ν αναρωτιέστε τί δουλεια έχει εδω μέσα ένα ποδοσφαιρικο θέμα… Αυτο το ποστάκι είναι χριστουγεννιάτικο δώρο για τον ιντερνετικο γνωστο μου καλο μπλογκίστα McManus (εδω: http://manolisvardis.wordpress.com/), μουσικόφιλο και φανατικο Πανιώνιο.

Λοιπώνε… Το πρόβλημα είναι το εξης:
– Έστω ιστορικος (ποδοσφαιρικος και όχι μόνο) σύλλογος, ονόματι Πανιώνιος

(νά ‘τος! http://www.pgss.gr/), με καταγωγη απο Σμύρνη.
– Έστω ομας φανατικων οπαδων του εν λόγω συλλόγου, υπο την επωνυμία “Πάνθηρες”. (Site εδω: http://www.panthers.gr/main.htm )
Να ευρεθει διατί η επωνυμία είναι η συγκεκριμένη και όχι ετέρα τις.


Στους “ερευνητες” (τρομάρα μας!) του παράξενου, είναι παμπαλαιόθεν πασίγνωστες οι -πανάρχαιες- προσπάθειες ταύτισης ανθρώπων ή/και ολόκληρων πολιτισμων (πχ αυτόχθονες Αμερικανοι / “Ινδιάνοι”) με είδη του ζωικου βασιλείου. Το “γιατί” δεν θα το ερευνήσουμε εδω, διότι είναι μακροσκελες – κι αν θέλετε, διαβάστε καμια καλη εθνολογία ή λαογραφία.
Πάντως, χοντρικα μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος, επειδη υστερει σε σωματικες ιδιότητες απο τα ζώα (πλην της σκεπτικης ικανότητας), επιθυμει -σε βαθια ασυνείδητα επίπεδα- να τους μοιάσει. Κι έτσι, διαλέγει τα μάτια του γερακιου, την ικανότητα επιβίωσης του λύκου, τη μεγαλοπρέπεια του λιονταριου, τη δύναμη της αρκούδας, και ούτω καθ’ εξης.
Απο κάποια στιγμη και μετα, αυτα τα τοτεμικα σύμβολα σταθεροποιήθηκαν για κάποιες ομάδες ανθρώπων και τις θρησκευτικες τους τελετες… κι έτσι, η αναφορα πχ στο ψάρι είναι ταυτόσημη με τον πρώιμο χριστιανισμο και τους χριστιανους των πρώτων μεταχριστιανικων αιώνων. (Βέβαια, για άλλες ομάδες ανθρώπων το ίδιο σύμβολο μπορει να συμβολίζει τελείως άλλα πράγματα, πχ τα ψάρια στον Βουδδισμο συμβολίζουν τους εχθρους. Αλλα ας περιοριστούμε στα καθ’ ημας.)
Απο την προσπάθεια ταύτισης με ζώα (πουλια, κτλ) δεν ξεφεύγουν ούτε οι ομάδες οργανωμένων οπαδων των ποδοσφαιρικων σωματείων! Θα μου πεις, στον 20ο και 21ο αιώνες; Θ’ απαντήσω σαφως ναι, επειδη ειδικα το ποδόσφαιρο είναι έκφραση κυρίως θυμικου (ποτέ και πουθενά το ποδόσφαιρο δεν ήταν, ούτε θα είναι, καθαρα και ψυχρα εγκεφαλικο), και πολλα άτομα μαζι δημιουργουν κι εκφράζουν αυτο που λέμε “συλλογικο ασυνείδητο”. Κι έτσι, συμπεραίνουμε αβίαστα ότι πρωτίστως οι ομάδες των οπαδων συνεχίζουν αυτη την παράδοση σήμερα.
Εμεις εδω οι Έλληνες έχουμε αρχαιόθεν και παμπαλαιόθεν τα δικα μας τοτεμικα σύμβολα… ειδικα τα μεγάλα αιλουροειδη είναι απο τα καραμπινάτα σύμβολα των αρχαίων ελληνικων μυστηρίων. Πώς το ξέρουμε αυτο; Απο τις λίγες πληροφορίες που έφτασαν για τα μυστήρια μέχρι την εποχη μας, που μας λένε ότι σε κάποια φάση της τελετης ο ιεροφάντης έδινε τομάρια λεοπάρδαλης στους πιστους και τους έλεγε να “φορέσουν τη θεά” (“- Ενδύσασθε την θεάν!”)!
