίζει τον μισο μετωνικο κύκλο:

(Αυτο που γράφω: «συν 1/20», κτλ, αντιστοιχει περίπου σε 11 μήνες.)

(Κλίκ επάνω στο σχήμα, για να δείτε το κινούμενο .gif.)

Εντάξει όλ’ αυτα, αλλα τί σκ.τα θέλουν «κάποιοι» να περάσει η Σελήνη ακριβως επάνω απο ένα υπερδιαστατικο σημείο;

Δεν γνωρίζω επακριβως την απάντηση, αλλα …υπάρχει κι εκείνος ο μύθος του Περσέα, βρε παιδι μου!… Που χρησιμοποίησε την ασπίδα του ως καθρέφτη, για να κόψει το κεφάλι της Μέδουσας!
Ταυτόχρονα, όσοι έχουν ασχοληθει με (ή γνωρίζουν κάποια πράγματα για) τον ραδιοερασιτεχνισμο, γνωρίζουν πως οι ραδιοερασιτέχνες συντονίζουν τις κεραίες τους με δοκιμαστικες εκπομπες προς τη …Σελήνη, διότι ανακάλυψαν απο παλια ότι η Σελήνη είναι άριστος …ηλεκτρομαγνητικος καθρέφτης!!!
Οπότε, τί να υποθέσουμε; Ότι «κάποιοι» περιμένουν τη διέλευση της Σελήνης επάνω απο υπερδιαστατικα σημεία, ώστε να δημιουργηθει ένα (άγνωστης σ’ εμένα συχνότητας και ισχύος) στάσιμο κύμα; Κάπως έτσι;

Άρα, τί να υποθέσουμε; Ότι η ενέργεια του υπερδιαστατικου σημείου ανακλάται στη Σελήνη και ξαναγυρίζει και χτυπάει τη Γη σαν τρομακτικης ισχύος σφυρι με άγνωστα αποτελέσματα;

…Μού ‘ρχονται στο μυαλο κάτι αναμνήσεις απ’ τα νιάτα μου, τότε που είχα κέφια και διάβαζα πολυ, με κάτι κυκλώματα «σκάλας διόδων-πυκνωτων»… Κάτι άλλοι μαθηματικοι τύποι με αποκλίνουσες συναρτήσεις, με αυτοενισχύσεις

…Και δυστυχως, μάλλον οι υποψίες μου βρίσκονται στον σωστο δρόμο.

Υγ: Οι παρατηρητικοι-ες αναγνώστες-τριες σίγουρα θα πουν:

Εντάξει, για τα υπερδιαστατικα σημεία της Γης γράψαμε τόσα και τόσα, αλλα τί γίνεται με τα υπερδιαστατικα σημεία της Σελήνης;

Η απάντηση είναι πως, οι κάθετοι απ’ αυτα δεν συναντάνε ποτέ τη Γη. Όμως, ακόμη κι αν περιστρεφόταν η Σελήνη έτσι, ώστε να μας έδειχνε όλη της την επιφάνεια, επίσης δεν θα συναντούσανε τη Γη ποτέ.

Μερικα απλα σκίτσα σ’ ένα κομμάτι χαρτι θα σας το δείξουν αυτο καθαρα. Τα δεδομένα (γωνίες κλίσεων, κτλ) τα έχετε απο εδω.

Υγ 2: Σημαντικη σημείωση: Διαπίστωσα πως τα κινούμενα .gif που έβαλα, δυστυχως ΔΕΝ ερμηνεύονται ως τέτοια απο τον server του παρόντος μαγαζιου. Δεν ερμηνεύονται κάν ως εικόνες τύπου .gif!!!

Επειδη (γνωστη ιστορία…) παλιότερα η εταιρία, που λάνσαρε το πρότυπο .gif, ζητούσε απο τους servers τρελλα λεφτα (κάπου 5,000 ντάλλαρζ), για να τους δώσει την άδεια να έχουν αναρτημένες τέτοιες εικόνες, φαίνεται πως ετούτοι εδω δεν τσιμπήσανε. Αλλα τί φταίμ’ εμεις!

Δυστυχως, δεν έχω βρει ακόμη τον τρόπο να παρακάμψω την απαγόρευση – και τη στιγμη που γράφω αυτες τις γραμμες, δεν έχω βρει τον τρόπο να φαίνεται και το βιντεάκι. Ίσως αργότερα.

Σημείωση 2010-08-10: Τέλος καλο, όλα καλα! Όλα διορθώθηκαν και λύθηκαν, έστω και με μαϊμουδιες…

Advertisements