Σ’ όλο μου το αναγνωστικο κοινο,
και ειδικα στον «Αρχαίο»

εν συμφωνω με την άποψη του «Αρχαίου», να μην πηγαίνει κανεις σημερινος Έλληνας στη σημερινη Κωνσταντινούπολη – για τους ευνόητους λόγους, της τρομερης (έως θανάτου) έχθρας των γειτόνων (και «συμμάχων», τρομάρα τους) προς εμας.
Επίσης, συμφωνω κατα το ήμισυ μ’ έναν φιλαράκο μου, Καππαδοκικης καταγωγης, που είπε πως θα πάει στην Κωνσταντινούπολη …επικεφαλης πληρώματος άρματος μάχης! 🙂 (Προσωπικα, προτίμησα πιο πεζο μέσον: το πούλμαν! …Πεζικάριος, γαρ! 🙂 )

Λοιπον, υπάρχουν τρεις σπουδαιότατοι λόγοι για να πας στην Πόλη. Κι επειδη ούτε ηλίθιος είμαι, ούτε εκτος πραγματικότητας, συνιστω το ταξίδι εν γνώσει μου πως κάθε ευρω που δίνουμε στους εξ Ανατολων «συμμάχους», μετατρέπεται σε σφαίρες και βόμβες που στοχεύουν εμας.

Όμως, ούτε τους φοβάμαι, ούτε τους υπολογίζω. Τί να πάρεις στα σοβαρα, τώρα, ένα κράτος-κουρελου, αποτελούμενο απο τουλάχιστον πεντέξη φυγόκεντρες εθνότητες, που «πουλάει μούρη» (στρατιωτικη και κοσμικη) την οποία δεν πιστεύει ούτε το ίδιο, τη στιγμη που η -υποτίθεται- κυρίαρχη εθνότητά του (οι Τούρκοι) είναι …μειοψηφία της τάξεως του …πέντε τοις εκατο (ναι!!!), και που ακόμη και η σημαία του είναι …κλεμμένη;
( Ναι, είναι το έμβλημα του αρχαίου εποικιστη Βύζαντα απο τα Μέγαρα! Και ναι, το αστέρι επάνω στη σημαία είναι ο Φαέθων – θα τα πούμε αυτα αρκετα αργότερα. Πράγμα που καθιστα την Τουρκία μία Ατλαντίδα γιαλαντζη! Εδω δεν φοβηθήκαμε την πραγματικη, θα φοβηθούμε την Ατλαντίδα-μαϊμου; )

Ταξίδι, λοιπον!

Κι επειδη, τώρα, μία φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις, θα περιηγηθούμε φωτογραφικως!

Πρώτος σπουδαίος λόγος – Αγία Σοφία

Το εικονιζόμενο …εκκλησάκι, το γνωρίζετε! Δεν χρειάζονται συστάσεις!

Αν και το …προαύλειο του …εκκλησακίου έχει τρομερο ενδιαφέρον για τον ψαγμένο επισκέπτη (υπομονη!… θα σας αποκαλύψω μερικα πράγματα σε λίγους μήνες, καλα να είμαστε), ιδου ελάχιστες εικόνες απο μέσα… και πρώτα, το υπέρθυρο του κυρίως ναου:

Ένα ψηφιδωτο:

και δεύτερο:

Αυτες δεν είναι οι μοναδικες όμορφες εικόνες του ναου, ούτε οι καλύτερες στην πάλαι ποτε ένδοξη αυτοκρατορία. (Οι καλύτερες βρίσκονται …στον δεύτερο σπουδαίο λόγο!)

Ο λόγος για τον οποίο επισκεπτόμαστε την Αγία Σοφία, είναι πως εδω χτυπούσε η καρδια του Ελληνισμου για κάπου χίλια χρόνια.

Και μία μικρη σημείωση: Οι Οθωμανοι κατακτητες του 1453, όταν μετέτρεψαν την Αγία Σοφία σε τζαμι, πήραν και ασβέστωσαν τις εικόνες. Η θρησκεία τους δεν θέλει εικόνες, βρήκαν το κτίριο έτοιμο (διότι δεν …ήξεραν να φτιάξουν οι ίδιοι ένα άλλο τέτοιο), κι εν πάσει περιπτώσει, τόσο τους έκοβε.

Οι εικόνες, όμως, μ’ αυτον τον τρόπο διατηρήθηκαν ακέραιες.

Εκείνοι που έκαναν τρομερη κι ανεπανόρθωτη ζημια στις εικόνες είναι οι Φράγκοι κατακτητες του 1204. Θα διαπιστώσετε κι εσεις ιδίοις όμμασιν ότι διέλυσαν αρκετα ψηφιδωτα (ιδίως τα κάτω μέρη) με τις μύτες των σπαθιων τους για πλάκα, όταν μπήκαν έφιπποι μέσα στην Αγία Σοφία.

Ναι, οι σημερινοι «εταίροι» μας της …Ενωμένης Ευρώπης! Που μας λεν «απατεώνες»!…

Δεν είναι, πάντως, να τα παίρνουμε στο κρανίο με τέτοια πιθήκια: νοητικο επίπεδο, γάρ, χειρότερο και των πάλαι ποτε Οθωμανων… (Απλως, πρέπει να περιορίσουμε τις μαϊμούδες αυτες στα κλουβια τους. Κακως τις αφήσαμε στην αυλη ελεύθερες.)

Δεύτερος σπουδαίος λόγος – Μονη της Χώρας

Να ζητήσετε απο το ταξιδιωτικο πρακτορείο σας να συμπεριλαμβάνεται ειδικα η επίσκεψη στη Μονη της Χώρας, διότι δεν την περιέχουν όλες οι εκδρομες. Εν πάσει περιπτώσει (και κατα τη γνώμη πολλων, τεχνοκριτικων και μη), οι πιο όμορφες αγιογραφίες, τα πιο όμορφα ψηφιδωτα, και οι πιο όμορφοι διάκοσμοι βρίσκονται εδω.
Να δείτε πού είχε φτάσει η ελληνικη απεικαστικη τέχνη, παρα το αναγκαστικο «διάλειμμα» τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμου, τη στιγμη που οι δυτικοι χρειάστηκαν την Αναγέννηση, για να φτάσουν σε αξιόλογη απεικαστικη ικανότητα!

Μικρη γεύση ακολουθει:

Ξανα ο Χριστος:

Και η περίφημη εικόνα του Χριστου, που είναι φτιαγμένη ώστε να σε «κοιτάζει», σε όποιο σημείο κι αν στέκεσαι:

Κι ένα χαρακτηριστικο ψηφιδωτο, το οποίο διασώθηκε ακέραιο:

Κι ένα κομμάτι του διακόσμου, όχι το μοναδικο, όχι το καλύτερο:

Να συγχωρήσετε μόνο την ποιότητα των φωτογραφιων, διότι δεν είναι αυθεντικες φωτογραφίες. Είναι επεξεργασμένα αποσπάσματα απο τις ταινίες, που τράβηξα με την βιντεοκάμερα.

Advertisements