ην ξέρετε την είδηση, δεν την ξέρετε; Μας καλει, λέει, η WWF, να σβήσουμε αύριο βράδυ τα φώτα για μια ώρα, ώστε να συμβάλουμε -έστω συμβολικα- στην αποτροπη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κτλ κτλ κτλ. Πολλα μπλόγκια ήδη προβάλλουν αυτη την ιστορία εδω και καιρο.

Άλλοι, πάλι, αντιδρουν! «- Δεν είμαστε πρόβατα!», λένε, «ώστε να μας πει μια ομάδα κεφαλαιοκρατων τί θα κάνουμε!» Και το κορυφαίο τους επιχείρημα είναι πως «δεν φταίει ο κόσμος για το φαινόμενο θερμοκηπίου, αλλα οι βιομηχανίες».

Έλα, όμως που -κατα τη γνωμάρα του υπογράφοντος- φταίει και παραφταίει και ο κόσμος!!!

Γιατί; Διότι τσιμπάει σαν το χαζόψαρο στο δόλωμα των πολυεθνικων! Οι οποίες τη δουλεια τους κάνουνε… διότι αν δεν πουλάνε διαρκως καινούργια πράγματα, θα το κλείσουν το μαγαζι. Αλλα εσυ, μαλάκα «καταναλωτη», γιατί τσιμπας;

Επειδη είμαι «της δουλειας», δεν θα πω πολλα:

  • Σε πρόσφατη αλλαγη ηλεκτρικου πίνακα (και άρα επικείμενης αλλαγης του αντίστοιχου μετρητη της ΔΕΗ), σε σπίτι της δεκαετίας του 1960, ο ηλεκτρολόγος είπε πως παροχη 40 A «φτάνει-δε φτάνει». Ο προς αντικατάσταση μετρητης (του 1966) είναι δυναμικότητας 25 A.
  • Τα ψυγεία μέσα σε 40 χρόνια απέκτησαν τριπλάσια ισχυ. (Διότι ο νεοέλληνας είχε και στο χωριο του ψυγείο που ξέρναγε παγάκια για το σκάτς, και δεν μπορει χωρις αυτο.) Το ίδιο και οι υπόλοιπες ηλεκτρικες συσκευες.
  • Οι πρίζες απο «τριπολικες-ευθεία» (που κάνανε μια χαρα οικονομία χώρου) και «τριπολικες-τρίγωνο», έγιναν όλες υποχρεωτικα σούκο, διότι «δεν κάθονται οι νέες συσκευες». Ακόμη και τα διπολικα βύσματα των πορτατιφ μπαίνουν μια χαρα σε σούκο, αλλα στις παλιες τριπολικες τσινάνε! (Σφηνώνουν και κινδυνεύεις να τα βγάλεις σε κομμάτια.) Έλα, όμως, που το σούκο είναι βιομηχανικη προδιαγραφη, όχι οικιακη!

Συν το ότι πχ στη Γαλλία δουλεύουν ταυτόχρονα 60 (εξήντα) εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγης με ατομικη ενέργεια, και η κιλοβατώρα κοστίζει ψίχουλα… άρα ο Γάλλος βιομήχανος έχει κάθε λόγο να σου πουλάει τερατώδη ισχυ στις ηλεκτρικες συσκευες, και να σου τρώει τ’ αυτια (μέσω διαφήμισης) ότι πχ το παλιο σου πλυντήριο (πχ εικοσαετίας) «απαξιώθηκε»…

Εσυ, όμως -ξαναρωτάω-, μαλάκα «καταναλωτη», γιατί τσιμπας;

Άμα έκανες θεο σου τη μόδα, οι εντολες των καπιταλιστων σε πείραξαν; Κι απο πάνω, το ωραίο είναι πως νομίζεις ότι δεν είσαι πρόβατο!!!!!

Πρόβατο, έ πρόβατο!

