να συμπλήρωμα όσων δεν χώρεσαν στο χθεσινο σχετικο άρθρο. Κυρίως επάνω στη μεθοδολογία του ψαξίματος.

 • Κατ’ αρχην, χρειαζόμαστε έναν χάρτη, για να σημειώνουμε τις θέσεις των σπιτιων.

Ωστόσο, ο χάρτης απο μόνος του δεν επαρκει. Γιατί; Διότι σημειώνει μόνο τα οικοδομικα τετράγωνα (ολόκληρα). Για να βρούμε, επομένως, την ακριβη θέση ενος σπιτιου, πρέπει:

 • Ή (α) να βρούμε χάρτη σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα, που να σημειώνει τα οικόπεδα ξεχωριστα,
 • ή (β) να χρησιμοποιήσουμε το Google Earth.

Στην πρώτη περίπτωση, τέτοιοι χάρτες είναι όσοι χρησιμοποιούνται πχ απο την Κτηματολογικη Υπηρεσία. Δεν γνωρίζω, όμως, αν είναι και διαθέσιμοι on-line, όπως δεν γνωρίζω αν υπάρχουν αντίστοιχοι στο εμπόριο. Άρα, το Google Earth είναι ένα καλο εργαλείο. (Συνδυασμένο και με μια συσκευη gps, τα βρίσκει όλα!)

Μετα, χρειαζόμαστε πρόσβαση

 • στα Δημοτολόγια,
 • ή/και στα αρχεία ταφών,
 • ή/και στα Υποθηκοφυλακεία.

Αυτα τα τελευταία χρειάζονται για να βρούμε τους ιδιοκτήτες και υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα, επειδη δεν έχει ολοκληρωθει η κτηματογράφηση. (Όταν ολοκληρωθει, αναλαμβάνουν πλέον τα κατα τόπους Κτηματολογικα Γραφεία.) Είναι, όμως, δύσκολο (έως αδύνατο) να ψάχνει κανεις μέσα σε άπειρα πακεταρισμένα -και ίσως μουχλιασμένα- συμβόλαια, χωρις ίχνος μηχανογράφησης!…

Τέλος πάντων, μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε το επίσημο ψάξιμο με ερωτήσεις (σε γείτονες, κτλ), αλλ’ αυτες πάλι έχουν το κακο ότι εγείρουν υποψίες. (Ποιος είν’ αυτος που ρωτάει, τί ψάχνει ακριβως, κτλ κτλ κτλ. Φυσικα, όταν εργολάβοι ξεσκίζουν παλια ερειπωμένα νεοκλασικα μετα απο καραμπινάτη καταπάτηση -διότι σιγα μην έκατσαν να ψάξουν τους πάλαι ποτε ιδιοκτήτες!-, για να χτίσουν μπετονένια εκτρώματα, κανέναν δεν τον πιάνει η περιέργεια! Αυτοι είναι «κύριοι», βλέπεις, δεν είναι πρεζόνια που βρήκαν καταφύγιο στα ερείπεια.)

Ακόμη ένα σοβαρο θέμα, είναι η κατηγοριοποίηση. Προσωπικα, βρήκα πρόχειρα μερικες κατηγορίες και υποκατηγορίες, στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθει κανεις… Τα σπίτια, λοιπον, εγκαταλείπονται απο:

 • Έλλειψη απογόνων και θάνατο των ενοίκων,
 • θάνατο βιολογικο (πχ ομαδικη αρρώστια, δεν μένουν ζωντανα ούτε τα παιδια),
 • θάνατο ξαφνικο (πχ τροχαίο),
 • (προσθήκη 06/03/2009) εξαφάνιση των ενοίκων (ουσιαστικη ή νομικη, αδιάφορο),
 • μετανάστευση,
 • μετακόμιση απο «αιτία» των ίδιων των ενοίκων (πχ γάμος, αλλαγη τόπου εργασίας),
 • μετακόμιση απο αίτια του ίδιου του σπιτιου. (Πχ το σπίτι χρειάζεται εκτεταμένες επισκευες, που ίσως είναι οικονομικα ασύμφορες – και άρα συμφέρει να γκρεμιστει για αντιπαροχη. Εδω, ίσως, εμπίπτουν και τα «στοιχειωμένα» σπίτια, που φοβίζουν τους νέους ενοίκους και τα παρατάνε.)

Αντίθετα, οι αιτίες που ένα σπίτι γεμίζει μ’ ενοίκους (ή και παιδια), μπορει να είναι:

 • Πρακτικες (πχ συμφέρει, επειδη βρίσκεται κοντα στον τόπο εργασίας),
 • επειδη αρέσει στους ενοίκους για εξηγήσιμους λόγους (πχ έχει ησυχία),
 • επειδη αρέσει στους ενοίκους για όχι φανερους λόγους (προσέξτε το αυτο! – εδω συμπεριλαμβάνεται αυτο που λέμε «το σπίτι έχει καλη αύρα»).

