ρο ημερων έκανα πάλι κάτι ψιλοέρευνες (εντος γραφείου, μη φανταστείτε τίποτε εξωτικο – αλλα το μυαλο δεν σταματάει να δουλεύει, αλλοιως θα πάθουμε Αλτσχάϊμερ!), και η προσοχη μου έπεσε στην Ιερουσαλημ. (Έψαξα να βρω και καλο χάρτη της πόλης, αλλα στάθηκα άτυχος – τα γνωστα νεοελληνικα: «- Δεν έχουμε!», «- Θα φέρουμε!», κτλ.) Και φυσικα, στο διάσημο δίδυμο ισλαμικων τεμενων, το Άλ Άκσα και το Κουμπάτ Άλ Σάκρα. (Επι τηι ευκαιρίαι: Αποφεύγω στο μπλόγκι να γράφω τα όποια ονόματα με λατινικα στοιχεία, όπως είναι διεθνως γνωστα, για να μη μαζεύονται εδω άσχετοι απ’ τα ψαχτήρια.)

Δείτε, λοιπον, μερικες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες του δεύτερου (γνωστου και ως «Ναου του Βράχου»):

Τί λέτε; Δεν θυμίζει λιγάκι αυτην εδω τη μορφη ζωης;…

…Ή έχω νοσηρη φαντασία, κι άμα το παρακάνω θα με περιλάβει η κυρία Εύα δια τα περαιτέρω; 🙂

Δηλαδη, το Κουμπάτ Άλ Σάκρα είναι ένα είδος αρχιτεκτονικης μέδουσας… αιώνες πριν τα σχετικα ψαροκοκκαλοκαλατραβουργήματα εν Βαλενθίαι και αλλαχου!

Απ’ όσα ξέρω, τα τεμένη της φωτογραφίας ανήκουν στο παρακλάδι των Μωαμεθανων που λέγονται σιΐτες. Αυτοι πιστεύουν ότι κανονικος διάδοχος του Μωάμεθ έπρεπε να είναι ο συγγενης του Αλή, πλην όμως (αλοί και τρισαλοί!) οι σουνίτες (δηλ. περιτετμημένοι) μωαμεθανοι πιστεύουν ότι κανονικα έπρεπε να διαδεχθουν τον μακαρίτη Μωάμεθ οι τρεις πρώτοι χαλίφες… όπως κι έγινε, αφου ο Αλή δολοφονήθηκε. Απο τότε, λέει, οι σιΐτες αυτομαστιγώνονται μια φορα κάθε χρόνο, σε ανάμνηση του τραγικου γεγονότος.

Μαστίγια, όμως, διαθέτει και τούτο εδω το χαριτωμένο ζωάκι:

Και σας ερωτω, καλοι μου άνθρωποι:

  • Τί δουλεια έχει ο βράχος (του «Τεμένους του Βράχου», ντε!), με το ότι η Μέδουσα πετρώνει όποιον την βλέπει;
  • Τί σχέση έχει η «κεφαλη της Μεδούσης» με την έκφραση «κρανίου τόπος» (Γολγοθας);
  • Τί σχέση έχει ο ήδη πιστοποιημένος απ’ τους Ιστορικους Γολγοθας με τον βράχο του «Τεμένους του Βράχου»; (Εννοω: ποιος είναι ο πραγματικος και ποιος ο γιαλαντζή; Άρα… αν δεν ταυτίζονται, μήπως πρέπει να ξαναγραφει ένα μέρος της χριστιανικης ιστορίας; )
  • Τί σχέση έχει η Αθήνα (και η Ακρόπολη) με την Ιερουσαλημ (και τον συγκεκριμένο «βράχο»)… μια που η «κεφαλη της Μεδούσης» εδω και δώδεκα χιλιάδες χρόνια είναι των Έλ και όχι των άλλ’; (Είναι δικη μας προίκα, ωρε!)
  • Είναι σέξυ τα μαστίγια;

Κύριε Μιμάκο μας;

Υγ: Κανα καλο χάρτη της Ιερουσαλημ κανεις; Να μας δώκει πληροφορίες έτοιμες… πχ συσχετισμους γεωγραφικων θέσεων μνημείων με αντίστοιχα Αθήνας, κτλ κτλ κτλ.
Υγ 2: Μην ανησυχείτε, δεν έφαγα κόλλημα με τις μέδουσες και τους Άτλαντες! Έχει κι άλλο πράμα, πολυ και καλο… Απλα, ό,τι έχω έτοιμο για ξεφούρνισμα, το ανεβάζω εδω, ν’ αλαφραίνει κι ο σκληρος! (Και ν’ αποφεύγω πιθανα ατυχήματα δυσλειτουργίας των φλασακίων μου – πράγμα που με οδηγει με μαθηματικη βεβαιότητα σε χαλασμένο κέφι και σιχτιρίσματα, τελικως δε σε καρδιακο επεισόδιο. Μη με χάσει η ανθρωπότητα! 🙂 )

Advertisements