Άρα:

  • Όχι μόνο φταίει και ο «κόσμος»,…
  • Όχι μόνον ΕΙΝΑΙ πρόβατα, που (σηκώνει μια χαρα να) τους λέει ο καθένας (κακος καπιταλιστης) τί να κάνουν και πώς να το κάνουν,…
  • Όχι μόνο πρέπει να κλείσουν τα φώτα (έστω συμβολικα για μια ώρα),…

Αλλα πρέπει να κατεβάσουν κατευθείαν τον γενικο (δια παντος!) και ν’ αλλάξουν μυαλα πάραυτα!

Κυρίες και κύριοι, μια που είμαστε στο θέμα της υπερκατανάλωσης ενέργειας, θα κλείσω με μία φιλικη συμβουλη: μάθετε (εγκαίρως!) να ζείτε χωρις ηλεκτρικο ρεύμα! Έρχονται δύσκολες μέρες…

Υστερόγραφα:

Υγ 1: Ο γράφων δεν είναι ούτε υπερ, ούτε κατα της «ώρας της Γης». Είναι παντελως αδιάφορος.

Υγ 2: Και πού είναι τα εγχώρια εργοστάσια, που θα παράγουν ηλεκτρικες συσκευες στα μέτρα της χώρας μας; Καλα, ο πχ «Πίτσος» είναι πλέον γερμανικων συμφερόντων. Όμως, αν πουλήθηκε ένα εργοστάσιο, αυτο δεν σημαίνει πως δεν μπορουν να φτιαχτουν καινούργια! Ή ότι δεν μπορει κανεις ν’ απαιτήσει προδιαγραφες όπως τις θέλει!

Υγ 3: Αγοράστε φορητους υπολογιστες και ξεχάστε τους επιτραπέζιους! Γιατί; Μα, διότι -για παράδειγμα- ο δικος μου χρειάζεται ένα μετασχηματιστάκι 100 Watts και δουλεύει μια χαρα… και μάλιστα με δύο γίγα RAM! (Ένα πορτατιφ, ένας κωλογλόμπος, καταναλώνει περισσότερο απ’ τον υπολογιστάκο μου!) Και είναι και ταχύτατος! Αντίθετα: Ένας επιτραπέζιος υπολογιστης, και δη για «gamers», «απαιτει» τροφοδοτικο… ενάμισυ κιλοβάττ!!! Άκουσον και φρίξον!!! 1,500 Watts για παιχνίδια! 1,500 Watts για να σκοτώνεις εξωγήινους! (Και την ώρα σου!) Δε γαμιένται, λέω ‘γω… (Όχι οι εξωγήινοι! Οι «gamers»!)
Ρίξτε μια ματια στα on-line καταστήματα, να δείτε τί πουλάνε… Κι έχεις και μερικους παπάρες, να σου λένε βάλε μαύρο φόντο στο site του Google, για «πράσινη» οικονομία! ‘Ντάξ’ ρε παιδια! Ό,τι πείτε! Με τη δικη σας λογικη θα πορευτούμε!
Στο εξης, όταν χέζουμε, θα σκουπιζόμαστε με πανιά… που μετα θα τα πλένουμε! Να μη σπαταλάμε το κωλόχαρτο, και δεν μας πουν «οικολόγους»!…

Υγ 4: Να μην πούμε και για την αύξηση του κυβισμου των αυτοκινήτων (και, άρα, τη σπατάλη καυσίμων… για την ίδια ακριβως δουλεια, που κάνουν και μικρότεροι κινητήρες)!… λόγω της οποίας σήμερα ο κάθε μαλάκας οδηγει ιπποδύναμη τέτοια, που πριν 30 χρόνια απαιτούσε αγωνιστικη άδεια να την έχει στο γκάζι του κάποιος! Εδω μιλάμε καθαρα για εγκληματικη συμπεριφορα (τουλάχιστον ανευθυνότητα) των πολυεθνικων, την οποία, όμως, ο νεοέλληνας επικροτει με κάθε τρόπο.
Τα σχόλια εδω περιττεύουν.

Advertisements