«Καλη πραμάτεια είν’ η Ελλας! Ξεπούλημα δεν έχει!»

(Εντάξει, ο στίχος λέει «ο Θεος» κι όχι «η Ελλας», αλλα μην τα θέλουμε όλα δικα μας!…)

τίτλος του παρόντος είναι παράφραση του αντίστοιχου τίτλου του Μέγιστου Αρκα, «Ο Παντελης και το λιοντάρι», που με τη σειρα του είναι παράφραση του «Ο Ανδροκλης και το λιοντάρι»! Ένθα «Παντελης» ίσον ο εκδότης του παπαροπεριοδικου «Στράνγκε». Σήμερα ήρθε η ώρα του να τον περιλάβω κι αυτον. Πώς θ’ άφηνα έτσι απεριποίητον και τον έτερο πόλο του διπόλου των (τουλάχιστον) γραφικων -άκηδων; (Α προπό: με αφορμη τον κυρ-Παντελη, εγκαινιάζω νέα ετικέτα θεμάτων: «σκουπιδοντενεκες»!)

Το μοσχάρι του τίτλου είναι ο συστηματικος (και μη αμετανόητος) αναγνώστης του «Στράνγκε».

Το τεύχος 117, λοιπον, του εν λόγω εντύπου περιτυλίγματος σαρδελλων, έχει (ακόμη… ) ένα άρθρο για τους έψιλους. Το οποίο διάβασα κι εξαγριώθηκα. Τί μας λέει εκει μέσα ο κυρ-Παντελης; Άντε, να τα δούμε παρέα, και να τα σχολιάσουμε!

  • Διάφορα, που τα εκφράζει σε παθητικη φωνη: «Λέγεται», «φημολογείται», θρυλείται, άδεται, το του Ομήρου, το της παροιμίας, και όλες τις δυνατες προεξαγγελτικες παραθέσεις. (Για να θυμηθούμε και τ’ αρχαία μας!)

Ωρε κυρ-Παντελη, ο αναγνώστης δεν σου σκάει ένα τάλλαρο ευρά για να του πεις ποιες φήμες άκουσες εσυ! Εσυ, ως δημοσιογράφος (τρομάρα σου) πρέπει ν’ αναφέρεις και το ποιητικο αίτιο! «Λέγεται»… απο ποιον; Ακόμα καλύτερα, να τα διατυπώσεις όλα στην ενεργητικη φωνη: «Ο Τάδε είπε», κτλ. Να ξέρουμε και για ποιον και για τί συζητάμε, έτσι; Να μιλάμε, όχι να κλάνουμε! Τί φοβάσαι; Ότι τα …υποκείμενα (του Συντακτικου εννοω! 🙂 ) που μίλησαν είναι τίποτις φελλοι;

  • Θα σχηματιστουν (συνεχίζει ο κυρ-Παντελης) παρέες, ομάδες, όμιλοι, κτλ, υπο τον γενικο τίτλο «ομάδα έψιλον»!

Αχά! «ΘΑ»!!! Και ο πνευματικος σου μέντορας, ο Φουράκης, που σ’ έβρισε (γραπτως – και τα γραπτα μένουν, κύριοι!) ότι εσυ παρέδωσες την περίφημη συνέντευξή του –προ δημοσιεύσεως– στον Σιωνίδη (και μέσω αυτου σε διάφορες μυστικες «υπερεσίες»), αλλα τώρα είναι πάλι τάτσι-μίτσι-κότσι μαζί σου σα να μην έτρεξε τίποτε, γιατί παραμύθιαζε τον κόσμο όλ’ αυτα τα χρόνια, ότι και καλα υπάρχει η συγκεκριμένη ομάδα; Ποιος απ’ τους δυο σας λέει ψέμματα, Παντελάκη;

  • Οι έψιλοι, λέει, «είναι υπερβολες ότι διαθέτουν υπερφυσικες ικανότητες».