Δεν βρήκα άλλες κατηγορίες/υποκατηγορίες, πιστεύω όμως ότι αυτες θα βοηθήσουν αρκετα τυχον αναζητητες. Πάντως, αν θέλετε ν’ αποφύγετε τις ενοχλητικες ερωτήσεις σε γείτονες (και τις συνακόλουθες υποψίες), απλα καταγράψτε τα εγκατελειμμένα σπίτια τσουβαληδόν, χωρις ν’ αναγράψετε τις αιτίες. Και… πείτε μου κι εμένα τί σχήμα βγαίνει στο χαρτί!

Υγ: Αν θέλετε να βρείτε (στο περίπου ή ακριβως) και τις χρονιες κτισίματος και εγκατάλειψης, οπωσδήποτε θα βοηθήσουν τυχον γνώσεις Αρχιτεκτονικης (και ιστορίας της Αρχιτεκτονικης – πχ τί ήταν ο εκλεκτικισμος, τί το bauhaus, κτλ), και Διακοσμητικης. Αλλα για τη συγκεκριμένη πρακτικη έρευνα και τα πρακτικα της αποτελέσματα, δεν είναι και τόσο απαραίτητες σε πρώτη φάση.

Προσθήκες 06/03/2009

1. Το κακο με το Κτηματολόγιο (στην παρούσα φάση του, της δημιουργίας του) είναι πως δεν ενδιαφέρεται, παρα μόνο για τον τρέχοντα ιδιοκτήτη. Η εναλλαγη ιδιοκτητων, απο τη δημιουργία του σπιτιου μέχρι σήμερα, φαίνεται μόνον απο τα συμβόλαια που βρίσκονται στοιβαγμένα στα Υποθηκοφυλακεία… αλλα δυστυχως, κανεις μέχρι σήμερα δεν κάθησε να τα περάσει σε μορφη αρχείων ηλεκτρονικων υπολογιστων. (Έστω, ως σκαναρισμένα – το διαμορφωμένο κείμενο -μέσω OCR- παραμένει ευσεβης πόθος…)

Ακόμα χειρότερα… Κανένας σύλλογος συμβολαιογράφων, κανένας δικηγορικος σύλλογος, κανένας νομοθέτης, καμμία Ενωμένη Ευρώπη δεν κάθησε να επιβάλει ομοιόμορφο τρόπο ηλεκτρονικης γραφης των συμβολαίων, απο σήμερα και εφεξης – και να λείψει ο μπελας. Λες και δεν έχουν ηλεκτρονικους υπολογιστες, ή προγράμματα, ή δίκτυα, ή ιντερνέτι, ή (στο κάτω της γραφης) φλασάκια! (Για να κουβαλάνε τα αρχεία.) Αλλα θα μου πεις… εδω σαπίζουν απ’ την υγρασία τα Γενικα Αρχεία του Κράτους, ποιος να ενδιαφερθει για τα συμβόλαια στη μακάρια χώρα μας;

Άρα, ο ενδιαφερόμενος εφοδιάζεται με θέρμος, τυρόπιττες και ξηρα τροφη, κι αρχίζει το ψάξιμο στα υπόγεια! (Τί νομίζετε; Κάπως έτσι κάνουν και οι δικηγόροι, όταν πέφτουν πολλοι μαζι στα Υποθηκοφυλακεία, και οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να τους εξυπηρετήσουν!)

2. Όλα τα παραπάνω τα έγραψα για έναν και μοναδικο λόγο: Ποια αξία έχει ένα σπίτι χωρις τους ιδιοκτήτες του; Οι ιδιοκτήτες και μόνον είναι η σημαντικότερη παράμετρος!

Άρα, δεν είναι μονάχα η χωροταξικη καταγραφη των σπιτιων ενδιαφέρουσα!… Άκρως πιο ενδιαφέρουσα είναι η χωροταξικη καταγραφη των ιδιοκτητων! Εκει ακριβως είναι που θα βγάλετε λαγο απ’ το καπέλλο!

3. Κατα κανόνα, ισχύει το ότι ένα σπίτι είναι (σε μικρο ή μεγάλο βαθμο) «αντανάκλαση» του ιδιοκτήτη του. Δηλαδη, ο ιδιοκτήτης θα προσθέσει εκείνα τα αρχιτεκτονικα στοιχεία, που ταιριάζουν στον χαρακτήρα του.
Βέβαια, αυτο στη χώρα μας και στη συντριπτικη πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν γίνεται. Συνήθως επειδη χρειάζονται χρήματα, ή επειδη συνήθως αποφασίζουν οι γυναίκες! Αλλα, όταν γίνεται…

…Ψάξτε για μη φθαρτα αρχιτεκτονικα στοιχεία (πχ οι ταπετσαρίες είναι φθαρτες, ενω το γεωμετρικο σχήμα των δωματίων όχι), κι αυτα θα σας πουν πάααααρα πολλα για τους ιδιοκτήτες!
Για παράδειγμα: Τρία κάθετα διαδοχικα κάγκελα με τρεις μηνίσκους στο επάνω μέρος τους (που δηλώνουν σοφία, αρετη, και δεν θυμάμαι), δείχνουν ιδιοκτήτες ελευθεροτέκτονες! …και πλούσιους! (Διότι, ποιος φτιάχνει σκαλιστα κάγκελα κατα παραγγελίαν!)

Αλλα νά ‘ταν μόνον αυτα… Γι’ αυτο αξίζει η έρευνα!

Advertisements