α ήταν χοντρη παράλειψη στο σημείο αυτο, να μην αναφέρω τα λόγια του (κάποτε) μεγάλου Νιόνιου, απ’ τον «Μπάλο»: «…και μπαίνει ο Μέγας Τράγος, ο πρωταγωνιστης!» Τά ‘χω ξαναγράψει και μ’ άλλες αφορμες, αλλα μ’ αρέσουν! Θέλω να πω, καμια φορα η ευαισθησία των ποιητων και τραγουδοποιων πιάνει πράγματα, που οι κοινοι θνητοι αργούμε πολυ ν’ αντιληφθούμε.

Λοιπον… Είπαμε ότι σ’ αυτη τη συνέχεια έχει και Γκάϋ Φώκς. Εδω και παραπάνω απο τρία χρόνια, απο τότε που πρωτοπαίχτηκε στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη ταινία έχει αποκτήσει φανατικους φίλους… ειδικα ανάμεσα στους «αντιεξουσιαστες». Και όχι μόνο τους εγχώριους! 1,170,000 αποτελέσματα δίνει το Google παγκοσμίως μονάχα στις εικόνες! Δεν είναι μόνο όσα σκίτσα έφτιαξε η παραγωγος εταιρεία, αλλα και όσα σκάρωσαν οι φίλοι της ταινίας…

Νά ‘τος:

Εδω, πάνω απ’ το κεφάλι της κυρίας Ναταλίας Πόρτμαν, συμβολίζονται (με τα σταυρωτα ξίφη) καθαρα τα κέρατα του Πανός. Πιο καθαρα δεν γίνεται!

Ξανα ο μασκοφόρος επαναστάτης:

Πάλι συμβολίζονται τα κέρατα του Πανος, αλλα …και του διαβόλου! Αυτα τα τελευταία λόγωι του κόκκινου της φωτιας …της κόλασης!
Ο Πάν ΔΕΝ είναι το ίδιο με τον διάβολο – όμως θα χρειαστει να επανέλθουμε, διότι αυτο είναι μέγα θέμα. Προς το παρον, σ’ αυτη τη συνέχεια, ας μείνουμε στα σύμβολα.

Θα ήθελα να κοιτάξετε πολυ προσεκτικα τη μάσκα του Γκάϋ Φώκς. Μήπως την έχετε ξαναδει κάπου; Όχι, έ;

Μη βιάζεστε!… Διότι, πώς σας φαίνεται αυτη η μάσκα:

κι αυτη;

Α-κρι-βως!!! Είναι απ’ τους «γιανίτσαρους» (και τις «μπούλες») της Νάουσας, παρόμοιο έθιμο με τους ρογκατσιαραίους κτλ που αναφέραμε προηγουμένως. Για την ακρίβεια, απο ένα εργαστήρι που κατασκευάζει τέτοιες μάσκες (κι ευχαριστω προκαταβολικα για την αναδημοσίευση, που έκανα με άδεια απ’ τη …σημαία).

Οπότε, αυτη εδω η επαναστατικη σύναξη:

μάλλον έχει να ζηλέψει πολλα απ’ αυτην εδω την αντίστοιχη:

ή αυτην εδω:

Βλέπετε, προηγούμαστε κάτι …εκατοντάδες χρόνια! Απ’ το 1705, λέει, ισχύει το έθιμο, άρα τα αδέλφια Γουατσόφσκυ έρχονται τρεις αιώνες μετα! Ή, μήπως, δεν ήταν …επαναστάτες οι ημέτεροι φουστανελλοφόροι; 🙂
Δεν αποκλείεται να πήγαν οι σεναριογράφοι στη Νάουσα και να είδαν τα δρώμενα – και νά ‘κλεψαν την ιδέα. Τόσους τουρίστες έχουμε, στο κάτω-κάτω! Αλλα το βλέπω κάπως χλωμο. Πιο πιθανο είναι να «έπιασαν» οι κεραίες των σεναριογράφων πράγματα, που στην Ελλάδα ήταν γνωστα απο παλιότερα. Κι ακόμη πιθανώτερο, είναι… – αλλ’ αυτο το τελευταίο ενδεχόμενο δεν θα το συζητήσουμε ακόμη! Υπομονη!

Σ‘ αυτο το σημείο, τελειώνω την παράθεση όσων «πανικών» συμβόλων μάζεψα ως υλικο, για να προχωρήσουμε στην επόμενη ενότητα στα επεξηγηματικα και τα συμπερασματικα. Βέβαια, αν προκύψει καμια άλλη αξιοπρόσεκτη φωτογραφία στη διαδρομη, θα την παραθέσω κι αυτην.
Ας πούμε, αυτην εδω – «κουφο» απόσπασμα απο αφίσα «αντιεξουσιαστων»:

(Το οποίο σατίρισα σε πολιτικο χιουμοριστικο άρθρο μου στο μπλόγκι της mnk, αλλα βλέπετε πως ουσιαστικα το πράγμα πάει …κάπου αλλου!)

Ή, αυτη την «αντιεξουσιαστικη» «υπογραφη», καθαρο συνδυασμο του αναρχικου (εντος κύκλου) Α και του V κεφαλαίου, απ’ την περίφημη ταινία «V for vendetta»:

Εαν, μάλιστα, σας δείξω τη διπλανη του «AV» (προς τα δεξια) «υπογραφη»…

(…και όχι, δεν είναι το σύμβολο του Οξαποδουηλ, διότι οι τομες του κύκλου είναι συγκεντρωμένες πάνω και κάτω με ασύμμετρο τρόπο, δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες σε κορυφες κανονικου εξαγώνου…)

…ναι, έτσι «υπογράφηκε» η αφίσα αυτη (το κείμενό της πραγματευόταν τις φόλες στ’ αδέσποτα σκυλια)…

…τότε, ίσως βρείτε (αν έχετε παρατηρητικότητα) κι ακόμη ένα κρυμμένο μήνυμα.

Προσωπικα, δεν μ’ ενδιαφέρει τί σημαίνει αυτο το έψιλον κεφαλαίο μαζι με τα σύμβολα της γυναίκας και του άντρα, πάντως όλα τα γράμματα μαζι γράφουν:

AVE!

«Χαίρε!», στα Λατινικα. Ποιον χαιρετουν, άρα γε;

Κατα τη γνωμούλα μου, κάποιον που θα ξανάρθει κατα τον Νοέμβρη! Στις 5 (ρημέμπερ, ρημέμπερ…), όχι στις 17! 🙂

Advertisements