Ισχύει το προηγούμενο σχόλιο. («Ταξιδεύουν χωρις ουδεν των γνωστων μέσων», κτλ κτλ κτλ μπούρδες εργόχειρο. Για ν’ ακριβολογούμε, πάντως, η μόνη ικανότητα που διαθέτουν οι έψιλοι, είναι η ανυπαρξία τους.)

  • Οι ομάδες αυτες, λέει, θ’ αποτελούνται απο προσωπικότητες: Καλλιτέχνες και ανθρώπους των Γραμμάτων, επιχειρηματίες, κτλ. Με δυο λόγια, πλούσιους και διάσημους.

Γενικα, ενω είναι ενοχλητικες όλες αυτες οι αοριστίες περι «προσωπικοτήτων» (που λέγονται σε κάθε τέτοια περίπτωση – ακόμη κι ο Αβραμόπουλος τέτοια έσπερνε στα ΜΜΕ πριν φτιάξει το κόμμα του), εδω είναι ενοχλητικες και απωθητικες δέκα φορες! Γιατί; Διότι δεν έχουν να κάνουν με κανένα κομματίδιο της συμφορας, αλλα με την Ελλάδα!
Ο κυρ-Παντελης δεν είναι και κανένα φοβερο μυαλο, άρα και οι κοινωνικο-πολιτικες αναλύσεις που μπορει να κάνει, είναι ανάλογες του διανοητικου του επιπέδου: νηπιακες! (Κουπάκιας που σου χρειάζεται, κυρ-Παντελη! Αλοίμονό σου! Θα τον γεμίσω τσίπουρο και θα τον αμολήσω κατα πάνω σου, με μία και μοναδικη εντολη: «- Κουπάκια, φά ‘τον!» 🙂 )
Ποιοι «καλλιτέχνες» και ποιοι «άνθρωποι των Γραμμάτων», ωρε; Και οι πρώτοι και οι δεύτεροι είναι εξαγορασμένοι και βολεμένοι (σοσιαλιστικως) εδω και καιρο! Τους δώσανε λίγα ψίχουλα για να σκάσουν και να μην κρίνουν την εξουσία! Να κάτι θεσούλες ως «σύμβουλοι», να κάτι αργομισθιούλες, να κάτι συμμετοχες σε ράδια, τιβι, κι εφημερίδες, δε θέλει και πολυ ο άνθρωπος των Γραμμάτων ν’ αναφωνήσει «- Σ’ ευχαριστω, ώ εταιρεία!» Μ’ αυτους θα πάτε μπροστα, κυρ-Παντελη, εσυ και οι έψιλοι;

Επειδη, όμως, η Ελλάδα είναι μικρη, ένα χωριουδάκι σχεδον, δεν θα πάμε μακρια: Τις προδιαγραφες του κυρ-Παντελη εκπληρώνει -ως τιμητικη εξαίρεση- ο Μέγας Μίκης Θεοδωράκης. Άντε και το συντακτικο επιτελείο του «Ρεσάλτο». Κι απο ‘κει και μετα το χάος… Αλλ’ αυτα τα άτομα είναι πολυ αμφίβολο αν θα συνεργαστουν μαζι σου, κυρ-Παντελη. Με ποιον θα κάνεις κολλεγιά, τότε; Με τον Πρέκα;

(Συμπλήρωση 12/02/2009: Ασφαλως δεν είναι μόνον αυτοι οι διανοούμενοι -δηλ. όσοι αναφέρονται παραπάνω- που πονάνε την Ελλάδα και ταυτόχρονα αξίζει η γραφη τους… σαν μικρα διαμαντάκια. Όπως υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα έντυπα, πχ το «Άρδην», ή η «Ρήξη». Αλλα -όπως καταλαβαίνετε- στη φούρια της γραφης διαπράττω απρέπειες, άσε που δεν μπορω εδω να συμπεριλάβω όλον τον κόσμο που εκτιμω.)

