ίχαμε μείνει στο ξεκαθάρισμα της σημασίας των γραμμάτων του κλασικου αλφαβήτου μας, απο το Ξ και πέρα. Μέχρι το σαμπι, που μας έδωσε και το ερέθισμα.
Έλα, όμως, που «περίσσεψαν» ένα σωρο γράμματα! (Τα πρώτα της σειρας.) Άρα, τί θα είν’ αυτα; τα σύμβολα των ζωδίων;

Λογικο φαίνεται, αλλ’ ας το δοκιμάσουμε!

Γράφω, λοιπον, τα γράμματα κάτω απ’ τα σύμβολα των ζωδίων, αλλα κάνω και δύο παραδοχες:

  • Η πρώτη είναι πως αρχίζω απ’ τον Ταύρο, αντι για τον Κριο (όπως στη σημερινη Αστρολογία).
  • Και η δεύτερη, πως παραλείπω το δίγαμμα – ο λόγος θα εξηγηθει αργότερα.

Γιατί, όμως, έκανα την πρώτη παραδοχη; Διότι υπάρχει η πέρα για πέρα βλακώδης «φοινικικη θεωρία», που μας λέει χοντρικα τα εξης:

  • Ότι το κλασικο μας αλφάβητο το πήραμε απ’ τους Φοίνικες. (Διότι πχ -μεταξυ των άλλων- τα ονόματα των γραμμάτων κάθε άλλο παρα ελληνικες λέξεις είναι.)
  • Ότι οι Φοίνικες, ως πρακτικος λαος, απέδωσαν σχηματικα κάποιες πρακτικες έννοιες της καθημερινης τους ζωης με τα σχήματα των γραμμάτων.
  • Ότι εμεις, ως πονηροι, το πήραμε το αλφάβητο των Φοινίκων και το εξελίξαμε, άλλως τε κι ο Ηρόδοτος λέει τέτοια πράγματα, ότι ο Κάδμος τό ‘φερε το αλφάβητο στη Θήβα απ’ τη Φοινίκη.

Φυσικα, αυτα είναι ανοησίες, διότι οι Φοίνικες ουδέποτε ανέπτυξαν φιλοσοφία κι αφηρημένες έννοιες – σε αντίθεση μ’ εμας, που δεν μείναμε στα βόδια και στις γκαμήλες, αλλα αναπτύξαμε και τα δύο παραπάνω. Αλλα, όπως καταλαβαίνετε, τέτοια ανάπτυξη δεν την καταφέρνει κανένας λαος σε τέσσερεις αιώνες! (Απο την υποτιθέμενη «υιοθέτηση» των φοινικικου αλφαβήτου το 850 πΧ μέχρι τον «χρυσο αιώνα» της Αθήνας, το 450 πΧ.) Είναι αδύνατον!… πρέπει να προϋπάρχει το σπέρμα των συγκεκριμένων δρόμων της σκέψης!
Οπότε, γιατί οι Έλληνες δεν έφτιαξαν ένα αλφάβητο με υψηλες έννοιες, κι έμειναν στα φοινικικα βόδια; Να πεις πως δεν είχαν κι άλλα αλφάβητα (πχ Γραμμικη Β’), ή δεν είχαν φαντασία!

Πώς, όμως, δικαιολογουν οι «φοινικιστες» τους ισχυρισμους τους; «- Να, κοιτάξτε!», μας λένε, «άλεφ σημαίνει βόδι! Μπεθ σημαίνει σπίτι, γκίμμεθ γκαμήλα, ντάλεθ πόρτα, κτλ. Δηλαδη, τα ονόματα των γραμμάτων έχουν κάποια σημασία στα φοινικικα!» (Φυσικα, δεν τους πέρασε απ’ το μυαλο ότι οι ονομασίες των γραμμάτων μπορει να είναι κάτι εντελως διαφορετικο απο «φοινικικες ονομασίες»!)
Η αλήθεια είναι πως μετα απ’ αυτο το «κτλ» δεν έχω δει τίποτε πουθενα στη βιβλιογραφία, αλλα και δεν μπόρεσα να κρατήσω τα γέλια μου με το φοβερο: «άλεφ σημαίνει βόδι»!

