ολυ σοφο το ρητο: Αρχη σοφίας ονομάτων επίσκεψις!
…Κι αναρωτιόμουν γιατί ο «Σωκράτϋς» διάλεξε να διακοσμήσει τον συγκεκριμένο ναο με διακριτικες «υπογραφες» του!…

Αλλα κάθε πράγμα με τη σειρα του.

Θυμάστε που σας έγραψα ότι ο φιλαράκος μας είχε «μαρκάρει» έναν συγκεκριμένο ναο; Θυμάστε ότι είχα ανακαλύψει, πως ο προσανατολισμος του ναου είναι περίπου ο νυν άξονας του ζωδιακου κηρύκειου; Θυμάστε ότι ο «Σωκράτϋς» σημείωνε τη δύναμη (ενέργεια) – αντι της σοφίας; Να σας τα θυμίσω όλ’ αυτα επιτροχάδην – και φωτογραφικως! (Προσθέτοντας καναδυο εικόνες ακόμη – φάτε μάτια ψάρια!)

Εδω έχουμε την υπογραφη κάτω απ’ τη δύναμη (ενω η δεξιόστροφη ιερα τετρακτυς και η Παναγία – Θεα Αθηνά σηματοδοτουν τη σοφία) :

Εδω σημάδεψε το κουτι της παροχης φυσικου αερίου στο πίσω μέρος του ναου, ξαναλέγοντάς μας ότι όντως πρόκειται για ενέργεια (ου μην κι αιθερικη – λόγωι αερίου). Προσέξτε την υπογραφη, που παραπέμπει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα:

Εδω έχουμε τρεις υπογραφες μαζεμένες. Στην έξω μερια του ναου, που αντιστοιχει (εντάξει… στους βυζαντινου ρυθμου ναους) στον κίονα του Ευαγγελιστη Ιωάννη, δηλ. του Υδροχόου:

Κι εδω έχουμε το «παραπόρτι» στη δεξια μερια του ιερου, απ’ όπου μπαίνουν οι ιερεις κατ’ ευθείαν στο ιερο – και όντως, μας δείχνει ότι ο ναος αυτος (θα ήθελε να) είναι ναος δύναμης:

Στο σημείο αυτο πρέπει να σας πω ένα μικρο μυστικο της ναοδομίας: αν ο Αρχιτέκτονας (πραγματικος Αρχιτέκτονας, όχι …απ’ αυτους που φαντάζεστε! 🙂 ) γνωρίζει μερικα πράγματα απο εσωτερισμο, φτιάχνει τον ναο έτσι, ώστε να «επικαλείται» (με τα αντίστοιχα αρχιτεκτονικα στοιχεία) κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικα του Θεου. Εδω, ας πούμε, ο συγκεκριμένος Αρχιτέκτονας σαφως επικαλείται τη θεία δύναμη.

Λοιπον, ο ναος αυτος είναι βασιλικη. Σκέτη, όχι «μετα τρούλλου». Άρα, ορίζει έναν άξονα! Έχοντας, τώρα, αρκετη εμπειρία στη μελέτη των ley lines (και εγκυκλοπαιδικη και επιτόπια), αγόρασα έναν φτηνο χάρτη, της πλάκας (για να μη με πειράζει να τον μουντζουρώσω με στυλο), για να δω πού οδηγει αυτος ο άξονας.
Η μελέτη έδειξε ότι ο άξονας του ναου δεν είναι ακριβως (για σήμερα μιλάμε) 0 μοίρες Λέοντα – 0 μοίρες Υδροχόου, όπως είχα υποθέσει αρχικα κι είχα ενθουσιαστει, αλλα έχει απόκλιση 3 μοίρες 18′ προς τα νότια (μπροστα απ’ τον ναο – πίσω πάει ανάποδα, προς τα βόρεια.) Την απόκλιση τη βρήκα και με μελέτη του χάρτη, αλλα και επιτόπια, με πυξίδα. Όμως, αν θέλετε κι εσεις να κάνετε τα ίδια σε δικες σας έρευνες, προσέξτε! Πρέπει πάντα να διορθώνετε για τον πραγματικο (γεωγραφικο) βορρα, που έχει (αρκετη) απόκλιση απ’ τον μαγνητικο (νότο) της μαγνητικης πυξίδας! Και το χειρότερο, η απόκλιση αυτη παίζει χρόνο με τον χρόνο. (Πρέπει να βρείτε επιστημονικα sites, που δίνουν την τιμη για τη δεδομένη χρονικη στιγμη. Ξεκινήστε απο εδω, και καλη υπομονη!)