Με τους «επιχειρηματίες», τα ίδια και χειρότερα! Ποιους «επιχειρηματίες», εννοείς, κυρ-Παντελη; Αυτους που ξεγύμνωσαν τη Βόρειο Ελλάδα απο βιομηχανίες, και πήγαν στη Βουλγαρία (προ εισόδου στην ΕΕ) και στα Σκόπια; Αυτους που τσέπωσαν τις επιδοτήσεις και μετα έγιναν Λούηδες; Αυτους που δικαιολογουν τις βρωμιες τους με το θρασύτατο «κάνουμε …εθνικη πολιτικη»; Αυτοι θα γίνουν οι «έψιλοι», να βοηθήσουν την Ελλάδα; Εσυ κυρ-Παντελη, ως Θεσσαλονικιος, θά ‘πρεπε να ντρέπεσαι, που οι συμπολίτες σου μένουν άνεργοι εξ αιτίας των λαμογιών αυτων, κι εσυ -σχεδον- τα εξυμνεις. Αλλα ποιος έχασε τη ντροπη του, να τη βρεις εσυ…

Εκτος αν εννοεις τίποτ’ άλλους επιχειρηματίες, αλλα ο μόνος χώρος που μας μένει, είναι αυτος των Ελλήνων της Διασπορας. (Είπαμε! Χωριο η Ελλάδα, και γνωριζόμαστε όλοι!) Τί έγινε κυρ-Παντελη; Βρήκες τίποτε αφελεις ομογενεις κατα Κέηπ-Τάουν μερια και σου γυάλισαν τα χρήματά τους;

Πάμε, τώρα, να δούμε και το κερασάκι στην τούρτα, να κάνουμε κεφάλι:

Οι έψιλοι, λέει, θα φτιάξουν μη κερδοσκοπικο πανεπιστήμιο, ώστε εκει να σπουδάζει δωρεαν αρχαίο Ελληνικο πολιτισμο όποιος θέλει!

Ο σοφος Ελληνικος Λαος λέει: «- Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, πέντε μέρες κοσκινάει!» Έ, λοιπον, όποιος θέλει να σπουδάσει Ελληνικο Πολιτισμο, έχει πεντακόσιους τρόπους σήμερα και ουδόλως χρειάζεται το Παντέλειον Πανεπιστήμιον! Και βιβλία υπάρχουν, και λεξικα, και το TLG υπάρχει, κι ό,τι γουστάρεις! Το ποιος στρώνει τον κώλο του να διαβάσει βιβλία, είναι το θέμα, όχι η έλλειψη μέσων! (Αν, τυχαίε, δήθεν «ελληνοκεντρικε» αναγνώστη δεν ξέρεις τί εστι TLG και ποια κόρη της Θεας Αθηνας το έφτιαξε, στα ψαχτήρια και στα τσακίδια.)

Και Φιλοσοφικες Σχολες υπάρχουν, τέσσερεις τον αριθμο – εκτος αν ξέχασα κάποια! (Αθήνα, Σαλονίκη, Γιάννενα, Κρήτη!) Τί χρειάζεται ένα ακόμη ίδρυμα αμφίβολης ποιότητας και αξίας – και ειδικα σ’ έναν λαο εντελως ανώριμο (στο συγκεκριμένο θέμα), πτυχιοθήρα και θεσιθήρα του Δημοσίου; Να σας πω εγω τί χρειάζεται! Χρειάζεται ως ιδιωτικης χρήσεως ελεγχόμενο παραμάγαζο! (Ελεγχόμενο απο ποιος ξέρει ποιους και με ποιους σκοτεινους σκοπους!… Ένας προφανης εκ των οποίων είναι το άρμεγμα αφελων υπο εθνικιστικο προσωπείο και πρόσχημα. Όπως ακριβως εκείνο το λαμογιοΐδρυμα «Μέγας Αλέξανδρος» πιο έξω απ’ την Κατερίνη, που το πήρε χαμπάρι μέχρι κι ο Χαρδαβέλλας.)