Τί βόδι είν’ αυτο, ρε παιδια; Σαν εσας, τους φοινικιστες; βίσσωνας των ανθρώπων των σπηλαίων; μοσχαροκεφαλη; μοσχάρι Περτουλίου; σπαλομπριζόλα; 🙂
Πάντως, μια που τα βόδια δεν φημίζονται και για ταχύτητα στο τρέξιμο, μπορούμε να το προλάβουμε, και να το παρατηρήσουμε με την ησυχία μας:

Το άλφα δεν είναι ένα οποιοδήποτε βόδι, αλλα ο αστερισμος του Ταύρου!

Βάζω, λοιπον, τα γράμματα κάτω απ’ τα ζώδια, αρχίζοντας απ’ τον Ταύρο (άλφα)… και περιμένω να δω πού πέφτει το δωδέκατο (είπαμε: χωρίς το δίγαμμα):

Και όντως, στη θέση του Μ με περιμένει ο Κριος!

Για να ευσταθει η θεωρία μας, όμως, πρέπει να δούμε και τα ενδιάμεσα! Και πράγματι, το Δ είναι ξεκάθαρα το σύμβολο του Λέοντα (η χαίτη του αρσενικου λιονταριου), ενω το Θ είναι ένα τεντωμένο τόξο, με το βέλος! Το σύμβολο του Τοξότη!…

Εδω είμαστε!

Αλλα με τα υπόλοιπα τί γίνεται; Μμμ… ενω μέχρι τώρα είχαμε καθαρα ταύτιση συμβόλων και γραμμάτων σε επίπεδο έννοιας (ιδέας), βλέπουμε πως ακόμη μερικα σύμβολα είναι αρκετα όμοια με τ’ αντίστοιχα γράμματα, αλλα δεν βλέπουμε κάποια έννοια. Πχ, τί είναι αυτο το μυστηριώδες πράγμα που συμβολίζει την Παρθένο; Κάτι παίζει εδω πέρα, αλλα δεν ξέρουμε ακόμη τί.

Πάντως, είμαστε πάλι στον σωστο δρόμο!

Αλήθεια, ποια «πόρτα» είναι το «ντάλεθ», ωρε «φοινικιστες»; Αυτη εδω;

..Ή το όριο ανάμεσα Καρκίνο-Λέοντα, το άνω άκρο του άξονα του κηρύκειου, η 20η Ιουλίου, η ισχυρότερη χρονικη «πύλη» στη διάρκεια του έτους;

Ή και τα δύο αυτα (Μυκήνες-20η Ιουλίου) μαζι;

Ά, ρε, κακομοίρηδες «φοινικιστες»!

Παρεμπιπτόντως, το παράδειγμα που διάλεξα, για να σας δείξω ότι δεν πρέπει να παίρνουμε στην πλάκα το αλφάβητο, δεν είναι άσχετο με τα υπόλοιπα που λέγαμε… με το γκράφφιτι, με την προβολη του κηρύκειου επάνω στο έδαφος…

…Ακόμη και με τον ισχυρισμο ορισμένων «ελληνοκεντρικων συγγραφέων», ότι «θα επανενσαρκωθει το γένος των Ατρειδων»! (Για να οδηγήσει την Ελλάδα στη νίκη και στην «κόκκινη Μηλια, κτλ κτλ κτλ. – βλέπε υπόθεση «παιδια του ’83».)

Αν και διαφωνω χίλια τοις εκατο με τους ισχυρισμους αυτους, σκέπτομαι πως ίσως σε κάποιο προβλέψιμο μέλλον η πρωτεύουσα της Ελλάδας πάει πάλι στις Μυκήνες (μαντέψτε τον λόγο! – δεν σας τον λέω, να δω τί καταλάβατε μέχρι τώρα!)…

…αλλα σκέπτομαι και πως πρέπει να ξεπατωθουν τα μποστάνια των πεπονιων απ’ την πεδιάδα του Άργους, και να φυτευτουν …υπουργεία! 🙂

Ουδεν καλον αμιγες κακου! 🙂

Advertisements