Εγω έκανα κάτι πιο απλο: screen capture σε εικόνες του Google Earth… όπου ο γεωγραφικος βορρας πάντα βρίσκεται ακριβως κάθετα προς το επάνω μέρος της οθόνης! 🙂 Κι επειδη ο χάρτης (όπως ήδη έγραψα) ήτανε της πλάκας, έψαξα και βρήκα …συμβολαιογραφικο!
Έχετε πάει ποτε σε συμβολαιογραφείο; Αν ναι, σίγουρα θα είδατε κρεμασμένον σε κάποιον τοίχο έναν χάρτη ακριβείας, όπου οι πελάτες χαζεύουν το οικόπεδό τους, μέχρι να έρθει η σειρα τους να τους φωνάξει ο «μεγάλος» στο ιδιαίτερο. Σήμερα, βέβαια, η δουλεια (υπολογισμος αντικειμενικων αξιων, κτλ κτλ) γίνεται με πρόγραμμα ΗΥ, αλλα ο χάρτης έχει άλλη αίγλη, πώς να το κάνουμε! 🙂

Κι επειδη ο Εργοδότης σας έχει παντου φίλους (τουλάχιστον το παλεύει), έβγαλε ένα φωτοαντίγραφο νά ‘χει να παίζει!… και να εξουδετερώσει τα τυχον λάθη του σκουπιδοχάρτη.

Να μην τα πολυλογούμε, αυτη τη φορα μάντεψα το επόμενο βήμα του «Σωκράτϋ», και μάντεψα σωστα!…
Προς στιγμην, ομολογω, μου πέρασε απ’ το μυαλο μια σαδιστικη ιδέα: να σταματήσω να γράφω και να σας βάλω να το βρείτε! Αλλα είπα, κρίμα το πολυπληθες αναγνωστικον μου κοινον… δεν του φτάνουν τα βάσανά του, νά ‘χει και τα δικα μου τα καψώνια; Κι έτσι, θα σας το δώκω φόρα-παρτίδα:

Να ψάξω αν ο «Σωκράτϋς» «υπέγραψε» επάνω στον πραγματικο άξονα 0 Λέοντα – 0 Υδροχόου! (Στην επι εδάφους προβολη της διεύθυνσης, δηλαδη.) Όντως, αυτο είχε γίνει! Έπεσα μέσα, αλλα η χαρα μου δεν κράτησε πολυ!… επειδη ταυτόχρονα είχα πέσει έξω!
Αλλα, μέχρι να σας μιλήσω και γι’ αυτο το παράδοξο στην επόμενη συνέχεια, ας δούμε το γιατί η αρχη της σοφίας είναι η επίσκεψις των ονομάτων!

Σε ποιον άγιο είναι αφιερωμένος ο εν λόγω ναος; Στον άγιο Κωνσταντίνο και την αγία Ελένη. Και λοιπον;

Λοιπον…

  • Η μεν Ελένη είναι ένας άλλος τύπος του ονόματος «Σελήνη«! (Να ξέρετε πως και η Ελένη του Τρωϊκου Πολέμου ήταν ιέρεια της Σελήνης.) Άρα, δείχνει κατ’ ευθείαν και το ζώδιο του Καρκίνου!
  • Ο δε Κωνσταντίνος, που στα ελληνικα μεταφράζεται ως «σταθερούλης», δείχνει τον Λέοντα (σταθερο ζώδιο). Επίσης, ο Κωνσταντίνος ήταν γόνος της γενιας των Φλαβίων, και «φλάβιος» σημαίνει «ξανθος»! Βλέπετε τώρα τον συσχετισμο: «ξανθος», «χρυσος», Λέων; 🙂

Έχουμε ακόμη μία επιβεβαίωση, απ’ το βιβλίο του Θανάση Μαργαρίτη, «Ο γιος του Ταύρου»: στη σελίδα 149 διαβάζουμε πως ο «Μέγας» Κωνσταντίνος επέτρεψε στους ειδωλολάτρες να λατρεύουν τον Ήλιο (το αστέρι του Λέοντα), αρκει να ήταν στο άγαλμά του, που τον κρατούσε (σαν σφαίρα) στο χέρι, και αρκει επάνω στον Ήλιο να ήταν χαραγμένος ένας σταυρος. (Η σφαίρα που κρατάνε και οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου, δηλαδη.) Έτσι, κατέληξαν σ’ έναν -εντελως προσωρινο- συμβιβασμο και οι ειδωλολάτρες και οι χριστιανοι.

Άρα, τελικα: ναος αγιου Κωνσταντίνου και αγίας Ελένης, συν βασιλικη, ίσον κηρύκειο!!!
Μπορει αυτος να είναι και ο εσωτερικος λόγος, που οι ναοι της συγκεκριμένης δυάδας χτίζονται πάντα ως βασιλικες – και όχι μόνο για ιστορικη ανάμνηση (επειδη οι χριστιανικοι ναοι της τότε εποχης ήταν επιμήκεις, ακριβως όπως τα δημόσια ρωμαϊκα κτίρια).

Αν, τώρα, «στροφάρετε», που λέει κι ο Μιμάκος (τί «ποιος Μιμάκος»; ένας είναι ο Μιμάκος! – ρωτάμε ποτε πχ «ποιος Λέντζος»; 🙂 ), θα διαπιστώσετε πως ανάλογο ρόλο παίζουν η Παναγία και ο Χριστος εκατέρωθεν της Ωραίας Πύλης…

…Αλλα θα τα προσπεράσουμε αυτα, και θα κοιτάξουμε τα δικα μας. Αν ποτε μας φωνάξουν να φτιάξουμε σχέδια για ναο, θα δούμε τί θα κάνουμε! 🙂

Advertisements