Όπως έγιναν οι «εκκλησιαστικες ακαδημίες» του Χριστόδουλου, ενω υπήρχαν οι Θεολογικες Σχολες! Όπως έγινε η «Σχολη Δικαστων», ενω υπήρχε η Νομικη! Όπως έγινε η «Σχολη Δημόσιας Διοίκησης», ενω υπήρχε η Πάντειος! (Πλάκα έχει!… Η Πάντειος είναι η μοναδικη σχολη, η οποία ποτέ δεν εφήρμοσε στην πράξη τον λόγο ίδρυσής της!) Έτσι ακριβως θα γίνει και το Παντέλειον Πανεπιστήμιων των έψιλων, ενω υπάρχουν οι Φιλοσοφικες!

Στο τέλος, υπάρχει κι ένα χαριτωμένο! Αναρωτιέται ο κυρ-Παντελης, αν αυτες τις κινήσεις θα τις δουν τα κόμματα με εχθρικο μάτι και δεν θ’ αντιδράσουν! Χεχε!!! Του κόβει μέχρις εκει…

Εσυ τί λες, ωρε Παντελη; Θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια; Εδω απειλουν να κλείσουν τα μπλόγκζ με νομοθετήματα, εσυ νομίζεις ότι θα καταπιουν αμάσητες τυχον απειλητικες για τα συμφέροντά τους ομάδες; «- Αλλα όχι», γράφει ο Παντελης, «δεν θα τους πάμε κόντρα! Θα συνεργαστούμε μαζι τους, και ειδικα με το ΚΚΕ!»!!! Τί να πει κανεις! Ανάλογα με το μυαλο του και τα γραπτα του.

Κατ’ αρχην τα κόμματα ΔΕΝ συνεργάζονται! Καπελλώνουν εν ψυχρω! Αλλοιως, αν δεν πας με τα νερα τους, σε πατάνε απο κάτω! Και μετα… εσεις μπορει να θέλετε συνεργασία με το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ το ρωτήσατε αν σας γουστάρει;

«- Όχι!», συνεχίζει ο Παντελης. «Θα υπερασπίσουμε τις επιχειρήσεις ελληνικων συμφερόντων, ώστε να αισθάνονται όλοι κερδισμένοι!»

Μπου-ά-χάχάαααααα!!!!!!! Τις ποιες; Ελληνικων συμφερόντων; Καλα ρε Παντελη, ό,τι πεις εσυ! Παραπάνω τα γράψαμε για τους εντόπιους επιχειρηματίες, να προσθέσουμε και το τί γίνεται με τις μετοχες που αγοράζονται και πωλούνται; Να πούμε και ποιες μεγάλες ελληνικες επιχειρήσεις πουλήθηκαν (και δη άνευ ουσιαστικου λόγου) σε εβραίους (και γενικότερα σε ξένους, πχ Γερμανους) τα τελευταία δεκαπέντε-είκοσι χρόνια; Περιττο…

Με δυο λόγια, και για να κλείσουμε: Αυτες οι κινήσεις «να οργανωθούμε με τους πλούσιους για το μέλλον του Ελληνισμου» κτλ κτλ, εμένα μου μυρίζουν λαμογιά πρώτου μεγέθους! Εμένα μου μυρίζουν λεφτα αφελων ομογενων, που κάποιοι τα βάλανε στο μάτι! Ευχαριστω, αλλα δεν θα πάρω!

Κατα τ’ άλλα (και όλως επικουρικως), το άρθρο του κυρ-Παντελη αποτελει υπόδειγμα γκρίζου (ήτοι: θολου) λόγου – παναπει: προπαγάνδας! Με τις υγείες του και τις υγείες των αναγνωστων του, αλλα μακρια απο μας! Μακρια κι αλάργα!

Advertisements