, λοιπον, δεν θα γλυτώσουμε εύκολα απ’ τα γ’ρούνια! Εκει που λέμε «- Δόξα σοι ο Θεος!», ξαναπέφτουμε στο «- Παναγία βόηθα!»! 🙂

Κι έλεγα κι εγω… κάτι ξέχασα… κάτι ξέχασα… κάτι βλέπω, αλλα ούχ ορω! Και μου γαργαλάει το μυαλο άσχημα! (Ναι! Πάλι ξύπνησα στις 5 το πρωι για χάρη σας, βρε αχάριστα! Αν επαναληφθει το φαινόμενο, θα λέει και η σύζυγος -και δικαίως- ότι ονειρεύομαι γκόμενες, κι αλοίμονό μου! 🙂 )

Θυμάστε την περίφημη φωτογραφία που παρέθεσε ο Macedoine; Πάρτε την ακόμη μία φορα, ελαφρως εμπλουτισμένη! (Παρατηρήστε την, και τα ξαναλέμε – επάνω σε κάθε εικόνα υπάρχει το link της τοποθεσίας της.)

Φυσικα, ήδη προσέξατε (εκτος αν είσαστε τυφλοι) ότι το κεντρικο κρανίο, όταν συνδέεται με το …κρανίο (ήταν και καραφλος ο μακαρίτης!) του Felipe Solis Olguin, δείχνει το χρονικο ορόσημο του χειμερινου ηλιοστασίου (21 Δεκεμβρίου). Θυμηθείτε ότι ο F.S.O. είχε γεννηθει 18 Δεκεμβρίου, άρα η σύνδεση αυτη είναι ξεκάθαρη. Στη φωτο «βλέπουμε» καθαρα 21 Δεκέμβρη. Και προχωράμε.

Τί άλλο,… τί άλλο υπάρχει απ’ την περιοχη αυτη, με κρανίο στη μέση και οκτω κύρια σημεία γύρω-γύρω; Έ, διάολε, και ιδέα να μην έχεις απο Ιστορία της Τέχνης, το ξέρεις! (Αλλα πρέπει να μην πάσχεις απο Αλτσχάϊμερ, όπως ο υπογράφων!) Ιδου:

Τί είν’ αυτο; Ένα γλυπτο (άλλοι λένε αζτέκικο, άλλοι μαγιάνικο), που απεικονίζει (στα σίγουρα! – το περιεχόμενο της απεικόνισης είναι εξακριβωμένο) ένα απο τα τρία ημερολόγια των λαων εκείνων. (Λέγεται ότι είναι το ιερατικο ημερολόγιο Τζιολκίν, των 20 ημερων.) Επίσης… η μορφη στο κέντρο λένε πως είναι ο Ήλιος, μόνο που μερικοι διαφωνουν και υποστηρίζουν πως πρόκειται για τη Σελήνη. Πάντως πρόκειται τελεσίδικα για απεικόνιση χρονικου κύκλου, κι εδω θα βασιστούμε για τη συνέχεια της κουβέντας μας.

Σα να μη μας έφταναν αυτα, παρατηρήστε πως το γλυπτο έχει οκτω κύρια σημεία, αλλα κι άλλα οκτω δευτερεύοντα. «- Έ, και λοιπον;», θα ρωτήσετε. Ιδου το «και λοιπον»!…

Οκτω κύριες περιφερειακες ακτίνες κι οκτω δευτερεύουσες! Παραείναι διαβολικη η σύμπτωση… για να είναι σύμπτωση!
«- Και λοιπον;», θα ξαναρωτήσετε. «Λύσσαξες με την ανύπαρκτη σύνδεση Μεξικου-Μακεδονίας! Η μόνη σύνδεση που έχουν, είναι πως αρχίζουν απο Μ!»

Αμ, δε!… Δεν έχασα τον ύπνο μου τζάμπα, ούτε χάνω την ώρα μου γράφοντας άρθρο τζάμπα! Κοιτάχτε τί μας περιμένει:

Κάτι τέτοιες ψιλοεφιαλτικες φάτσες, σαν κι αυτη στο κέντρο των γλυπτων των Αζτέκων, λέγονται «γοργόνεια«. (Link επάνω στη λέξη, για να μορφωθείτε.) Και σας ερωτω, καλοι μου άνθρωποι:

  • Ποιος αποκεφάλισε τη Γοργόνα, πηγαίνοντας δυτικα; (Όχι ο Γκιόλβας, ρε! 🙂 Ο Περσέας ήταν! Ακόμη να διαβάσετε το άρθρο της Βικιπαίδειας; )
  • Πώς λέγεται, σύμφωνα με τη λαϊκη μας παράδοση, η αδερφη του Μεγαλέξανδρου; («Γοργόνα«, ωρε!)
  • Πως λεγόταν ο τελευταίος βασιλιας της Μακεδονίας, όταν μπήκαν οι Ρωμαίοι; Περσέας!

Και το κερασάκι της τούρτας:

  • Τί σημαίνει Περσέας; Απάντηση: κατακτητης!
  • Πώς λέγεται ο κατακτητης Ιθπανιθτί; Έ;

Κονκισταδόρ!!!

Εξακολουθείτε να μη βλέπετε καμμία σχέση; Κακως!!!

Θα συνεχίσουμε στο β’ μέρος.

Advertisements