Αυτος είναι και ο λόγος (και όχι οι παπαριες που γράφουνε διάφοροι) που ο Ηρακλης δεν μυήθηκε στα Ελευσίνια Μυστήρια όταν πέρασε απ’ την Ελευσίνα: Διότι φορούσε μόνιμα τη λιονταροπροβια! Άρα, τί να του διδάξουνε εκει πέρα, μια που ήδη τά ‘ξερε τα γράμματα!
Ίσως και η γνωστη αφρικάνικη φυλη των Ζούλου να έχει σχέση… ίσως να έφτασε κάτι απο Ελλάδα μέσω των στρατιωτων του Νέαρχου (ναυάρχου του Μ. Αλεξάνδρου, που δοκίμασε τον περίπλου της Αφρικης) μέχρι εκει κάτω… και σήμερα οι πολεμιστες Ζούλου φοράνε περήφανοι το τομάρι της τίγρης!
Πηγαίνοντας λίγο παραπίσω στα χρόνια, τότε που άκμαζε η ανατολικη Ελλάδα της Ιωνίας, βλέπουμε τους πιστους της θεας Κυβέλης (πολυ δημοφιλους στην περιοχη) να φοράνε τομάρια λεοπάρδαλης!!!
Να πούμε ότι αυτοι ξεκίνησαν τη μόδα; Ό,τι και να πούμε, πάντως, η κατ’ ευθείαν σύνδεση του συλλογικου ασυνείδητου των οπαδων του σημερινου Πανιωνίου με τους τότε Έλληνες της Ιωνίας, μέσω του αιλουροειδους συμβόλου τους, κατα το κοινως λεγόμενον κάνει “μπαμ”. Για το συλλογικο ασυνείδητο, τριάντα αιώνες είναι ψωμοτύρι!
Να λοιπον, γιατί “Πάνθηρες”!…
Ελπίζω μόνο (και τους εύχομαι) να μην κάνουν τριάντα αιώνες να πάρουν πρωτάθλημα!
Σαν υστερόγραφο: Ο πάνθηρας, ως σύμβολο, παίζει μπάλα (στην κυριολεξία) και σε μια χώρα κάπως μακρινη μας, όπου όμως παίζαν ποδόσφαιρο πολυ πριν το ανακαλύψουν οι Άγγλοι: το Μεξικο! Αλλα να μη μπούμε σε λεπτομέρειες, πχ για το τί ποδόσφαιρο ακριβως παίζανε, τί συμβόλιζε, τί ρόλο έπαιζε ο πάνθηρας (άντε, να το πω αυτο: μεταξυ άλλων, οι Πάνθηρες ήτανε επίλεκτο πολεμικο τάγμα των Αζτέκων), ποια η σχέση με Ατλαντίδες, Σφίγγα Αιγύπτου, σφίγγα Θήβας, σφίγγα πλανήτη Άρη, κτλ κτλ κτλ κτλ κτλ κτλ. Δέκα χρόνια θα γράφουμε!
Σαν υστερόγραφο δεύτερο: Τη σύνδεση ποδοσφαιρικων συμβόλων με αρχαία μυστηριακα σύμβολα την πρωτοέκανε (δημοσίως) κάποιο άρθρο παλιότερα στο περιοδικο “Τρίτο Μάτι”. Ωστόσο, αν και επι της ουσίας, το άρθρο ήταν πολυ περιορισμένου εύρους, και στα των συμβόλων και στα ποδοσφαιρικα. (Εξέταζε μόνο τις πρώτες χρονικα φανέλλες ΟΣΦΠ και ΠΑΟ – τί συμβολίζουν οι οριζόντιες και κάθετες ρίγες.)
Το τί χουνέρια μας κάνει αυτο το συλλογικο ασυνείδητο, δε λέγεται… Πώς απ’ τις ομάδες του βυζαντινου ιπποδρόμου φτάσαμε 17 αιώνες μετα στα κυρίαρχα κόμματα της νεοελληνικης πολιτικης σκηνης… να έχουν τα ίδια χρώματα και ακριβως την ίδια πολιτικη ιδεολογία!!! (Βένετοι, δηλ. Γαλάζιοι, οι συντηρητικοι, Πράσινοι το …ΠΑΣΟΚ της εποχης, και οι ολιγομελεις Ρούσσοι, δηλ. Κόκκινοι, η πλέμπα!)… Όρεξη και χρόνο νά ‘χουμε να ψάχνουμε!
Την όρεξη την έχουμε, τον χρόνο που να βρούμε!
Ασπασμους!
Advertisements